Cuma, Mayıs 17, 2024
No menu items!
Ana Sayfaİskenderun HaberBelediyeler Su ticareti yapamaz

Belediyeler Su ticareti yapamaz

Kendilerini “Defne Halk İnisiyatifi”olarak adlandıran bir grup Hatay Büyük Şehir belediyesinin 2020 yılı bütce taslaşına HATSU’nun isteği üzerine içme suyuna %20 zam yapılması önerisine karşı cıktı

İnisiyatif yayınladığı basın bildirisinde “Suya erişim için gerekli ekonomik ve sosyal şartları yaratacak politikalar ve stratejiler geliştirirken bunun maliyeti vatandaşa yüklenmemelidir” çağrısında bulundu.
Birçok büyükşehir belediyesinin ulaşım ve su gibi temel ihtiyaçlarda indirime ve halk yararına düzenlemelere gittiğini belirten Defne Halk İnisiyatifi, Hatay’da zam yapılmasının hukuk ve insan haklarının ihlali olduğunu ifade etti.

Zam gerekçesi olarak ileri sürülen sebeplerin geçersiz olduğunu belirten Halk İnisiyatifi, “Su her canlı için en temel hak olan yaşam hakkı kadar önemlidir ve uluslararası sözleşmelerle güvence altına alınmıştır. Belediyeler ve/veya diğer yerel yönetimler tarafından ticareti yapılmadan bu hizmeti ücretsiz olarak sağlamak zorundadır. Suyun ticareti yapılamaz” dedi.

evrensel tüketici haklarının başında tüketicilerin en temel gereksinmesi olan yeterli ve sağlıklı suya erişim hakkı geldiğini kaydeden inisiyatif, “Dünya Sağlık örgütü temiz suyun bütün koşullardan bağımsız olarak bireye mutlaka ulaştırılması gereken bir sağlık hizmeti olduğunu ifade etmiştir. Su hakkı, merkezi ve yerel yönetimleri halkın ödeyebileceği, güvenli, sağlıklı içme suyuna erişimini sağlamakla yükümlü kılmaktadır” ifadelerini kullandı.

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER