Çarşamba, Mayıs 1, 2024
No menu items!
Ana SayfaHatay HaberCHP Hatay İl Kongresi Tüzüğe, Parti Ahlakına ve Geleneklerine Uygun Mu?

CHP Hatay İl Kongresi Tüzüğe, Parti Ahlakına ve Geleneklerine Uygun Mu?

Geçtiğimiz hafta sonu yapılan CHP Hatay İl Kongresi tartışılmaya devam ediyor. Özellikle sosyal medyada kadın ve gençlik kotalarına uyulmadığı yönünde birçok paylaşım olması dikkat çekiyor. CHP Hatay İl Kongresi’nde seçilen İl Yönetim Kurulu, İl Disiplin kurulu ve Kurultay Delegeleri’nde kadın ve gençlik kotasına uyulmadığı iddia ediliyor.

CHP Hatay İl Kongresi Tüzüğe, Parti Ahlakına ve Geleneklerine Uygun Mu?

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Tüzüğünün Kotaları düzenleyen 56. maddesinin 1.bendi aynen şöyle;

“Merkez yoklaması yoluyla saptanacak milletvekili, il genel meclisi ve belediye meclisi adaylıklarında, parti meclisi seçiminde, il ve ilçe yönetim kurullarının seçiminde, il kongre delegeleri ve kurultay delegeleri seçimlerinde yüzde otuz üç (%33) cinsiyet ve yüzde yirmi (%20) gençlik kotası uygulanır. Bu özelliklerde yetersayıda aday çıkmazsa katılan adaylarla tespit ve seçim yapılır.”

CHP’de Kota İsyanı

Bu durumda kota uygulaması nedeniyle seçilen 88 kişinin 31’inin kadın 18’inin genç olması gerekti iddia ediliyor.

Tüzük bu kadar açık iken blok listede kota uygulamasının hayata geçirilmemesi bir kısım CHP’liyi isyan ettirdi.

Bu konuda görüş aldığımız CHP İl Yöneticileri ise, kotaya uyulmadığını kabul etmekle birlikte hiç kimsenin divana liste sunulduğunda itiraz etmediğini belirtiyor. Söz konusu kaynaklar blok listede yer alanların okunduğunda herhangi kadın veya gencin itiraz etmesi halinde durumun değişebileceğini ve kotaya uymak zorunda kalınabileceğini dile getiriyor.

Parti Ahlak Ve Vicdanına Ne Kadar Uygun?

Bu savunma, kongre sırasında sırf itiraz edilmediği için göz ardı edilen kota uygulaması tartışmalarının şekil değiştirmesine neden olması bekleniyor. Bu durumda, CHPlilerin önümüzdeki günlerde kotaya uymamasının itiraz edilmediği için hukuki olabileceği ancak parti ahlak ve vicdanına ne kadar uygun olduğunu tartışması bekleniyor.

Yeni seçilen çiçeği burnunda CHP Hatay İl Yönetimin ve bu yönetimin seçilmesini sağlayan parti içi güçlerin seçimlerde partinin her türlü yükünü çeken kadın ve gençlerin tüzüğün arkasından dolanarak yok saymasının hangi ahlaka ya da vicdana sığacağını sorgulayan yüzlerce kadın ve genç CHPli’ye ne cevap verileceği merak ediliyor.

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER