Salı, Mayıs 14, 2024
No menu items!
Ana SayfaGenelBayramı Mezhepleri Buluşturdu

Bayramı Mezhepleri Buluşturdu

Hatay Antakya’daki Saint Pierre Mağara Kilisesi’nde kutlanan Saint Pierre Bayramı, her yıl olduğu gibi bu yılda Katolik ve Ortodoks mezhebinden birçok insanı buluşturdu. Hac Merkezi olarak kabul edilen kilise bahçesinde düzenlenen özel ayine, Vatikan Ankara Büyükelçisi Marek Solczynski, Anadolu Havarisel Vekili ve Episkoposu Monsenyör Paolo Bizzeti ile Lübnan’daki Peygamber İlyas Manastırı Başrahibi Episkopos Kostantin Kayyal de iştirak etti. Hatay bölgesindeki Katolik ve Ortodoks Kiliseleri pederleri de bu özel ayinde buluştu ve kutsal ekmeği paylaştı.

Her yıl 29 Haziran’da kutlanan Azizler Petrus ve Pavlus Bayramı kapsamında Saint Pierre Mağara Kilisesinde özel bir ayin düzenlendi. 6 Şubat tarihinde yaşanan yıkıcı depremin ardından ilk defa gerçekleştirilmesi dolayısıyla ayinin önemi de büyük oldu.

Antakya ve İskenderun’un yanı sıra Samandağ ve Altınözü ile çevre illerden de Hıristiyan cemaatinin katıldığı ayinde mumlar yakıldı, ilahiler söylendi, Ortodoks ve Katolik Kiliseleri tarafından ortak evrensel dualar edildi.

Kötü Tecrübe Daha Çok Sarılmamıza Neden Oldu

 

Yaşanan afet sonrasında birlik ve beraberliğin, dayanışmanın öne çıktığına işaret eden Monsenyör Paolo Bizzeti; “Büyük deprem felaketine rağmen, yaralarımızı sarmak adına bir kez daha buradayız. Yaşanan bu kötü tecrübe birbirimize daha çok sarılmamıza neden oldu. Mezhepler arasında işbirliği sağlandı, fırsatlar yaratıldı. Bugün burada Hristiyan imanının temelleri ve sütunları, Havarilerin de en önemlilerinden olan Aziz Petrus ve Aziz Pavlus’un bayramında yine birlikteyiz. Onların temelleri üzerine inşa edilen ve depremle sarsılan kilisemizi bir inanç, bir umut ve hayırseverlik topluluğu olarak görmekteyiz” diye konuştu.

Rabbin Müjdesi Bu Topraklardan Yayıldı

Törende bulunanları selamlayarak söze başlayan Lübnan Peygamber İlyas Manastırı Başrahibi Episkopos Kostantin Kayyal de; “Tüm Doğu Patriğimiz 10. Yuhanna’nın bereketini sizlere sunmaktan onur duymaktayım. Kendisi her zaman sağlık ve sıhhatiniz için dua etmektedir. Bugün Antakya Kilisesinin kurucuları Azizler Petrus ve Pavlus için burada toplandık. Bu elçiler, kalplerinde sevgiyi, fedakârlığı ve yardımlaşmayı taşıyarak tüm dünyaya müjdeyi yaymak bu topraklardan yola çıktılar. Rabbin müjdesi, Mesih’in öğrencilerine Hristiyan adının verildiği Antakya’dan bu kutsal topraklardan yayıldı” şeklinde konuştu.

Ayine Hatay’ın ilçelerinin yanı sıra farklı illerden ve yurt dışından da katılımlar oldu. Genellikle gençlerin bulunduğu koronun söylediği ilahiler katılımcılar tarafından oldukça beğenildi. İncil’den bölümlerin okunduğu, ilahilerin söylendiği ve duaların yapıldığı ayinin sonunda ruhani liderler tarafından Aziz Petrus ve Aziz Pavlus Bayramına özel olarak hazırlanan, kutsanmış ekmek bölünerek katılımcılara dağıtıldı.

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER