Pazartesi, Nisan 29, 2024
No menu items!
Ana SayfaHatay HaberBilim Dünyası Samandağlı Dr. Beyaz'ın Kanser Mekanizması Keşfiyle Sallanıyor

Bilim Dünyası Samandağlı Dr. Beyaz’ın Kanser Mekanizması Keşfiyle Sallanıyor

Dünyanın dört bir yanından yapılan kanser tedavileri ile birbirleriyle yarış içerisinde olan bilim insanları Türk Kanser Araştırmaları ve Savaş Kurumu Antalya Şubesi tarafından Prof. Dr. Mustafa Samur anısına düzenlenen ‘Onkolojide İz Bırakanlar Zirvesinde buluştu. Samur’un kanser hastalığından hayatını kaybetmesinin anısı üzerine bir araya gelen bilim insanları onkoloji tedavisindeki son gelişmeleri ele aldı.

Bilim Dünyası Samandağlı Dr. Beyaz’ın Kanser Mekanizması Keşfiyle Sallanıyor

‘Onkolojide İz Bırakanlar Zirvesi’ne Samandağ’lı Prof. Dr. Semir Beyaz damga vurdu. ABD Cold Spring Harbor Laboratuvarı’nda çalışmalarını devam ettiren Beyaz, kanser hücrelerinin bağışıklık sisteminden saklanabilmek için geliştirdiği bir mekanizma keşfi ile bilim dünyasını salladı. Aşırı yağlı beslenme ve obezite halinde ortaya çıkan bu mekanizmanın kanser oluşumundaki rolünü ortaya koyan Beyaz’ın çalışmaları Nature ve Science gibi önemli dergilerde yayımlandı.

Samandağlı Dr. Beyaz, Kanser Oluşumunda Obozitenin ve Yağlı Beslenmenin Rolünü İnceliyor

Kanser oluşumunda obozite ve yağlı beslenmenin rolünü inceleyen Beyaz, Amerika’daki çalışmaları sırasında beslenmeye bağlı olarak oluşan kanserde kök hücreler üzerinde bir mekanizma keşfettiklerini dile getirdi.

Bilim Dünyası Samandağlı Dr. Beyaz’ın Kanser Mekanizması Keşfiyle Sallanıyor

Samandağ’lı Dr. Semir Beyaz; “Yağlı beslenmenin içerisinde bulunan yağ asitleri hücredeki bir faktörü tetikliyor. Bu faktör de bu bağırsaktaki kök hücrelerin özelliklerini artırarak onları süper kök hücre haline getiriyor. Ancak bunlar bencil kök hücreler. Eğer bu bencil kök hücrelerin DNA’larında bir hasar olursa kansere daha çok dönüşebiliyorlar. Belirlediğimiz için onu durdurursak kanser riskini azalttığını gösterdik” sözlerini ifade etti.

Halihazırda İnsan Vücudunda Olan Kanser Hücrelerini Bağışıklık Sistemi Yok Ediyor

“Vücudumuzda kanser hücreleri zaten var. Ancak bağışıklık sistemimiz o hücreleri tanıyarak yok ediyor. Ancak biz çalışmamızda obezite ve yağlı beslenme modelinde kanserin kendini bağışıklık sistemine tanıttığı kimlik kartını okuma mekanizmasının devre dışında kaldığını gördük. Bunun da sebebi aşırı yağlı beslenmenin bağırsaklarımızda yaşayan faydalı bakterilerin dengesini bozması. Bağışıklık sisteminin kanser olabilecek hücreleri tanımasını sağlayacak kimlik kartını, bu hücrelere bağırsaklarımızda yaşayan faydalı bakteriler veriyor. Bu bozukluk kanserin bağışıklık sisteminden kaçması ile sonuçlanıyor. Bundan sonraki çalışmalarımızda beslenme, obezite ve bağırsaktaki faydalı mikropların kanseri öldürme mekanizmalarını nasıl etkileyeceklerini ortaya çıkarmak üzerinde sürdürüyoruz.”

“Bu mekanizmayı kullanarak ilaç veya hücresel tedaviler geliştirmek mümkün olabilir. Hastanın kanını alıp bu mekanizmayı biraz değiştirerek verdiğimizde güçlenmiş, süper ve hastanın metabolik durumundan etkilenmeyen bağışıklık sistemi hücrelerimiz olabilir. Bunu obez bir hastadan alıp, düzeltip geri verirseniz obez hastada bağışıklık sistemi tabanlı terapileri geliştirebilirsiniz” dedi.

Samandağlı Dr. Semir Beyaz Kimdir?

Uluslararası Kök Hücre Araştırmaları Derneği Üstün Başarı Ödülü, Amerikan İmmünoloji Derneği Genç Araştırmacı Ödülü, Janeway Ödülü, Erken Kariyer Akademisyen Ödülü, Harvard İmmunoloji ve Jeffreymodell Ödülü gibi prestijli ödülleri bulunan Samandağlı Dr. Semir Beyaz, İYTE 2009 Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümü mezunu.

TÜBİTAK’ın araştırma projesi destek programı kapsamında Lisans eğitimindeki ilk yılından itibaren laboratuvarda immünoloji alanında bilimsel araştırmalar yapmış olan Dr. Beyaz, 2007 yılında İYTE’de yaptığı çalışmalarla Ulusal İmmünoloji kongresinde “Genç Araştırmacı” ödülünü aldı.

Lisansın ardından Dr. Beyaz, Harvard Tıp Fakültesi’nde araştırmacı oldu ve burada doktoraya da kabul edildi. Doktora çalışmalarının bir kısmını Harvard Tıp Fakültesi Kanser ve Kan Hastalıkları Merkezi’nde kan hücreleri, kök hücreler ve epigenetik üzerine, diğer kısmını ise Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) Kanser Merkezi’nde beslenme, kök hücre ve kanser arasındaki ilişki üzerine yürüten Dr. Semir Beyaz son olarak Cold Spring Harbor Laboratory’de 2018 yılında kendi araştırma laboratuvarını kurdu.

Diğer güncel İskenderun haberleri için: İskenderun Haber
Diğer güncel Hatay haberleri için: Hatay Haber
Diğer güncel Samandağ haberleri için: Samandağ Haber

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER