Cuma, Mayıs 3, 2024
No menu items!
Ana SayfaAntakyaÇiftçiler Ekimden Vazgeçmelidir!

Çiftçiler Ekimden Vazgeçmelidir!

Adana Milletvekili olan, Hataylı Hemşerimiz Tülay Hatimioğulları Oruç, ilimiz Amik Ovası’nın altın ürünü pamuktaki üretim düşüşü ile çiftçilerin ekimden vazgeçmelerinin araştırılmasını istedi.


Oruç, bir grup arkadaşı ile birlikte TBMM Başkanlığı’na sunduğu önergesinde, pamuk üretimi ile ilgili şunları kaydetti:


Vekil Oruç Önergesinde; “Yaygın ve zorunlu kullanım alanıyla, yarattığı katma değer ve istihdam ile büyük bir ekonomik öneme sahip olan pamuğun hasadı Adana’da devam etmektedir. Bu saikle, yerel basına yansıyan haberlere göre; Adana Seyhan Ziraat Odası Başkanı Süleyman Girmen, Türkiye’de yıllar itibariyle pamuk üretimindeki azalışa ve tekstil sektöründe yaşanan genişlemeye paralel olarak tüketimindeki artışın iç üretim ile karşılanamaması nedeniyle net pamuk ihracatçısı olan Türkiye’nin son yıllarda net pamuk ithalatçısı ülkeler arasına girdiğine dikkat çekmiştir. Dünyada az sayıda ülke ekolojisinin pamuk tarımına elverişli olması sebebiyle, Türkiye ile birlikte Çin, Hindistan, ABD, Avustralya, Brezilya, Pakistan, Özbekistan ve Türkmenistan gibi az sayıda ülke tarafından gerçekleştirilmektedir. Girmen, ‘Üretimde ilk sırada olmayan Türkiye, verimlilikte Avusturalya’nın ardından 2. sırada gelmektedir. Dünya pamuk ihracatında ise ABD yüzde 35 pay ile uzak ara ilk sıradadır. Özellikle tekstil ve dokuma sanayisinin hammaddesi olarak öne çıkan pamuk Türkiye ekonomisi açısından çok önemlidir’ ifadelerini kullanmıştır.
Kovid-19 salgınından dolayı dünyada alınan önlem ve sınırlamalar sonucu küresel pamuk tüketim ve ticareti azalmış, stoklar artmıştır. Başkan Girmen, ‘Pamukta üretici üstüne düşeni yaptı. Yüksek girdi maliyetlerine rağmen üretimi arttırmayı başardı. Tüketimin yerli üretim ile karşılanabilmesi ve devamlılığı için fiyatın ve destekleme priminin önemi çok büyük. Geçen sezon açıklanan pamuk fiyatlarındaki artış oranı, maliyetlerdeki artış oranının çok altında kaldı. Şu an oluşan pamuk piyasasındaki aşırı düşük fiyattan dolayı üretici panik halindedir’ diye konuşmuştur.

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER