Cuma, Mayıs 17, 2024
No menu items!
Ana SayfaGenelÇavdar ekmeği zayıflatır mı ?

Çavdar ekmeği zayıflatır mı ?

Çavdar ekmeğinin zengin besin değeri, kilo vermedi yararı dahil olmak üzere pek çok sağlık açısından yararı olduğu bilinmektedir. Çavdar unu ile yapılan, çavdar ekmeğinin pek çok tarifi bulunmaktadır. Bu yazıda çavdar ekmeğinin zayıflama üzerine etkisini ve besin değerini değerlendireceğiz.
Besleyici Değeri
Çavdar ekmeği, lif, protein, potasyum, kalsiyum, demir, fosfor, magnezyum, manganez, B1 vatamini, niasin, folik asit ve antioksidanlar açısından zengindir.
Vücut Yağ Dağılımına Etkileri
Çavdar ekmeği, lif oranı yüksek olmasından dolayı sindirim sistemi sağlığı için önemlidir. Lif içeriğinden dolayı kabızlık yapmaz ve kabızlık tedavisinde yardımcıdır. Lif oranı beyaz un ile yapılan ekmeklerde çok düşüktür. Çavdar ekmeğindeki lif oranının yüksek olması kolesterolü düşürmede yararlıdır. Ayrıca, bağırsak hareketlerini hızlandırır, böylece kabızlığı önlemede ve sindirim organlarının etrafındaki yağlanmayı azaltıcı etkileri mevcuttur.
Tokluk Hissi Yaratır
Çavdar ekmeğinin yüksek lif içeriği tokluk hissi yaratarak zayıflamaya katkı sağlar. Kahvaltıda yenilen çavdar ekmeği öğle yemeğinde daha az yemeye neden olduğu çalışmalar ile gösterilmiş.
Kan Şekeri Kontrolü
Lif oranı düşük olan beyaz ekmek, kan şekerini yükselterek insülin salgılanmasına neden olur. Yükselen insülin değeri ile kandaki şeker depolanır ve kısa süre sonra kan şekeri düşer ve tekrar yemek yeme isteği oluşur. Çavdar ekmeğinin yüksek lifli yapısı kan şekerinde ani yükselmeler ve insülin salgılanmasına neden olmayacağı için vücutta yağ yakımı gerçekleşir. Çavdar ekmeği, diyabet, kalp hastalıkları açısından ve kilo vermede önemli yararları olan bir besindir.

Arpacık’da Ne Yapılmalı?
Arpacık, göz kapağında, kirpik köklerinin iltihaplanmasıdır. Sizde arpacık var ise yapabilecekleriniz şunlardır:
 Göz kapaklarına, sıcak su ile ıslattığınız bir bez ile kompres uygulayın.
 Sıcak havlu ile kompres uyguladıktan sonra, kirpik dibinde ve göz kapağındaki yağlı, iltihapları uzaklaştırmak için, ılık su ve bir kaç damla bebek şampuanı ile ıslatılmış havlu ile temizleyin
 Bu işlemden sonra ılık su ile gözünüzü ve göz kapağınızı durulayın ve hafifçe dokunarak kuru bir havlu ile kurulayın
 Doktorunuzun önerdiği krem veya damlalar var ise onları uygulayın
Belirti ve bulgular kayboluncaya kadar yukarıdaki işlemleri uygulaya devam edin. Ayrıca arpacık geçinceye kadar göz makyajı yapmaktan kaçının. Makyaj, bakteri üremesi veya alerjiye neden olarak iyileşmeyi geciktirebilir.
Arpacıktan korunmak için, el ve yüz temizliğine dikkat edilmeli ve yüzünüz veya gözünüz için kullandığınız kozmetik ürünlerin kalitesi ve temizliğine dikkat edin. Başkasına ait makyaj malzemelerini kullanmayın, kendi makyaj malzemelerinizi başkasına kullandırmayın.

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER