Perşembe, Mayıs 2, 2024
No menu items!
Ana SayfaGenelBÜTÇE EMEKLİ VE DAR GELİRLİNİN SIRTINDA

BÜTÇE EMEKLİ VE DAR GELİRLİNİN SIRTINDA

Emekli-Sen Hatay Şube Başkanı Meryem Kılıç, bütçelerin sırf ekonomik değil, bir hükümetin emek/sermaye ekseninde tercihlerini hangi sınıftan yana kullanılıyor, güvenlikçi politikalara mı yoksa demokratikleşme hamlelerine mi öncelik verildiğini gösterdiğini savundu.
Kılıç, sendika binasında yaptığı basın açıklamasında şunları söyledi:
“İktidarların kaynağın kimlerden toplanacağı ve nereye harcanacağına dair tercihlerini ortaya koyar. Yaşadığımız ekonomik krizin faturasının kime çıkacağının, krizin etkileri karşısında kimlerin korunacağının işaretleri bütçede verilir. 2019 bütçesi “mali disiplin” vurgusuyla “faiz dışı bütçe fazlası” hedefiyle pazarlanıyor. Bu IMF reçetelerinin, neoliberal zihniyetin Türkiye gibi ülkelere dayattığı “kemer sıkma” politikalarının IMF’siz biçimde uygulanmasından başka bir anlamı yoktur.
2018 bütçesi; 762 milyar olarak düzenlenmişti, vergi ve gelirler 697 milyar, bütçe açığı 66 milyar olarak kabul edilmişti. Dolayısıyla %40-50 arasında zamların yapılacağını söylemiştik ve bu oran aşılarak gerçekleşti. 2019 bütçesi 960 milyar olarak ön görülmüş, gelirler 807 milyar, bütçe açığı 93 milyar olarak görülüyor. Bunun anlamı, 2019 yılında 93 milyar lira halka zam olarak yansıyacak. 2019 bütçesinin gelirlerinin %88 ni vergiler oluşturuyor. Toplanan verginin %62 si dolaylı vergi, yani tüketim üzerinden alınıyor. Ülkemizde vergi gelirlerinin, toplam istihdamın 2/3 ü, yani %65 i ücretli emekçilerden karşılandığı dikkate alındığında, 2019 bütçesinde de vergi yükünün yine emekçi, emekli ve dar gelirlilerin sırtına yıkılacağı anlaşılıyor.

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER