Pazar, Nisan 28, 2024
No menu items!
Ana SayfaGenel“Depremde 572 çocuğumuz öksüz kaldı."

“Depremde 572 çocuğumuz öksüz kaldı.”

 

6 Şubat Matem Günü’nde yapılabilecek etkinlik ve törenlerle ilgili İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası’nda Kaymakam Murat Sefa Demiryürek başkanlığında toplantı düzenlendi.

 İskenderun Kaymakamı Murat Sefa Demiryürek, 6 Şubat depremlerinde hayatını kaybedenlerin sayılarının gizlendiğine ilişkin iddialara tepki göstererek, “Depremde 572 çocuğumuz öksüz kaldı. O çocukların takipçisi devlete emanet. 572 çocuğu bire bir gidip göreceğiz. Aile Sosyal Hizmetler Bakanlığımız onları koruyucu anne, koruyucu aile hizmetinden faydalandıracak” dedi.

‘YAPI STOKUMUZUN YÜZDE 17’SİNİ KAYBETTİK’

Deprem sonrası yaşananlar, verilen kayıplar ve sonrasında yapılan çalışmalar, hizmetler hakkında kısa bilgiler aktaran Kaymakam Murat Sefa Demiryürek, yapımı devam eden TOKİ şonutlarının da şubat ayından başlayarak peyderpey teslimatlarının yapılacağını kaydetti. Demiryürek, “Yaşadığımız felaket yüzyılın felaketi olarak nitelendirilen korkunç bir trajedi. Bıçak yarası gibi soğudukça daha fazla hissediyoruz. İskenderun’da depremde ağır hasar gören, yıkılan veya orta hasar tespiti yapılan toplam bağımsız bölüm sayısı 27 bin. Bizim toplam kentsel yapı stokumuzun yüzde 17’sine tekabül ediyor. 3 bin 112 vatandaşımız hayatını kaybetti” dedi.
Şu anda 4 binin üzerinde toplu konut inşa edildiğini kaydeden Demiryürek, “Yerinde dönüşüm yapımına başlandı, belediyemizin ruhsatlandırma çalışmaları devam ediyor. 220 yataklı acil durum hastanesi hizmete girdi. 600 yatakta İskenderun Eğitim Araştırma Hastanesi’nin temeli atıldı. Yol konusunda vatandaşlarımızın kaygısı var. İhalesi yapıldı, ilgili firma yol yapımına başladı. Hem de çevre yolu bağlantısı ile bu sorunu çözecek” diye konuştu.

 

‘İLK GÜNDEN BERİ KAYITLARIMIZI CİDDİ TUTUYORUZ’

 

Kaymakam Demiryürek, depremde can kaybının çok daha fazla olduğu ancak devlet tarafından gizlendiği gibi iddiaların sosyal medyada paylaşıldığını kaydederek, şöyle konuştu:
Niye böyle bir şey yapalım? Biz ilk günden itibaren kayıtları çok ciddi bir şekilde tutmaya özen gösterdik. Hatta depremin ilk gününde bir vatandaş cenazesini ısrarla almak istedi ancak başsavcımız teslim etmedi. ‘Ben otopsi yapmadan, parmak izi almadan, DNA örneği almadan teslim etmem’ dedi ve vermedi. 75 bin kare cenaze fotoğrafı var. 3 bin 112 vatandaşımızın kayıtlar tutuldu. 12 vatandaşımızın ya hiç cenazesine ulaşılamamış ya da eldeki cenaze DNA örnekleri eşleşmedi. Bu kadar hassas süreç yürüttük. Bir de veraset, hukuk işleri var. Hak sahipliği süreci var. Akrabaları vardır, dostları vardır, bizi arayacak-soracak yakını hiç mi kimse yok? Bunlar biraz devleti zor durumda bırakma amaçlayan yaklaşımlar. Ama biz takibimizi sürdüreceğiz, işimizi ciddiyetle yapmaya devam edeceğiz.”

‘DEPREM ÖKSÜZLERİ DEVLETE EMANET’

Kaymakam Murat Sefa Demiryürek, sözlerini şöyle sürdürdü:
Depremde 572 çocuğumuz öksüz kaldı. O çocukların takipçisi devlete emanet. 572 çocuğu bire bir gidip göreceğiz. Aile Sosyal Hizmetler Bakanlığımız onları koruyucu anne, koruyucu aile hizmetinden faydalandıracak. Model çerçevesinde periyodik takipler yapılacak. İskenderun Kaymakamı olarak burada kaldığım süre içerisinde bizzat benim takibimde olacaklar. Onlar bize emanet, devlete emanet.”

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER