Pazartesi, Mayıs 6, 2024
No menu items!
Ana SayfaGenelBELEDİYE BAŞKANLARININ İSTİFA ETTİRİLME SEBEBİ NEDİR?

BELEDİYE BAŞKANLARININ İSTİFA ETTİRİLME SEBEBİ NEDİR?


Halkın oyları ile belediye başkanlığına seçilmiş birçok belediye başkanı, AKP Genel Merkezi tarafından görevden el çektirilmiştir. Seçilmiş bir belediye başkanının parti içi çekişmeler neticesinde görevi bırakmak zorunda bırakılması demokratik değerler açısından kabul edilebilir değildir. Eğer ortada görevi bırakmalarını gerektirecek nitelikte gerekçeler varsa, böylesi bir durumda, Başbakan ve İçişleri Bakanı’nın kamuoyunu bu gerekçeler konusunda ivedilikle bilgilendirmesi ve gerekli yasal süreçleri başlatması gerekir.

Neden istifa ediyorlar hırsızlık mı fetö mü? Açıklama yapılması gerekmektedir. Ne yazık ki AKP parti sözcüsü Mahir Ünal, yaptığı resmi açıklamada bu olağanüstü istifaları, “kavgasız gürültüsüz bir nöbet değişimi diyerek geçiştirmeye yeltenmektedir” demiştir. Hatırlatmak isteriz ki; demokrasilerde, seçimle gelmiş yöneticilerin nöbet değişimi bir sonraki seçimde olur; aksi bir durumun kabul edilmesi mümkün değildir.

Tek lidere alternatif olacak, ya da onun otoritesini bir biçimde tehdit edecek tüm seçenekler ortadan kaldırmak isteniyor. Belediye başkanları seçmen tabanına en yakın olarak görülüyor. Bu yüzden adı geçen belediye başkanlarından sonra, “sivri” görünen diğer başkanların görevden alınmasında çekinilmeyecektir.
Seçilmiş belediye başkanının, AKP’nin Genel Başkanı tarafından istifaya zorlanması bir yasa, hak-hukuk, teamül tanımazlıktır. Belediye başkanının İçişleri Bakanı tarafından böyle “hileli” bir yöntemle görevden alınması, başkanın istifaya zorlanmasından daha fazla hukuksuzluk ve ahlaksızlıktır. AKP bir hukuksuzluktan ötekine savrulmaktadır.
Biz Milli iradeyi, halkın iradesini savunuyoruz, seçimle gelen seçimle gitmeli diyoruz, bunun dışındaki yollar doğru değildir. Bir kişi seçimle gelmişse onu makamından edecek kişinin de ona oy veren vatandaşlar olması lazım. Bu sadece AK Partili belediye başkanları için değil bütün belediye başkanları için geçerli bir kural. Bir yolsuzluğu, bir usulsüzlüğü, bir yasa dışılığı varsa İçişleri Bakanlığı gereğini yapıyor zaten. Ama onun dışında insanları istifaya zorlamayı doğru değildir, demokrasi anlayışını öldürmektir.

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER