Cumartesi, Mayıs 4, 2024
No menu items!
Ana SayfaGenelCHP Hatay İl Başkanı Mehmet Güzelmansur İle Dobra Dobra

CHP Hatay İl Başkanı Mehmet Güzelmansur İle Dobra Dobra

CHP Hatay İl Başkanı Mehmet Güzelmansur Körfez Gazetesine konuştu.Gazetemizin sorularını yanıtlayan Başkan Güzelmansur  verdiği birbirinden ilginç ve samimi yanıtlarla Hatay Gündemini CHP yi ve Kendi Siyasi geleceğini Kamuoyu il paylaştı.

Körfez: Başkan iki bölümde konuşalım birinci bölüm şu referandum çalışmalarını değerlendirelim sonuçları hem yerel hem genel olarak ikinci bölümde de bundan sonrası işte genel başkanımızın cumhur başkanlığını meşru tanımama meşrutiyeti tartışmaya açma gibi bir görüşü var partimizin başka şahıslarının da Baykal gibi kongre talepleri var Abdullah gül adaylığı var yani sonuçta yapılan seçimi meşrulaştırmaya yönelik çabaları var ve tüm bunları iki bölümde konuşalım önce Hatay da yaptığınız  referandum çalışmaları başarılı buluyor musunuz ?  Yani örgüt hazır mıydı nasıl bir örgüt buldunuz yeteri kadar çalışıldı mı onu değerlendirelim .

Güzelmansur:Biz bu sefer farklı bir politika izledik , farklı bir seçim çalışması yptık. Eskiden ne yapıyordu CHP (Cumhuriyet Halk Partisi) mahalleye gidiyordu mahallede 20-30 kişi bunları karşılıyor 20-30 kişi de zaten gidiyor ediyor 50-60 kişi konuşma yapılıyor ondan sonra geri dönülüyor.. Biz ne yaptık  biz 15 ilçemizde onar ekip kurduk 150 ekip bu  150 ekibimiz üçer kişiden  oluştu.gençlik  kolları kadın kollarıylaberaber. Yaklaşık 589 mahallemizde 142 bin haneye ulaştık kapılarını çaldık ve 540 bin 283kişi ile yüz yüze konuşma yapıldı. Niye hayır denmesi  gerektiğini açıkladık  partimizin bayrağını bile kullanmadık. Hatay da12 belediye Ak partili Ak partinin 5 milletvekili var buna rağmen %55 oranında hayır oyu almayı başardık. Hatay da defne biliyorsunuz ki Türkiye de 1. Çıktı, Samandağ 2. Çıktı. Daha önce de referandumlar yapıldı daha öncede seçimler yapıldı ama hiç bir zaman defne Türkiye 1. Si, Samandağ da Türkiye 2. Si çıkmadı bunlar tesadüf değil.

Körfez: Neden  Tesadüf değil?

Güzelmansur: Tesadüf değil herkesi biz sahaya indirdik. Eski Milletvekillerimiz eski Belediye Başkanlarımız eski İl Başkanlarımız, herkes, bunların hepsini kucakladık hepsiyle biz iletişim halinde olduk ve bunların hepsi sahaya girdi. Kimileri Erzin de kimileri Dörtyol da kimileri ReyhanIı da kimileri Payas ta ve ondan dolayı biz küskünlüğü kaldırdık başarımızın sebebi de budur. Ve bu daha  ilk defa CHP böyle bir şey  yaşadı Hatay da . Bundan dolayı da   ben hakikaten tüm arkadaşlarıma eski bakanlarımıza herkese teşekkür ediyorum. Hepsi  birlik ve beraberlik içerisinde bir ekip çalışması yaptı. Belediye başkanlarımızla birlikte Büyük şehir belediye başkanımız ile birlikte  ve ama farklı bir politika izleyerek bütünlüğü sağladık.

Körfez:Büyük Şehir Belediye Başkanlarından da yararlandınız bu çalışmada yani .

Güzelmansur: Evet Büyük Şehir Belediye Başkanımızla beraber . sonuçta CHP nin  Büyük Şehir Belediyesidir.Yani o da CHP de . Türkiye’nin hiç bir yerinde Miting yapılmadı. Miting havası halinde değildik. Bizim kendi çalışmalarımızla  bakın 5283 kişiyle toplam yüz yüze konuşma yapıldı. 589 mahalle ziyaret edildi. 412 semt pazarı bu sayı az değil.

Körfez: Peki Defne Samandağ , Arsuz buralar da, Türkiye derecesi yaptılar. kırsal ki yani Kırıkhan, Reyhanlı,  Altınözü, Hassa, Erzin Dörtyol buralarda oyunuzun   genel olarak düşük olduğu yerler  CHP ye oy vermeyen yerler, Bu ilçelerde durum nedir durum nedir nasıl buldunuz  sonuçları ?

Güzelmansur :Şimdi oyumuz düşük diye bir şey yok. Şimdi bir insanın zaten  parti veya fikrini değiştirmesi hemen bir günde olacak şeyler değil  bunlar zamanla olacak Şeylerdir .

saydığınız ilçelerde zaman bizim lehimize gelişiyor  yani bu birden olmuyor ama yine oralarda  oylarımızı arttırdık. Bugün MHP ve AKP nin oylarının toplamından daha fazla oy aldık.,. Bu konuda tabi ki ulaşamadığımız yerler oldu. Ama bunlar tabi yavaş yavaş olacak şeyler . Bunlar bir günde olacak şeyler değil. Ben eskiden CHP nasıl Hatay ın  kalesiydi şimdi de kale olacağını umut ediyorum.

Körfez: Tabi şimdi şey de o sizin hayırların içinde muhtemelen merkez ağırlıklı bazı oylar MHP’lilerin Ak Partililerin bir kısmı burada bunları kalıcı hale getirme yada bunları esas siyasi köklerinden koparıp CHP ye en azından başkanlık seçiminde oy vermesini sağlayacak çalışmalarınız var mı? Görüşmeleriniz ilişkileriniz sürecek mi?

Güzelmansur: Bizim kapılarımız herkese açıktır.CHP de herkese kapılar acıktır.burada MHP’li olabilir, sağ kesim olabilir önemli olan ayrıştırma politası uygulanmamasıdır.Kimseyi ayrıştırmadan kucaklamak istiyoruz.  Bunu sayın Genel Başkanımız Kemal Kılınçdaroğlu’da söyledi.Bu başarılı  kampanyanın mimarı genel başkan Kemal Kılınçdaroğlu’dur .Zaten biz onun sayesin de çalışma yaptık.Bu genel referandumda şunu anladık Bizim için ortak payda parlamenter sistemidir.Türkiye’nin geleceğidir. Hatay’ın geleceğidir. Ortak payda ayrıştırma değil, birleştirmedir. CHP ye hiç oy vermeyen insanlar inanıyorum ki gelecek seçimler CHP ye oy vereceklerdir.

Körfez: peki sizde Genel Başkanın izlediği yolu izliyor musunuz? Mesela Saadet partisi veya referandumda hayır oyu kullanan grupları yada kişileri ziyaret ediyor musunuz?

Güzelmansur: Şimdi biz teşekkür ziyaretlerine başladık bu ziyaretler yaklaşık 1 aydır devam ediyor. Tabi ki  özel olarak da gittiğimiz yerler oldu.Referandum öncesi kime gidildiyse aynı şekilde teşekküre gidilecek. Bir defa gitmediğin  yer senin değildir mantığı ile her yere ve her kişiye ulaşmak zorundayız. Biz ovaya indiğimiz zaman” ilk defa bir CHP İl Başkanı ile karşılaşıyoruz.” Sözlerini duyduk. Kaç yıldan beri kimse uğramamış buralar gidilmeyecek yereler değil. Biz buralara gidince projelerimizi söylüyoruz kendimizi anlatıyoruz biz diğer partileri kötüleyerek bir politika izlemedik. Biz sadece kendimizi anlattık biz projelerimizi anlatırız vereceği oyu insanların takdirine bırakırız.

Körfez: Genel Başkanımızı İzlediğimiz kadarıyla 2019 da CHP ‘nin bir Başkan adayı olmayacak hayır bloğunun bir adayı olacak bunun sınırlarını da Genel Başkanımız çizdi. Bu aday tekrar parlamenter sisteme dönmeyi vaat edecek, Cumhuriyet’in temel ilkelerine dönmeyi vaat edecek. Kurucu değerlere sahip çıkan parlamenter sisteme geri dönmeyi vaat eden bir program sunacak yanlış mı değerlendiriyorum?

Güzelmansur: 2019 a daha çok var. Daha 2017 deyiz. Önümüzde 2 yıl var çok şey değişebilir ama ben size şunu söyleyeyim Genel Başkanımız Kemal Kılınçdaroğlu’nun en güçlü olduğu dönem bu dönemdir yani sizin az önce bahsettiğiniz Deniz Baykal’ın ve diğerlerinin yaptıkları her seçimden referandumdan sonra yaptıkları olağan şeylerdir ama şuanda Genel Başkan bu süreçten güçlü çıkmıştır.Parti tabanında olsun, genel merkezde olsun Genel Başkanımıza olağan üstü güven ve sevgi var. Bunu her yerde hissediyor ve görüyoruz. Bu konuda 2019 için konuşmak çok erken. Nasıl bir karar alınırsa hepimizin kararı olacak.

Körfez: CHP ‘nin kötü bir deneyimi var Ekmeleddin İhsanoğlu örneği CHP de ciddi endişeler yaratıyor.

Güzelmansur: Haklısınız ama geçmişten ders alınacağını biliyorum. 2019 da Genel Başkanımızın en doğru kararı vereceğine inanıyorum Çünkü dedim ya Hayır Bloğunun mimarı Kemal Kılınçdaroğlu’dur. İl başkanı toplantılarında bize hep kapımız herkese açıktır mesajı verdi..

Körfez: Genel olarak referandum çalışmasını başarılı buluyorsunuz değil mi?

Güzelmansur:Biz her tarafa gittik belki kendimizi anlatamadığımız yerler olabilir.Çünkü insanlar bir şeyi anlamak istediği gibi anlar 589mahalledinde hepsinde vardık.

Körfez: Peki çalışmaların içinde STK lar , kanaat önderleri, Meslek  kuruluşları da var mıydı ?

Güzelmansur: Biz insanları hiç rahatsız etmeden bir referandum çalışası yaptık ve kimseyi  diğer partilerle hiçbir çatışmaya girmeden sadece bu referandumda neden hayır denilmesi gerektiğini anlatmaya çalıştık.

Körfez: Peki bundan sonraki çalışmalarda CHP genel Başkanı Kemal Kılınçdaroğlu’nun tek adam sistemi diye adlandırdığı bu sistemi meşrulaştırmama çabaları var. Bu Hatay’a nasıl yansıyacak. Recep Tayip Erdoğan’a  Sayın Başkanım diyecek misiniz ? Hatay’a gelirse karşılamaya gidecek misiniz?

Güzelmansur: Biz her zaman birleştirici politikadan yanayız. Biz doğruya doğru, yanlışa yanlış diyeceğiz. Bu konuda ön yargımız yok sonuçta seçilmiş insana saygımız vardır. Ama tabi ki yapılan her yanlışa CHP olarak karşı çıkmayı da biliriz bu konuda parlamenter grubu gereken her şeyi de yapıyor zaten.

Körfez: Ama sizin sorumluluğunuz  çok büyük tüm muhalefeti kucaklamak zorundasınız. Sağlı sollu tüm seçmen size oy versin vermesin sorumluluğu sizin üzerinizde bu toplumsan sorumluluğu kaldırabilecek misiniz?

Güzelmansur: CHP 93 yıllık köklü bir Partidir.Dünya da 93 yıllık çok az parti vardır. Hiç merak etmeyin CHP her türlü sorumluluğu üstlenmeye hazırdır. Çok iyi kadrolarla çalışıyoruz Genel Başkanımız yıllardan beri çabalarının ürünlerini şimdi topluyor. Şuanda seçime bile hazırız. CHP artık herkesi kucaklayabilen bir örgüt haline gelmiştir.

Körfez:CHP nin şu aralar geçmiş seçimlerde olduğu gibi gündem oluşturacak yeni projeleri var mı?

Güzelmansur:Partimizde onlarca komisyon kuruldu.mesela emek büroları kuruldu her ilden bu bürolara emekçi temsilcilere gidecek spor konusunda genel merkez düzeyinde çok büyük bir toplantı düzenlenecek yine illerden temsilciler katılacak.CHP artık bu bürolar aracılığıyla yalnız siyaset değil projelerde üretecek ve çözümler sunacak. CHP Genel Merkezinin mutfağında çok iyi bir ekip hayatın çeşitli alanları ile ilgili çok fazla projeler üretiyor. Bu projeler  Türkiye’ yi rahatlatacak projelerdir. Biz bölge olarak  ta il başkanlığı olarak ta Hatay’ın ekonomik sorunlarını raporlaştırdık tüm sivil toplum örgütlerine, meslek kuruluşlarına dağıttık .Sadece sorunları değil çözümleri de önerdik, sadece sebze meyve ihracatimiz 110 milyon dolara düştü yaklaşık 400 milyon tl demek. Cilve gözü sınır kapısı kapatıldı saygı duyduk ama alternatif olarak Yayladağı kapısı vardı. Onun açılmasını istedik niye açılmadı? Bu kapı sadece Suriye ye açılan bir kapı değil orta doğuya açılan bir kapıydı. Yazık değil mi Türkiye ye ? bugün siz demir çelik sektörünü çıkarın Hatay aslında teşvik kapsamına girmesi gereken illerin en başında geliyor ihracatımızın %40.2 si demir çelik ürünleri. Demir çelik sektörünün hataya istihdam açısından katkısı var bugün Osmaniye ye teşvik verilmiş. Gemiler İskenderun limanına yanaşıyor hurdalar karayoluyla Osmaniye ye gidiyor orada işleniyor tekrar Hatay da ki limanlara geliyor. Osmaniye ye teşvik var Hatay a yok bu anlaşılır bir şey değil. Soruyorum Maraşa bakıyorsun dünyanın tekstil merkezi oldu Antep e bakıyorsun 6 tane organize sanayi bölgesi var bunlar hep teşvik sisteminin sonuçları .Hatay teşvik sistemine acil ihtiyaç duyuyor. Hükümetin Hatay a derhal teşvik sistemi vermesini istiyoruz. Bugün Hatay a baktığınızda her gün 6-7 banka şubesinin kapandığını görüyorsunuz. Neden? Çünkü Hatay ekonomisinin kötüye gittiğini görüyoruz. Banka açılacağına kapanıyor. Bu Hatay ın ticaret hacminin küçüldüğünü gösteriyor. Hatay da işsizlik artıyor biz bunları dile getiriyoruz. Bugün biz mandalina üretiminde türküye birincisiyiz zeytinde Türkiye üçüncüsüyüz, marul ve maydanoz da Türkiye birincisiyiz havuçta Türkiye üçüncüsüyüz. Anadolu da tarimsal maliyetler arttığında tüm bu tarımsal ürünler üreticinin elinde kalıyor oysa bir teşvik sitemi olsa Hatay ekonomisine bir katkısı olur

Körfez: Hatay neden teşvik kapsamına alınmıyor?

Güzelmansur: bu sorunun yorumunu kamu oyunun taktirine bırakıyorum bizde söylüyoruz eğer il olarak teşvik veremiyorsanız sektör bazında yada ilçe bazında teşvik olabilir bu tür sorunları ilk kez biz raporlaştırıp kamuoyu bilgisine sunduk. İktidar partisine bile ulaştırdık. İlgili bakanlara ulaştırdık. Bizim ortak paydamız Hatay dır. Hatay insanının mutluluğudur, refahıdır.

Körfez: sayın başkan. Hatay da ki CHP siyasetine yeni bir soluk getirdiniz. Başarılı çalışmalara imza attınız bu çalışmaların siyasete bir hedefi var mı açıkçası bir yerlere aday olacak mısnız?

Güzelmansur: şimdi baştan başlayalım isterseniz ben ilk başkan olduğum zaman benim üç sözüm vardı .Birincisi bu partiye samimiyet getirmek bizdeki en büyük sıkıntı samimiyetsizliktir. Samimiyetin olacağı yerde güvenin olacağına inandım. Ben belediye başkanıma millet vekilime güvenmeyeceksem ilçe başkanı bana güvenmeyecekse bir örgütten söz etmek mümkün olmaz. Güven ve samimiyetten sonra üçüncü hedefim CHP nin kurumsal kimliğini sağlamaktı. Siyaseti de kişiler üzerinden değil CHP nin kurumsal kimliği üzerinden yapmaktır. Hiçbir zaman Mehmet Güzelmansur isminin öne çıkarmadım ne yazık ki daha önce kişiler üzerinden siyaset yapılıyordu. Partinin kurumsal kimliği gölgede kalıyordu bu üç hedefimide  başardığıma inanıyorum. Ben siyasete ne bir amaç için nede bir araç için yaptım. Bütün samimiyetimle söylüyorum. Siyasette bir yere gelebilmek için birincisi hazır olacaksın , ikincisi şansın olacak . Ben il başkanı olduğum zaman beklide siyasete çok hazır değildim. Ama geçen sürede hedeflerime ulaşarak hazır olduğumu hissetmeye başladım. Ama asla illaki bir vekil veya belediye başkanı olmak gibi bir hedefim yoktu. Ancak çalışmalarımla Türkiye çapında bir örnek teşkil ettiğimi düşünüyorum. Ebetteki siyasette benim belli hedeflerim oluşabilir. Biraz önce hazır olduğumu söyledim. Şansımda yaver giderse bir hedefim olabilir. Ancak her şeyin hayırlısını dilemek lazım. Ama hiçbir zaman siyasi itirazım olmadı.

Körfez:il kongresi yaklaşıyor önümüzdeki kongrede tekrar aday olacak mısınız?

Güzelmansur: Benim siyasi anlayışımda görev istenmez verilir. Daha ilçe kongreleri yapılsın delegasyon belli olsun benim il başkanlığı hakkında bir talep oluşursa buna duyarsız kalmam. Bunları konumsak için henüz erken.

Körfez: Delege seçimleri yapılacak mı yoksa birileri delegeleri atayacak mı?

Güzelmansur: Tüzük neyi emrediyorsa onu yapacağız. Benim anayasam partinin tüzüğüdür bize genel başkan böyle emrediyor.tüzük ne diyorsa o. Bütün delege seçimlerini çarşaf listelerle yapacağız dileyen herkes aday olabilir, öyle delege ataması olmaz.

Körfez: büyükşehir belediye başkanı ile ilişkileriniz nasıl ?

Güzelmansur: Büyükşehir ile CHP örgütü gayet uyumlu çalışmaktadır. Bu uyum bir avantajdır. CHP yöneticilerinin ilçe ve il belediyeleriyle uyumlu çalışması çok önemli biz kavga yerine uyumu seçtik. Gerek CHP li ilçe belediyeleriyle büyükşehirin  gerekse il yönetimi ile belediyelerin arasında ciddi bir uyum var. Hep birlikte uyum içinde çalışıyoruz. Ben konumum gereği hem büyükşehir başkanına hem ilçe belediye başkanına çok yakınım bu uyum ortamına milletvekilini de katmalıyım. Onlarla da uyum içindeyim. Hatay da nereye gitsek, örgüt hiyerarşi seçiminde koordineli hareket ediyoruz. Millet vekillerinin Hatay da yaptıkları ziyaretlerden haberdar oluyorum. Keza ilçe ve belediye başkanlarının programlarına katılıyorum. İl başkanı olarak büyük şehir meclisinin ve ilçe belediye meclisinin başkanıyım. Fırsat buldukça toplantılara katılıyorum hepimizin ortak paydası CHP olduğu için bunu başarmak zorundayız. Uyum ve koordinasyon sağlanmalıdır. Bunu da başardığımı düşünüyorum. Bunlar kolay olmadı tabi elbette sıkıntılarımız da oldu. Önemli olan zoru başarmak. Bizde bunu başardık. Gayet uyum içinde çalışmaya devam ediyoruz. Beraber bir referandum geçirdik. Sonuçlardan da baktığımız zaman başardığımız çok açık belli oluyor. Kampanyada hep birlikteydik.

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER