Pazartesi, Nisan 29, 2024
No menu items!
Ana SayfaAntakyaDAÇE Dikmece halkının yanında

DAÇE Dikmece halkının yanında

Kısa adı DAÇE olan Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri  TOKİ nin Antakya’ya bağlı Dikmece’de kamulaştırma kararına tepki gösterdi.

Basın açıklaması yapan Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri, “Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri olarak Dikmece’de yapılması planlanan TOKİ konutlarına karşı tarım ve zeytinlik alanlarını korumak için ve Akbelen’de ormanları ve su havzalarını korumak için direnen halkların yanındayız” vurgusu yaparak şu görüşlere yer verildi:

“Dünyada ve ülkemizde uygulanan yanlış ve kapitalist politikalar, Küresel Isınma ve İklim Değişikliğini yaratmıştır. Bu değişim artık iklim Krizine dönüşmüştür. İklim krizi dünyayı tehdit eden çok önemli sorunların başında gelmektedir. İklim krizinin etkileri ortada iken ülkemizde ormanların ormanlık vasfından çıkarılması, zeytinliklerin talan edilmesi, tarım topraklarının başka amaçla kullanılması iklim krizinin etkilerinin daha da artmasına neden olacaktır.

Kahramanmaraş depremlerinin yıkıcı felaketleri yaşanırken yetkililer Deprem bölgelerinde, halk sağlığını ve ekosistemi hiçe sayarak yangından mal kaçırırcasına alel acele, bilimsel koşullara uymayarak depremden zarar gören binaları kontrolsüz bir şekilde  yıkarak ve yıkımdan sonra oluşan molozların içerisinde bulunan asbest, silika, civa, kurşun, kadmiyum, atık yağlar, tehlikeli sanayi atıkları, radon gazı gibi tehlikeli Maddeleri ve  partikülleri ayrıştırmadan dere yataklarına, deniz kenarına, tarım alanlarına, sulak alanlara, vadilere ve yaşam alanlarına dökerek ikinci bir felaketin yaşanmasına neden olmuştur. Tehlikeli atık içeren molozlar havayı suyu ve toprağı kirleterek insan ve çevre sağlığını çok ciddi olumsuz etkilemiştir. Molozların yaratmış olduğu sorunlar karşısında yetkililer hiçbir önlem almamıştır.

Hatay ilimiz deprem ve moloz felaketini çok yıkıcı bir şekilde yaşmakta iken, gıda krizi ortada iken binaların tarım topraklarına yapılmaması konusunda bilim insanlarının uyarıları mevcut iken TOKİ nin  dikmece de tarım topraklarını ve zeytinlik alanlarını kamulaştırılarak bina yapma kararı bilimsel ve hukuki değildir.

Zeytinlik alanları kamunun gıda güvenliğini sağlamaktadır. Tarım topraklarını ve zeytinlik alanlarını korumak kamusal bir haktır. Dünyanın birçok ülkesi tarım topraklarını ve zeytinlik alanlarını korumak için tarım arazilerini ve zeytinlik alanlarını toplulaştırmaktadır.

TOKİ nin Dikmecede kamulaştırma kararı  ile zeytin ve tarım alanlarımızın bina yapımına kurban edilerek ,imar rantına açılması ile zeytinlik alanlarımız ve tarım topraklarımız  yok edilerek, bölgede zeytincilik ve tarım yaparak  geçimini sağlayan çiftçilerimiz işsizliğe, yoksulluğa  ve göçe mahkum edilecektir.

Dünyanın birçok ülkesi iklim krizinin etkilerini en aza indirgemek için tarım alanlarını ormanlık alanlarını ve su havzalarını korumakta dır. Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri olarak Dikmecede yapılması planlanan TOKİ konutlarına karşı tarım ve zeytinlik alanlarını korumak için ve Akbelen de ormanları ve su havzalarını korumak için direnen halkların yanındayız. Ülkemizin birçok yerinde devam eden başta Muğla, Aydın ve Cudi de orman yangınlarının biran önce söndürülmesini talep ediyoruz.

Yaşam alanlarımızı korumak için demokratik ve hukuki mücadelemiz devam edecektir. “

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER