Cuma, Nisan 26, 2024
No menu items!
Ana Sayfaİskenderun HaberBir Sistem Kriziyle Karşı Karşıyayız!

Bir Sistem Kriziyle Karşı Karşıyayız!

Hatay’ın İskenderun ilçesinde İskenderun Cemevi’nde, “İnsanlığın Kurtuluşu, Doğanın Kurtuluşuyla Mümkün’ başlıklı Ekoloji Politik Paneli düzenlendi.

Bir Sistem Kriziyle Karşı Karşıyayız!

Demokratik Kültür Dernekleri, STK TMMOB, KESK, Solu temsil eden siyasi partiler ile vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği Ekolojik Politik panelinde Prof. Dr. Beyza Üstün, Meteoroloji Yüksek Mühendisi TMMOB Yönetim Kurulu Üyesi Cemalettin Küçük konuşmacı olarak katıldı.

Ekolojik Politik panelleri ve konferanslarının çok anlam ifade ettiğini vurgulayan İskenderun Ekoloji Politik Panelinin Moderatörlüğünü yapan Av. Mehtap Sert, “Ekoloji Politik Panelleriyle Türkiye’de ekolojik mücadelesi kendi politik geleneğini yarattığı gibi, ciddi bir hareket haline geldi. Yerel bölgesel küresel anlamda mücadele etmek gerekmektedir” sözlerine yer verdi.

“Kapitalizmin Süreçlerine İlişkin Saldırı”

Panelist Prof. Dr. Beyza Üstün de, bir sistem kriziyle karşı karşıya olduklarına dikkat çekerek “Öylesine organize sistem saldırısı derinleşti ki, bunun karşısında hep beraber artık sadece kendi yaşamımızı değil, birlikte bütün canlıların, canlı ve cansızın ilişkisi olan eko sistemi korumak zorunluluğunu hissediyoruz. Bu saldırının tesadüf olmadığını söyledik. Kapitalizmin süreçlerine çok ilişkin bir saldırı, o süreçlere, onun krizlerine onun bütün süreçlerine eşlik eden bir saldırı, giderek derinleşmesinin, sertleşmesinin nedenlerinden biri de bu” sözlerine yer verdi.

Bir Sistem Kriziyle Karşı Karşıyayız!

Prof. Dr. Beyza Üstün, 2000’li yıllara gelirken, bugün yaşanılanlarının pek çoğunun uluslararası zeminde kararlarının verilmiş durumda olduğunu aktardı. Üstün, “1992 Rio konferansı mesela, çevre ve sürekli kalkınma krizlerini önünü, çevresel kalkınmanın önünü açan bir kararnameydi. 1992’de (Dublin) Dünya su konseyinin önünü, bugün suyun poşetlenip şirketler tarafından sermayesinin önünü açan uluslararası BM (Birleşmiş Milletler) kararıdır. Kapitalist sistem krizini derinleştirdikçe, yaşam üzerindeki krizi de daha örgütsel, daha uluslararası formda ama bütün ulusal müdahalelere yol açacak şekilde derinleşiyor. Dolayısıyla çok tesadüfü bir şey yaşamıyoruz ve saldırının en büyük sonucunu ekonojik sistem alıyor, en büyük boyutunu bu süreçlerde emeğini ortaya koyan, ya da bu süreçlerden etkilenen emek alıyor!” sözlerini kaydetti.

Diğer güncel İskenderun haberleri için: İskenderun Haber
Diğer güncel Hatay haberleri için: Hatay Haber

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER