Perşembe, Mayıs 9, 2024
No menu items!
Ana SayfaGenelÇizgili Sırtlanlar fotoğraflanıyor

Çizgili Sırtlanlar fotoğraflanıyor

Tabiatı Koruma Derneği Hatay Şubesi, ‘Çizgili Sırtlanların Yaşam Alanlarının ve Ekolojilerinin Belirlenmesi Projesi’ kapsamında Kırıkhan-Hassa-ve Reyhanlı İlçelerinde yaşayan nadir memeli türleri araştırmaya devam ediyor.

Aksa Enerji sponsorluğunda DKMP Hatay il Müdürlüğü, Kaymakamlıklar Kırıkhan Belediyesi, Sınır Birlikleri ve Yerel halkın da destek verdiği proje çalışmasında önemli aşamalar kaydedildi.
Bugüne kadar belirlenememiş ve Türkiye için yeni olabilecek bazı memeli türlerinin de belirlenebilmesi ihtimali bulunan Kırıkhan ve civarında sınıra yakın bölgelerde fotokapan kurularak hedef türler doğal yaşam alanında görüntülenme sürüyor.

Bülent Ecevit Üniversitesi Biyoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Mustafa Sözen ve Dr. Muhsin Çoğal’ın bilimsel danışmanlığında, TTKD Başkanı Abdullah Öğünç, yönetim kurulu üyeleri Doç. Dr. Yaşar Ergün, Veteriner Hekim Cihan Parlar, dernek üyesi Arif Sami İğde ile proje yürütücüsü dernek yönetim kurulu üyesi Biyolog Meltem Ünal çalışmalarda yer aldı.

Nesli tehdit altında bulunan türlerden Çizgili Sırtlanları da mercek altına alan Türkiye Tabiatı Koruma Derneği Şubesi Başkanı Abdullah Öğünç, “Proje çalışma alanı merkez Kırıkhan olmak üzere güneyde Reyhanlı, kuzeyde Hassa ilçelerini kapsayan Suriye sınırına yakın noktada çizgili sırtlanların tespiti, ekolojilerinin belirlenmesine yönelik bir çalışma yürütmekteyiz” dedi.

KTSO’dan Yeni Bina Müjdesi…

Kuruşlarından buyana, Hatay’ın zengin tür çeşitliliği belirlenmesi, korunması, geliştirilmesi ve eko-turizm alanında önemli projeler yürüttüklerinin altını çizen TTKD Şube Başkanı Abdullah Öğünç “Çizgili sırtlanlar ülkemizde nesli tehdit altında ve korunan nadir türlerden biri. Ülkemizde nesli tükendi olarak bilinen bir canlı türü iken varlığı yeniden tespit edilen gazelle gazelle dağ ceylanları da bu çalışmalarımızdan bir diğeri. Bölgede, kırsalda yaşayan köylüler ve çobanlarla yapmış oldukları mülakatlarda sırtlanların var olduğuna dair duyumlar almıştık, hedefimiz bu bölgedeki sırtlan popülasyonunu hakkında net bir görüntü elde etmekti. Yaptığımız çalışma ile bölgede çok önemli kayıtlar elde edildi” diye konuştu.

Kilis de olmak üzere ülkemizin değişik bölgesinde bulunamamış, kayıt edilmemiş, kayalık gerbili denilen hayvan türü tespit ettiklerini aktaran Ögünç “Bir oklu kirpi tespit ettik, çöl kirpisi tespit ettik. Göç güzergahları, yuvalarının belirlenmesine yönelik ikinci bir çalışma daha başlattık. Bu bağlamda Hatay’ın Hassa ilçesi volkanik bölgedeyiz. Burası çizgili sırtlanının yuva olarak uygun yapıya sahip, yer altı lav tüpü mağaraları mevcut. Bu mağara girişlerine bir takım fotokapanlar monte ettik. Elde ettiğimiz bu verileri zaman içerisinde Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile paylaşıp, bu bölgelere korunan alan statüsü verilmesi yönünde bir teklifimiz olacak bakanlığa. Bu bağlamda yapmış olduğumuz, öneri ve tekliflere olumlu baktı bakanlığımız sağ olsun, bu yönde de yapacağımız teklife de sıcak bakacağına inancımız tam” şeklinde konuştu.

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER