Pazar, Nisan 28, 2024
No menu items!
Ana Sayfaİskenderun HaberCHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin: Hatay'da PCR test sonuçları 5-6 günde çıkıyor

CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin: Hatay’da PCR test sonuçları 5-6 günde çıkıyor

 

Cumhuriyet Halk Partisi Hatay Milletvekili ve Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Üyesi Suzan Şahin Halk TV’ye konuştu. Şahin, Hatay’da giderek artan koronavirüs verilerine ilişkin “Bölgelere göre tedbirler alınmalıydı. Hatay için bu da sağlanamadı. Hatay’da şu an en az yüzde 125 vakalarda artış var.” şeklinde konuştu.

“Testi pozitif çıkan vatandaş eve dolmuşla döndü”

Pandeminin başından beri biz pandeminin yönetimi konusunda harita çizmeye çalıştık. İktidarın kulakları dışardan gelen önerilere kapalıydı bizi dikkate almadılar. TTB’nin önerilerini dikkate almadılar. Bilim kurulunun tavsiye kararlarını uygulamadılar. Bugüne kadar vaka açıklamadılar. Vaka ve hasta sayısını ayırmaları, vakaları düşük miktarda göstermeleri toplumda pandemi geçti algısı yarattı. Haziran ayıyla birlikte, yaz ayında ekonomik kaygılarla her şeyi serbest ettik, normalleştik. Maske mesafe hijyen sloganı dışında bir şey geliştirmedik. Bu suç vatandaşındır demeye getiren söylemler geliştirildi ki bunu son derece yanlış buluyorum. İktidarların görevi bu anlayış yoksa bile toplumu idare etmektir. Bu rehavet bizi bugünlere getirdi. Okulların açılması çok büyük handikaptı. Toplu taşıma araçlarındaki sayı azaltılmalıydı. Pandemi sürecinde test sayılarını arttırdılar doğru ama bulguları olan insanlar değil de onların istedikleri kişiler testlere ulaşabildi. Teste ulaşanların da handikabı oldu. Testi pozitif çıkan kişiler kendi imkanlarıyla evlere gönderildi. Vatandaşa kendi olanağınla hastaneye gel denildi. O vatandaş da dolmuşa biniyor, halka karışıyor. Karantina altındaki insan tomografi çektirmeye kendi olanağıyla gidiyor.

“Hatay’da yüzde 125 oranında artış var”

Hatay’daki vaka artışının artık bir katliam boyutuna geldiğini ifade eden Suzan Şahin şöyle konuştu: “Bölgelere göre tedbirler alınmalıydı. Hatay için bu da sağlanamadı. Hatay’da şu an en az yüzde 125 vakalarda artış var. Yüzde 86 idi yoğun bakım doluluk oranı. Hatay’da bütün hastaneler pandemi hastanesine döndü ama bir problem var. Ben bu problemi bölge valisine, mülkiye amirlerine ilettim. Örneğin açılan pandemi hastanesinin ilk günü. Tecrübesi olan doktor yok orada. Bilgi sahibi yoğun bakım hemşiresi yok. Sağlıkçılar canhıraş çalışıyor ama onlar da gereken imkanlara ulaşamadığı için birçok sağlık çalışanı hasta. Bir hemşireye 3 hasta düşüyorken artık 20 hasta düşüyor. Morglar cenazeleri almıyor. Israrla tam karantina uygulanmıyor. Evde kal demek kolay. Evde kal dediğiniz insanlara asgari ücret boyutunda maddi destek verin. Devlet bunu yapmadığı için vatandaş iş başa düştü diyor. Hatay’da ticaret odası başkanlarımız bir hafta dükkan kapatın tavsiyesinde bulunuyor.”

“Burada olay katliama dönüştü”

Yakınlarını koronavirüs sebebiyle kaybettiğini söyleyen Suzan Şahin, “Benim ailemde aynı günde 3 aile mensubumu kaybettim. Şu anda yatan 4 hasta yakınım var. Buradaki olay katliama dönüştü. İktidarların halkın sağlığını ve güvenliğini sağlaması anayasal görevidir. Bu ekonomiden önde gelir. Zaten ekonomik krizden geçiyoruz. İflas ettirdiniz halkı ve devleti ama öldürmeyin diyoruz. Ödenek sağlayarak yardım sağlanmıyorsa burada iyi niyet aranmaz. Kast vardır. Tam kapanma yapılmalı ve gereken destek verilmelidir.” ifadelerini kullandı.

“PCR testlerinin sonuçları 5 günde çıkıyor”

Vaka sayısındaki artışa rağmen yeterli test yapılamadığı ortaya çıkıyor. PCR testlerinin sonuçlarının 5-6 saat sonra çıkması gerekiyor ama 5 günde bile çıkmıyor. Vatandaş o sürede dışarda geziyor. Yoğunluk oranına göre PCR testi yapılmıyor.

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER