Perşembe, Nisan 18, 2024
No menu items!
Ana SayfaÜlke GündemiDASİFED’TEN maden ihalelerine tepki!

DASİFED’TEN maden ihalelerine tepki!

 

Doğu Akdeniz Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu, maden arama ve işletme ihalelerine tepki göstererek “Maden ihaleleri ülkemizin doğal varlıklarını, tarım alanlarını ve içme suyu havzalarını tehdit ediyor” açıklaması yaptı.

DASİFED’ten yapılan açıklamada, Çevre duyarlılığı ile Türkiye Çevre Platformu TURÇEP ve bileşenleri tarafından ülkemizdeki maden aramaları ve ihalelerine karşı Arsuz Kent Meydanı’nda gerçekleştirilen duruşu desteklediklerini, Çevreyi korumak isteyen bu sese tüm yetkililerimizin kulak vermesini ve 68 ilimizde 766 bölgede 892 bin 814 hektar alanı kapsayan 28 Ağustos’ta başlayıp 28 Eylül’de sonlandırılacak olan maden arama ve işletme ihalelerinin iptal etmesini bekliyoruz’’ denildi.
MAPEG’in 2019 yılının Temmuz ayından bu yana 2 bin 685 noktada maden ruhsatı ihalesine çıktığına, madencilik faaliyetlerinden kanunlarla korunan tek bir doğa koruma alanının olmadığına ülkemizde bu ihalelerin doğa, tarım ve yaşam alanlarına büyük tehlike oluşturduklarına dikkat çekilen açıklamada şu görüşlere yer verildi;
‘’İhale alanlarının büyük bölümü korunan alan, birinci sınıf tarım alanı, büyük ova, mera ve içme suyu havzası gibi Türkiye’nin bugünü ve geleceği için canlı tür çeşitliliğinin, tarımsal üretimin ve içme suyu ihtiyacının teminatı olan alanlardan oluşuyor. İhale edilen bu alanlarda madencilik faaliyetlerinin başlaması halinde pek çok bölgede doğal yaşamın, insan yaşamının ve tarımsal üretimin devamlılığı mümkün olmayacak. İhalelerin belli alanlarda yoğunlaşması doğal varlıklar, tarım alanları ve içme suyu havzalarıyla ilgili kaygıları artırıyor. Durum böyle iken oldu bittiye getirilen ihaleler ile çevre ve halk sağlığı tehdit edilmektedir. Burası adeta cennetten bir köşe. Yok olmasına asla müsaade etmeyeceğiz.”

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER