Çarşamba, Mayıs 15, 2024
No menu items!
Ana SayfaHatay"Hatay adeta istila ediliyor"

“Hatay adeta istila ediliyor”

Cumhuriyet Halk Partisi 28. Dönem Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, Meclis kürsüsünden seslendi. Taş ve maden ocaklarının Hatay’a çokça zarar verdiğini ifade ederken adete şehrin istila edilmeye çalışıldığına vurgu yaptı.

Milletvekili Kara şöyle konuştu;

Uzun yıllardır, Hatay adeta dört bir koldan istila edilmeye çalışılmış, birçok taş ve maden ocağı gibi kirletici tesisler ya çalışmalarına ara vermeden devam etmiş ya da yenileri kurulmaktadır.
Bugün Defne Dursunluda, Yukarıokçularda, Kıcı da, Aknehir, Sinanlı, Büyükçad ‘ da taş ocakları ve Kırma Eleme tesisleri ile yurttaşlarımız adeta canından bezdiler.

Tüm bu ocakların yarattığı kirletici yük nedeniyle yeryüzünün genel yapısında, bitki örtüsünde, yeraltı ve yerüstü sularında ve yüzey yapılarında ölçülebilir, olumsuz yönde etkiler oluşmaktadır.
Bu tesislerin işletilmesi ve yapılan patlatmalar sırasında ortaya çıkan toz, gürültü ve titreşimler ile nakliye araçlarının yaratacağı olası sıkıntılar, bölge halkını büyük bir endişeye sürüklemekte, can ve mal güvenliğini tehdit etmektedir.
Patlatmalar sırasında oluşan sarsıntılar sonucunda özellikle depremi en yıkıcı şekilde yaşamış yurttaşlarımızı psikolojik olarak da olumsuz yönde etkilemesi olağanlaşmıştır.
Dolayısıyla, mahalle sakinleri çocuklarının ve halk sağlığının tehdit altında olduğunu belirtmekte ve meydana gelebilecek kazalardan endişe duymaktadırlar.
Taş ocağının kurulmak istendiği yerlerde yurttaşlarımızın geçim kaynakları olan zeytinlikler, hayvan otlattıkları meralar ve tarım alanları hedef alınmaktadır. Depremi yaşamış, bunun tüm maddi ve psikolojik etkisini hissetmiş yurttaşlarımız henüz dengeli bir hayata kavuşamamışken yeni bir felakete maruz kalmak istememektedir. Buradaki çevresel etki ve sağlık etki maliyeti o taş ocağının getireceği kârdan çok daha fazladır.
Hatay da özellikle deprem bahane edilerek mantar gibi açılan, kapasite artışına giden bu tesisler için yetkili makamları göreve davet ediyorum.
Başta Hatay Valiliği olmak üzere, Çevre şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü Çed İzin ve Denetim şube müdürlüğü, İlçe Kaymakamlıkları ile kolluk kuvvetlerini bir an önce denetime tabi tutulması ile alakalı işlemleri yapmaya, mevzuata aykırı hareket edenlerin cezai müeyyidelere maruz bırakılmasına ve söz konusu tesisleri derhal yaşam alanlarının dışına çıkarılması ile ilgili tüm tedbirleri almaları insan ve canlı yaşamı için hayati öneme sahip olduğunu yineliyorum

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER