Perşembe, Mayıs 16, 2024
No menu items!
Ana SayfaGenelBelen Alıçına tescil alındı

Belen Alıçına tescil alındı

Hatay MKÜ Ziraat Fakültesi, ilimiz Belen ilçesinde yoğun olarak yetiştirilen ve özellikle kalp hastalıkları üzerinde olumlu etkileri yanı sıra yüksek tansiyonun kontrolünü de sağlayan ve yüksek C vitamini içeriğine sahip olan, son yılların popüler meyvesi Alıç’ı, seleksiyon ıslahı çalışması ve 5 yıllık gözlemlerin ardından tescil ettirdi.

Alıç tescil çalışmasını başarıyla tamamlayan Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Öğretim üyeleri, Alıç türünde ülkemizde ilk olarak ıslah edilen çeşide “Sultan” adını verdi. Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyeleri, gerçekleştirdikleri bu proje ile beraber, Alıç’ta yaşanan çeşit belirsizliğini de gidermiş oldu
Proje lideri Doç. Dr. Oğuzhan Çalışkan, Prof. Dr. Safder Bayazıt ve Doç. Dr. Kazım Gündüz, ıslah edilen “Sultan” adlı Alıç’ın bölgemiz ve ülkemiz için üretim potansiyeli yüksek bir çeşit olduğunu belirttiler.
-Önemli Bir Başarı-
Alıç tescili sonucunda; Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Okan Şener, Bahçe Bitkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Kazım Mavi, Proje Araştırıcıları Doç. Dr. Oğuzhan Çalışkan ve Prof. Dr. Safder Bayazıt tarafından oluşturulan heyet, MKÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Kaya’yı makamında ziyaret etti. Ziyaret sırasında konuşan Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Okan Şener, Ziraat Fakültesi olarak farklı konularda gerçekleştirilen bilimsel araştırmaların artarak devam edeceğini belirtti.
Hatay MKÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Kaya ise toplum yararına önem arz eden her türlü projeye desteklerinin devam edeceğini belirterek, bu tescilin ülkemizde ilk olarak Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) adına alınmasının büyük bir başarı olduğunu dile getirdi.
Kasım 2018’de tescil edilen “Sultan” alıç çeşidinin fidan üretiminin gerçekleştirileceği ve alıç yetiştirmek isteyen üreticilerin hizmetine sunulacağı da duyuruldu.

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER