Perşembe, Mayıs 30, 2024
No menu items!
Ana SayfaHatay HaberBüyük fay hattı üzerindeki Hatay’da deprem ve tsunami tedirginliği

Büyük fay hattı üzerindeki Hatay’da deprem ve tsunami tedirginliği

 

Birinci derece deprem kuşağında yer alan ve üç büyük fay hattı üzerinde bulunan Hatay’da kolonların çürüdüğü eski yapılarda oturan vatandaşlar, yetkililerden önlem alınmasını istedi.

Jeoloji Mühendisleri Odası Hatay İl Temsilcisi Rasim Can, denizdeki bir fay hattının kırılması halinde tsunami oluşabileceği uyarısında bulundu.

‘DENİZDEKİ FAY HATTINDA KIRILMA OLURSA TSUNAMİ YAŞANABİLİR’
Jeoloji Mühendisleri Odası Hatay İl Temsilcisi Rasim Can, Hatay’ın 3 tehlikeli fay hattı üzerinde bulunduğunu ve en son kırılmanın 1997 yılında Serinyol- Gülderen mevkisinde olduğunu söyledi. Hatay’daki üç fay hattından birinin ölüdeniz fayı olduğunu belirten Can, “Bu fay daha tehlikeli. Bu fay Kızıldeniz’den gelip, Samandağ sahilinden çıkıp Antakya, Hacıpaşa ve Amik Ovası’na kadar uzanıyor. Bu fayın deprem yaratması halinde bütün Hatay etkilenir. Bir de Hatay’ın deniz kıyıları var. Samandağ’dan başlayarak Erzin’e kadar sahil şeridimiz var. Denizde bir kırılma olması halinde tsunami olabilir. Bu gerçeği de hesaba katmakta fayda var” diye konuştu.

‘HATAY’DA ÇOK ŞİDDETLİ DEPREMLER YAŞANMIŞ’
Kentteki eski binaların yapımında kullanılan deniz kumunun yapılardaki demirleri çürüttüğünü ve var olan beton kalitesini yok ettiği belirten Can, şunları söyledi:

“Hatay’da geçmişe baktığımızda çok şiddetli depremler yaşanmış, yine yaşanabilir. Jeoloji profesörleri Hatay’da yaşanabilecek olası bir depremin büyüklüğünü Hatay’ın geçmişinde yaşadığı büyük depremleri referans alarak söylüyor. Geriye baktığında Hatay’da onlarca deprem var. Geçmişte 8 tane şiddetli depremin olduğu bir coğrafyada yaşıyoruz. Bu daha önce vardı, yarın da olacak. Bu yüzden yüksek katlı binaların gözden geçirilmesi lazım.”

3 AŞAMADA ÖNLEM
Deprem gerçeğini 3 aşamada değerlendirmek gerektiğini vurgulayan Rasim Can, şöyle devam etti:

“Deprem öncesi anı, deprem anı ve deprem sonrası olarak. Deprem öncesinde tüm yapılarımızı, zeminlerimizi, köprüleri deprem şartnamesine uygun, zemin koşullarına uygun şekilde yapmamız lazım. Deprem anı içinde insanlarımızın bilinçlendirilmesi lazım. Uzmanlar tarafından deprem anında ne yapılması gerektiği hakkında eğitim verilmesi lazım. Deprem sonrasında ise yaşanabilecek kargaşa karşısında bilinçlendirilmesi gerekiyor. Daha önce projelendirilmiş, deprem toplanma yerlerine ve yerel yönetimlerin ve idarecilerin bunları düşünerek deprem anından sonra nerede ne yapılması gerekiyor bunların kayda geçmesi gerekiyor ve buna göre insanların bilinçlendirilmesi lazım.”

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER