Cuma, Mayıs 3, 2024
No menu items!
Ana SayfaHatayDağ Ceylanlarını 3 Bin Kişi Ziyaret Etti

Dağ Ceylanlarını 3 Bin Kişi Ziyaret Etti

Türkiye’de sadece Hatay’da yaşayan koruma altındaki ‘Gazella Gazella’ türü dağ ceylanlarını, doğal ortamlarında geçen yıl 3 bin kişi ziyaret etti.

Dağ ceylanlarının korunması ve neslinin devamı için 2014’te Hatay Kırıkhan ilçesi Suriye sınırında oluşturulan Hatay Dağ Ceylanı Üretim Merkezi’nde gazella gazellaları merkezde görmeye gelenler onları hem doğal ortamlarında gözlemleyebiliyor, hem de yemleme saatlerinde de yakından görüp fotoğraflayabiliyor.

2018’de yapılan sayımlarda 757 olarak belirlenen dağ ceylanı sayısı her yıl artarak, geçen yıl en son 1331 olarak kayıtlara geçti.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Hatay Şubesi Kırıkhan Şefi Nuri Akın, merkezin kurulduğu 2014 yılında sadece 2 dağ ceylanının bulunduğunu şimdi bu sayının 48’e ulaştığını anlattı.

Yaban hayatı geliştirme sahasında ise en son 1331 ceylan sayıldığını aktaran Akın, popülasyonu artan dağ ceylanlarının insanlar tarafından çok merak edildiğini belirtirken, ara tatilde çocuklarını karne hediyesi olarak getiren veliler olduğuna değindi.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Hatay Şubesi Kırıkhan Şefi Nuri Akın, “Merkezin geçen yıl ağırladığı 3 bin ziyaretçiyle doğa turizmine de ciddi katkı sağlıyor. Burası bir üretim merkezi, buranın amacı dağ ceylanının çoğaltılıp daha sonra yaşadığı alanlara salınması. Fakat zamanla şunu gördük; bu türe karşı insanların çok ciddi ilgi ve alakası oluştu. Yani emin olun hayvanat bahçesine gitse bu kadar ilgilerini çekmiyor. Bir türü doğal ortamında görmek herkes için çok gurur verici bir olay. Yani buraya gelenler türün nasıl bir ortamda yaşadığını, nasıl beslendiğini, arazi yapısını her şeyini gördüğü için çok ilgi duyuluyor. Okullardan gelen taleplere artık yetişemiyoruz. Buraya gelen ziyaretçileri en iyi şekilde ağırlıyoruz. Onlara tür ve yaşam ortamı hakkında bilgi veriyoruz. İnsanlar bu türü ne kadar tanırsa, bilirse, o kadar iyi koruyacağına inanıyoruz” dedi.

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER