Cumartesi, Nisan 20, 2024
No menu items!
Ana SayfaHatayCaretta Caretta'lar İyileşti

Caretta Caretta’lar İyileşti

Hatay MKÜ Veteriner Fakültesi Hastanesi’ne yaralı olarak getirilen Chelonia Mydas ve Caretta Caretta türü iki kaplumbağa, uzun süren ameliyat ve tedavi sürecinin ardından iyileşti, geçtiğimiz hafta sonunda da Hatay Samandağ denizi sularına bırakıldı.
Edinilen bilgiye göre, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Deniz Kaplumbağaları İlk Yardım ve Tedavi Merkezi’nde tedavileri tamamlanan, Mavi ve Deniz isimli Chelonia Mydas ve Caretta Caretta türü 2 deniz kaplumbağası, Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü Hatay Şube Müdürlüğü ve Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi (HMKÜ) Deniz Kaplumbağaları İlk Yardım, Tedavi ve Kurtarma Uygulama ve Araştırma Merkezi (DEKİYM) işbirliği ile düzenlenen etkinlikle özgürlüklerine kavuştu.
Etkinlikte bir açıklama yapan, Hatay HMKÜ DEKİYM Müdürü Prof. Dr. Muhammed Enes Altuğ, şunları söyledi: “Bu yıl, tedavi için Üniversitemizdeki Merkezimize toplam 14 yaralı kaplumbağa (CC:9, CM:5) geldi. Bunlardan 2 kaplumbağamızın tedavisi tamamlanarak, bugün Samandağ denize bıraktık. Bu kaplumbağalardan Chelonia Mydas, 80 kg ağırlığında, dişi bir bireydi ve maalesef yumurtlamaya geldiği Samandağ sahilinde köpeklerin saldırısında uğramıştı, arka yüzgeçlerinde derin ısırık yaraları vardı. Gerekli cerrahi müdahale ve tedavilerini yaptık, ısırık yaralarına dikiş uyguladık. Yoğun bakım havuzlarımızda 38 gündür gerekli post operatif bakımlarını yaptık ve yaraları iyileşti. 4 aylık bir tedavi ve rehabilitasyon sonrası bu kaplumbağa da dalmaya başladı ve bugün bırakıyoruz. Diğer 12 yaralı kaplumbağada ise kafa travması, kronik paraziter invazyonlar, özefagusta olta, dalamama sorunu gibi rahatsızlıklar vardı. Bunlardan bir kısmı çok kötü, agoni ve şok durumunda geldikleri için öldüler. 3 kaplumbağanın tedavisi ise devam ediyor. Köpek saldırıları nedeniyle son dört yılda, toplam 12 adet, yumurtlamaya gelen erişkin dişi yeşil kaplumbağayı kaybettik. Bu kaplumbağalarımızın sezonda bir-iki defa yumurta bırakacaklarını düşündüğümüzde, yaklaşık 1500-2000 arası bir yavruyu da kaybetmiş olduk. Bu nedenle, başıboş köpeklerin yumurtlamaya gelen kaplumbağalara saldırmalarını ve öldürmelerini acilen önlemememiz gerekmektedir.” şeklinde konuştu.
RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER