Çarşamba, Mayıs 1, 2024
No menu items!
Ana SayfaKırıkhanCHP Kırıkhan ilçe Başkanı Sıraç: Artışlar böyle devam ederse, 3-5 yılda ekilecek...

CHP Kırıkhan ilçe Başkanı Sıraç: Artışlar böyle devam ederse, 3-5 yılda ekilecek arazi bulamayacağız!

CHP Kırıkhan ilçe başkanı Av. Mustafa Sıraç, artan girdi maliyetlerinden dolayı, Amık Ovasında  3-5 yıl sonra ekilecek arazi bulunamayacağına dikkat çekti.

Başkan Mustafa Sıraç Amık Ovası çiftçisinin sorunlarını gündeme getirirken, Çiftçilerin borç-harç içerisinde ekim yaptıklarını, ancak artan girdi maliyetlerinden dolayı iflasına eşiğine geldiklerine dikkat çekerek şunları dile getirdi:

 

“Amik ovası bir çok sebze, meyve yanı sıra pamuk, buğday Mısır gibi stratejik ve endüstriyel ürünlerin üretiminin yapıldığı verimli topraklara sahiptir. Aynı zamanda çalışkan ve kendini toprağa adamış çiftçilerin olduğu bir bölge.

 

Bölge halkı hiçbir zaman hükümetlerden yeterli desteği görmese de pes etmeden yöre tabiri ile “Borç Harç” edip toprağını işledi, üretime devam etti. Devletin sürdürülebilir bir tarım politikasının olmaması, bazen zararına üretim yapan çiftçi; artan girdi maliyetleri, ürününü pazarlamadaki zorluklar, desteklemelerin zamanında ve yeterince yapılamaması sonucu iflasın eşiğine geldi.

 

Yılbaşından bu yana  % 94 son bir yılda % 235 motorin zammı Çiftçinin belini büken en büyük girdi kalemi. Bilindiği üzere sertifikalı tohum ekme zorunluluğu var. Oradaki artış % 40 ile 63 arasında. Tarım Orman Bakanlığına yöneltilen soru önergesinde gübredeki artış oranının % 342 olduğu açıklandı. Zirai ilaca gelen zam ise  % 70 ile % 400 arasında değişiyor. Tarımsal sulamada elektrik % 92 arttı. İşçi maliyetlerinde eklendiğinde ve artışlar böyle devam ettiğinde 3 -5  yıl içerisinde Ekim yapılabilen tarla bulmakta zorlanacağız.

 

Bölgeniz hayvancılık için de çok elverişli olsa da orada da durum çok vahim. Hatırlayın eskiden köylerde çoğu evde hayvan yetiştirilir, köylü geçimini buradan elde ettiği ürünleri satarak sağlardı. Son bir yılda % 70 oranında artan yem fiyatları köylüyü  hayvanını kesime göndermek ve satmak zorunda bıraktı. Bir zamanlar tarım ve hayvancılıkta kendi kendine yeten bir ülke, saman dahil her türlü ürünü ithal eder duruma geldi.

 

20 yıldır ülkeyi yönetenler her şeyin en iyisini bildiğini iddia eden bir kişinin ben yaptım oldu suyla geldiğimiz son nokta.

 

“Allah sonumuzu hayretsin” ile biten cümleler ve yağ, şeker, ekmek kuyrukları.”

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER