Cumartesi, Mayıs 18, 2024
No menu items!
Ana SayfaGenelCulha: Arsuz´u geleceğe hazırlıyoruz

Culha: Arsuz´u geleceğe hazırlıyoruz

Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha, Ayna İskenderun Kültür Sanat Derneği ile Evimiz İskenderun Süpürge Derneği´nin ortak ve geleneksel Çarşamba Sohbetlerinde içiçe yaşanan iki ilçesinin ortak değerlerinden yola çıkarak Arsuz´u, hedeflerini, beklentilerini ve gerçekleşmeleri anlattı, soruları yanıtladı.

Tütün depolarına hastane ısrarı
Arsuz´da planlanan devlet hastanesi için sit alanında kalan yer seçiminin yanında ulaşımın da yaratacağı trafik sorununa işaret eden ve yerin değiştirilmesinde ısrarcı olduklarını aktaran Culha, Madenli´deki ‘tekel tütün depoları´nın kazandırılabileceğini kaydetti. Culha, “Devlet Hastanesi yatırımı konusunda onay çıktı. Seçilen yerin sit alanı içerisinde olması dolayısıyla idari süreç uzuyor. O süreç biter bitmez devlet hastanesi yapılacak. Biz yer seçimi konusunda itiraz etmiştik. Halen itirazcıyız. Çünkü eski Arsuz´un biraz ötesinde bir alan. Karşı çıktık, çünkü halihazırda yazın Arsuz kendi yoğunluğunu taşıyamıyor. Hastaneden dolayı oluşacak trafik yoğunluğunu kaldıramaz. Bu yatırımı ya Akçalı bölgesine ya Madenli´deki Tekel tesisleri olabilir. Maalesef politik bir seçimdir. İnşallah teknik olarak çözülür ve yapılır” diye konuştu.

Suriye savaşı turizmde caydırıcı olsa da…
Culha, bölgenin kültürel ve tarihi dokusunu ise bozmadan sürdürme kararlılığında olduklarını vurguladığı konuşmasında turistik ziyaret ve konaklamada Arsuz´da kalma süresini arttırmanın seçeneklerini de araştırdıklarını ve Hatay´ın tüm değerleriyle birlikte bir sunumu hedeflediklerini de sözlerine ekledi. Konaklama süresinin arttırılması yönünde ise ulaşılamayan tarihi ve kültürel değerlere ulaşılabilir olmanı sağlamak istediklerini de sözlerine ekleyen Culha, gastronomiye yönelik de eksikliklere dikkat çekti.
Culha, şunları söyledi: “Biz turizmin altyapısından, imar planından başladık. Bu ilçede yeteri kadar çarpık yapılaşma var zaten. En azından bundan sonra zararın neresinden dönülebilir yaklaşımıyla planlayarak program içerisinde o gelişmeyi sağlamak istiyoruz” ifadesini belirtti. Ancak, gerek ülkemizde gerek dünyada Hatay´ın Suriye´deki savaşın lojistik merkezi olarak gösterilmesinin yarattığı caydırıcılığa da işaret ederek, şunları söyledi: “Bir çok yabancı misafirimize Türkiye´ye geldiğinde Hatay´a gelmemesi önünde telkinde bulunuluyor. Turizmi etkileyen bir faktör durumunda. Bu sorunlar aşıldığında ülkenin sayılı merkezlerinden biri haline getireceğiz.”

Arsuz HADO´nun güzergahında yeralmalı
Büyükşehir Belediyesi tarafından Kıbrıs ve Lübnan´a yönelik deniz ulaşımında terminal merkezlerinin Samandağ ve İskenderun olarak gösterilmesine karşın Arsuz´da da bir terminalin şart olduğunu kaydetti. Çalışmanın henüz çalışma aşamasında olduğunu da ifade eden Culha, “Bu yerinde bir projedir. Rantabl olmadığı yönünde değerlendirme de yapıldı ancak, belediyeler sadece ticari amaçla hareket etmez. Kamuoyunun ciddi olarak bu projeyi desteklediğini görmekteyiz. Ben de destekleyenlerden biriyim. Zaten Hatay´la ilgili bir imaj var. Bunu kırmak adına böyle projelere ya da yabancı ayağa ihtiyacımız var. Özellikle Arap turizmini deniz ulaşımı yoluyla tekrar canlandırır kanaatindeyim” şeklinde konuştu.

Altyapı ‘en büyük´ sorunlardan
Altyapıya yönelik sorunların devam ettiğini, bir çok sitenin arıtmasının denize deşarj edildiğini, özellikle yerleşimin yoğun olduğu Karaağaç ve Uluçınar mahallelerinde sorunun görünür durumda olduğuna dikkat çeken Culha, Büyükşehir belediyesinin bununla ilgili projelendirme çalışmasının tamamlandığını, finans sorununun da çözülerek ihale aşamasına getirildiğini hatırlattı.

Kaynak:

Anahtar Kelimeler: Şehri bilimsel şekilde hazırlıyoruz ayna iskenderun kültür sanat derneği evimiz iskenderun süpürge derneği nazım culha arsuz

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER