Pazar, Mayıs 19, 2024
No menu items!
Ana SayfaHatay HaberDAÇE, Hatay'daki maden sahlarınında içinde bulunduğu 606 alan için iptal davası actı

DAÇE, Hatay’daki maden sahlarınında içinde bulunduğu 606 alan için iptal davası actı

Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri (DAÇE)  gönüllü avukatı İsmail Hakkı Atal, Danıştay içtihatı doğrultusunda, Hatay´daki alanların oda arasında bulunduğu 606 maden sahası ihalesinin iptaline ilişkin Ankara İdare Mahkemesine dava açtıklarını açıkladı.

Maden kanununun bir maddesinin Anayasa Mahkemesi tarafından iptalini istediklerini belirten Atal, dava dilekçesinde şunlara yer verildiğini açıkladı:

 

“Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü´nün yapmak zorunda olduğu toplumsal maliyet analizi, kümülatif etki çalışmasını yapmadan ve Anayasanın 166 maddesiyle devlet görevlilerine yüklenen planlama görevini yerine getirmeyip anayasaya aykırı şekilde, hiçbir hesap-kitap ve herhangi bir strateji olmaksızın, tüm maden projelerini kabala-toptan ihaleye çıkararak yaptığı bu işlemler halkımızın hayatını tehdit etmektedir. Zira biliminsanları, yaygın ormansızlaşma, tarımın kontrolsüz genişlemesi, yoğun çiftçilik, madencilik ve altyapı gelişiminin corona virüs salgınlarına yol açacağını tespit etmişlerdir. Ağustos 2020´de ise madenciliğin yok ettiği orman alanları ve diğer doğal ekosistemlerde, covid 19 virüsünün 2.5 kat arttığı ve virüslerin insanlara bulaşma riskinin de yüzde 70 arttığı bilimsel olarak ispatlanmıştır. Diğer yandan, aynı havza-aynı ekosistem içinde bulunan tüm madenlerin projelerinin kümülatif etkisi hesaplandıktan sonra, o havzanın kaldırabileceği kadar maden ruhsatı verilmesi Danıştay içtihatları gereği zorunlu olmasına rağmen MAPEG bu gerekliliği de yerine getirmemektedir… Tek bir maden projesiyle 300 bin-500 bin, 1 milyon ağacı kesebilen madencilik projeleri; Anayasamızın 169. maddesiyle ´devlete yüklenen ormanların korunması ve geliştirilmesi ödevini´ engellediğinden, şirketlerin yaşam alanlarımıza saldırmasına neden olan Maden Kanununun 14. maddesi Anayasaya aykırıdır.”

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER