Pazar, Mayıs 5, 2024
No menu items!
Ana SayfaGenel“Çimento fabrikasına ve dağ ceylanlarının neslinin tükenmesine göz yumacak mısınız?”

“Çimento fabrikasına ve dağ ceylanlarının neslinin tükenmesine göz yumacak mısınız?”


CHP Hatay Milletvekili Dr. Birol Ertem;
“Çimento fabrikasına ve dağ ceylanlarının neslinin tükenmesine göz yumacak mısınız?”
CHP Hatay Milletvekili Dr. Birol Ertem nesli tükenmekte olan ve Türkiye’de sadece Hatay’da yaşayan Dağ Ceylanları ile ilgili Orman ve Su İşleri Bakanının cevaplaması için TBMM Başkanlığına yazılı soru Önergesi verdi.
Vekil Ertem in soru önergesi şöyle;
Dağ ceylanı (Gazella gazella) dünyada nesli tükenmekte olan bir türdür ve Türkiye’de sadece Hatay İlinin Kırıkhan İlçesinde yaşamaktadır. Dünya Doğayı Koruma Birliği türün koruma kriterini Tehdit altında (EN) olarak listelemektedir.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından 2017 yılı içinde yaptırılan Tür Koruma Eylem Planında Çimento Fabrikası alanında Dağ ceylanının yaşamakta olduğu ve fabrikanın tür için ciddi bir tehdit oluşturduğu belirtilmektedir. Buna rağmen Orman ve Su İşleri Bakanlığı türün yayılış alanına Çimento Fabrikası kurulmasına onay veren ÇED raporuna olumlu görüş vermiş ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da raporu onaylamıştır.
Bu çerçevede;
1) Türün yayılış alanında Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın bir üretme istasyonu bulunmasına rağmen alanda Dağ ceylanı varlığından bahsetmeyen bir ÇED raporu hakkında Orman ve Su İşleri Bakanlığı nasıl olumlu görüş vermiştir?
2) Rapor sonrasında bölgedeki STK’lar ve Bilim insanları Çimento Fabrikası alanında Dağ ceylanı yaşadığı ve fabrikanın türün neslini tehlikeye sokacağı şeklinde görüşler sunmasına rağmen neden bu yanlıştan dönülmemiş ve ÇED olumlu raporu iptal edilmemiştir?
3) Bakanlığınız Çimento fabrikasına ve bu türün neslinin tükenmesine göz mü yumacaktır? Türün yaşam alanının tamamı koruma altına alınmayacak mıdır?
4) Ekoturizm faaliyetlerine destek olmak adına Dağ Ceylanları neslini korumak için herhangi bir çalışma yapıyor musunuz?

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER