Salı, Mayıs 14, 2024
No menu items!
Ana SayfaÜlke GündemiCumhurbaşkanı adayları kimler ?

Cumhurbaşkanı adayları kimler ?

Cumhurbaşkanı adayı olmak için kimler başvurdu? 2023 Cumhurbaşkanı adayları
 
 Türkiye’nin kaderini belli edecek seçimlerde yarışacak Cumhurbaşkanı adayları belli oldu. İşte Cumhurbaşkanı adayı olmak için kimler başvurdu? 2023 Cumhurbaşkanı adayı isimleri…

 14 Mayıs 2023’te milyonlarca vatandaş Cumhurbaşkanı’nı belirlemek için sandık başına gidecek. 14 Mayıs Seçimleri’nde cumhurbaşkanı adayı olmak için 100 bin imza toplayacak kişiler için başvurular pazartesi günü tamamlandı.

2023 Cumhurbaşkanı adayı isimleri

20 Mart 2023 tarihinde Muharrem İnce, Doğu Perinçek, Fatih Erbakan, Sinan Oğan, Ahmet Özal, İrfan Uzun ve Halil Murat Ünver Cumhurbaşkanı adaylığı için YSK’ya başvurdu. 20 Mart, seçmenler tarafından aday gösterilecek cumhurbaşkanı adayları için son başvuru tarihiydi. Bu adayların 27 Mart tarihine kadar 100 bin imza toplamaları gerekmekte.

Kemal Kılıçdaroğlu

kemal-kilicdaroglu.jpg

Millet İttifakı’nın ortak adayı olan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, ilk defa cumhurbaşkanlığı için yarışacak.

Kılıçdaroğlu’nu destekleyeceğini açıklayan partiler şöyle: CHP, İYİ Parti, DEVA Partisi, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti, Halkın Kurtuluş Partisi, Türkiye Değişim Partisi ve Türkiye Komünist Partisi, SOL Parti.

HDP’nin öncülüğündeki Emek ve Özgürlük İttifakı’nda yer alan partiler ise kararlarını henüz açıklamadı.

Tayyip Erdoğan

erdogan-aa.jpg

AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan, Cumhur İttifakı’nın ortak adayı olarak ikinci, toplamda ise üçüncü defa cumhurbaşkanlığı için yarışacak. Erdoğan’ı destekleyeceğini açıklayan partiler arasında AKP, MHP, BBP ve HÜDA-PAR yer alıyor.

Muharrem İnce

muharrem-ince-001.jpg

Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, parti üyelerinin yaptığı oylamada 105 bin 326 oy alarak Memleket Partisi’nin adayı olmaya hak kazandı.

Memleket Partisi dışında İnce’nin adaylığını destekleyeceğini açıklayan başka bir parti olmadı.

Doğu Perinçek

dogu-perincek.jpg

Vatan Partisi lideri Doğu Perinçek 2018’deki seçime 100 bin imza toplayarak katılma hakkı kazandı. Seçimde 100 bin oya ulaşamayarak 98 bin 995 oyda kaldı, yüzde 0,2 oy aldı.

Fatih Erbakan

fatih-erbakan.jpg

Yeniden Refah Partisi’nin lideri Fatih Erbakan, AKP temsilcileriyle yaptıkları müzakerelerin ardından Cumhur İttifakı’na girmeyeceklerini ve partisinin cumhurbaşkanı adayı olacağını açıkladı.

Sinan Oğan

sinan-ogan.jpg

Ata İttifakı’nın adayı, eski MHP’li siyasetçi Sinan Oğan oldu. Oğan’ı destekleyeceğini açıklayan partiler arasında Zafer Partisi, Ülkem Partisi ve Türkiye İttifakı Partisi yer alıyor.

Ahmet Özal

ahmetozal.jpg

8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın oğlu ve Tek Parti’nin lideri Ahmet Özal, Türkiye İttifakı’nın adayı oldu.

İrfan Uzun

irfan-uzun.jpg

Adalet Birlik Partisi Genel Başkanı İrfan Uzun adaylık başvurusunda bulundu.

Halil Murat Ünver

halil-murat-unver.png

Kırıkkale Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Halil Murat Ünver cumhurbaşkanı adaylığı için YSK’ya başvurdu.

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER