Çarşamba, Mayıs 15, 2024
No menu items!
Ana SayfaGenelBuğra Otistik Gençlere Örnek Oldu

Buğra Otistik Gençlere Örnek Oldu


İlkokulu bile okuyamaz denilen otizmli müzik dâhisi Buğra Çankır, bir ilki yaşayarak Afyon Kocatepe Üniversitesi Konservatuarının Yüksek Lisans Sınavını kazanan 12 öğrenciden biri oldu.
İskenderunlu Buğra Çankır 24 yaşında ve Otizmli. Otizm’i yenebilmek, ailesi tarafından özel eğitim ve terapiler aldırarak Buğra’ya gereken tüm desteği verdi. Piyano dersleri alan Buğra Klasik müzik eserlerinde büyük yol kat etti. Baba Kemal Çankır, Buğra’nın 10 yaşında iken Savant(dahi) özellikleri olduğu anlaşıldığını belirterek,” ’Perfect Pitch’ yani mutlak kulak olarak adlandırılan doğadaki tüm sesleri herhangi bir referansa ihtiyaç duymadan nota olarak çevirebilme yeteneği olduğu anlaşıldı. Buğra 2004 yılında Kaliforniya Üniversitesi San Fransisko Genetik Araştırma Merkezinden Dünyada 664 kişinin girdiği testte sıfır hata ile en yüksek skoru elde etti. Bu özelliği ile Buğra 2007de Modical Society savant ilan edilerek literatüre geçti.” dedi.
Otizimli olduğu için konservatuvar orta öğretim bölümlerine kabul edilmeyen Buğra için baba Çankır çok mücadele verdiklerinin altını çizerek şunları söyledi:
“ Üniversite çağına geldiğinde önüne birde üniversite sınavı engeli ile karşılaştı. Yaptığımız yoğun başvurular üzerine Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK), Buğra gibi üstün yetenekli öğrenciler için çalışma başlattı. 2012 yılında İskenderun Teknik Üniversitesi Devlet Konservatuarını birincilikle kazandı. Yurt içinde ve yurt dışında birçok başarılara imza atan Buğra 2013 yılında Dünya Piyano Olimpiyatlarında finale kalarak, Viyana’da yapılan final yarışmasında Türkiye’yi uluslararası düzeyde temsil etti.”
Otizm’in hiçbir şeye engel olmadığının kanıtı olan Buğra Çankır yurt dışından bir çok davet ve teklifler alan Buğra İskenderun Teknik Üniversitesi(İSTE)Konservatuar Bölümünde Öğretim görevlisi olarak piyano dersi vererek sanatını icra etmeye devam ediyor.

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER