Cuma, Mart 29, 2024
No menu items!
Ana SayfaHatay HaberDefnelilerin Arıtma Tesisi İsyanı

Defnelilerin Arıtma Tesisi İsyanı

Defne ilçesinde oluşturulan “Defne’nin Geleceği Platformu” tarafından Defne Evi’nde gerçekleştirilen toplantıda arıtma tesisi konusu masaya yatırıldı. Hatay Büyükşehir Belediyesi yetkilileri seslenen “Defne’nin Geleceği Platformu”, bir arıtma tesisinin yapımına daha izin vermeyeceklerini duyurdu.

Defnelilerin Arıtma Tesisi İsyanı

Birçok kişinin katıldığı toplantıda “Defne’nin Geleceği Platformu”, “Burada, yeni bir arıtma tesisinin yapımına kesinlikle izin vermeyeceğiz. Buradan, Hatay Büyükşehir Belediyesi yetkililerine sesleniyoruz. Verdiğiniz sözü tutun ve bu tesisi buradan taşıyın. Artık biz de mahallelerimiz de temiz hava solumak istiyoruz” ifadesinde bulundu.

Vekil Barış Atay’da Defnelilerin Sesine Kulak Verdi

Defne ilçesinde oluşturulan “Defne’nin Geleceği Platformu” tarafından Defne Evi’nde gerçekleştirilen toplantıya Hatay TİP Milletvekili Barış Atay da katıldı.

Hatay TİP Milletvekili Barış Atay, Defne Evi’nde gerçekleşen arıtma tesisi sorunun gündeme getirildiği toplantıda konuşma yaptı. Barış Atay, insanların yaşam alanı söz konusu olduğunda, her şeyin bu eksende düşünülmesi ve yapılması gerekliliğini belirtti.

“Defne’nin Geleceği Platformu”, arıtma tesisi süreci ile ilgili bilgiler verdi ve 10 yılı aşkın süredir, bölgede insanca yaşama koşullarının ortadan kalktığı kaydedildi. Fiziksel ve ruhsal sağlığı bozan arıtma tesisinin Turunçlu Mahallesi’nden taşınması için mücadele verildiği duyuruldu.

60 Bin İnsanın Sağlığını Tehdit Ediyor

“Defne’nin Geleceği Platformu” sözcüleri mevcut arıtma tesisinin, Defne ilçesi Turunçlu, Akdeniz, Armutlu ve Aşağıokçular Mahallelerinde yaklaşık 60 bin nüfusun sağlığını tehdit eder hale geldiğini, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş’ın, 31 Mart seçimleri öncesinde, arıtma tesisinin bu bölgeden taşınacağı sözünü kamuoyu önünde defalarca verdiğini belirtti.

“Defne’nin Geleceği Platformu” şu ifadelerde bulundu:

“Yerel seçimler sonrasında yaptığımız görüşmeler sırasında, teknik ekibinin kendisine sunduğu hatalı proje ve buna bağlı olarak çıkardıkları yüksek maliyeti gerekçe göstererek, arıtma tesisini taşımaktan vazgeçmek istemektedir. Yapacakları tesisin son teknoloji ürünü olduğunu, koku yapmacağını söylemekte, Muhtarlarımızdan da halkı, yeni tesisin yine Turunçlu’da yapılmasına ikna etmelerini istemektedir.

Hatırlarsanız, Başkanın sözünü ettiği modern tesisin ÇED Raporu’nu hazırlayan firma bile kokunun tamamen yok olmayacağını, minimuma indirileceğini belirtmiş, oluşacak çamurun tahliyesi ile filtrelerin temizliği yapılırken ve atığın tesise girdiği noktada meydana gelecek kokudansa hiç bahsetmemişti!

Defnelilerin Arıtma Tesisi İsyanı

Kaldı ki, az önce dile getirdiğimiz gibi, bu bölge artık Defne ilçemizin merkezinde yer almaktadır. İlçemizin, Asi bandındaki en önemli rekreasyon alanıdır. Eski alışılagelmiş siyasi kalıplarla şekillendirilemez! Bu bölgede yeni bir atıksu arıtma tesisi planlamak, hiçbir şehircilik anlayışıyla bağdaşmaz. Burada yeni bir arıtma tesisinin yapımına kesinlikle izin vermeyeceğiz!

Buradan, Hatay Büyükşehir Belediyesi, yetkililerine sesleniyoruz! Verdiğiniz sözü tutun ve bu tesisi buradan taşıyın! Artık biz de, mahallelerimiz de temiz hava solumak istiyoruz!”

ÇED Raporu Süreci Kapalı Kapılar Ardında Yapıldı

Defne’nin Geleceği Platformu, “Bu ilkeler ışığında, arıtma tesisinin taşınması kararı alınmışken, bütün itirazlara rağmen Çed Raporu sürecinin kapalı kapılar ardında tamamlanıp, Bakanlıktan ‘olumlu’ kararı çıkarılması tamamen hukuksuzdur!
Tesisin, asi havzası kullanılarak, mevcut ve planlanan meskun mahal dışındaki en uygun yere taşınmasıyla, Asi güzergahı boyunca Harbiye Sinanlı, Gümüşgöze, Değirmenyolu, Balıklıdere, Subaşı, Tavla ve Hancağız beldelerinin atık sularının toplanacağını, bu bölgelerde aktif tarım tapıldığını, sulama Asi Nehri’nden yapıldığını, sofralarımızda zehirli gıda tüketmekten kurtulacağımızı yetkililere anlatmaya çalıştık! Ne yazık ki, ‘halk istemedikçe yeni tesisi burada yapmam” diyen Büyükşehir Belediye Başkanımız, bütçe yetersizlikleri ve maliyetleri öne sürerek, bu fikrinden ve verdiği sözden caymıştır!”

“Turunçlu’daki arıtma tesisinin buradan kaldırılacağına dair bir an önce Meclis kararı alınması ve hayata geçirilmesi. Ayrıca bu bölgenin, Defne halkına, Kent Parkı olarak kazandırılması.

Bu taleplerimizin takipçisi olacağımızı, elimizden gelen her türlü çabayı göstereceğimizi, Büyükşehir Belediyesi’nin tesisi buradan taşımamak için yarattığı spekülasyonlara izin vermeyeceğimizi kamuoyuna duyururuz!” dedi.

Diğer güncel İskenderun haberleri için: İskenderun Haber
Diğer güncel Hatay haberleri için: Hatay Haber

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER