Çarşamba, Mayıs 15, 2024
No menu items!
Ana Sayfaİskenderun HaberDevlet, Vatandaşların Güvenli ve Yeterli Gıdaya Ulaşımını Sağlayamıyor

Devlet, Vatandaşların Güvenli ve Yeterli Gıdaya Ulaşımını Sağlayamıyor

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Hatay Şube Başkanı Ahmet Sever, insan hayatı üzerinden yeterli ve güvenilir gıdanın önemine değindi. Sever, devletin vatandaşlara güvenli ve yeterli gıda ulaşımını sağlayamadığını belirtti.

Devlet, Vatandaşların Güvenli ve Yeterli Gıdaya Ulaşımını Sağlayamıyor

21.Yüzyılda insanların yeterli, besleyici ve güvenilir gıdaya ulaşımının bir hak olarak kabul edildiğine dikkat çeken Başkan Sever, “İnsan Hakları Beyannamesi’nde, ülkemiz Anayasasında bu yaklaşıma ilişkin çok net ifadeler bulunmaktadır. Bu konudaki sorumluluk kamu otoritesine verilmiştir. Kamu otoritesi, yani devletler ülke insanının yeterli gıdaya ulaşmasını sağlamakla, gıdaların güvenilir olmasını temin etmekle yükümlüdür. Ülkemiz açısından düşünüldüğünde ise bu konuda yeterli ve gerekli adımların atılamadığı görülmektedir.” sözlerine yer verdi.

Türkiye’nin Tarımsal Zenginlikleri Değerlendirilemiyor

Türkiye’nin coğrafi konumu, tarımsal üretime uygun toprak yapısı ve iklimsel özellikleriyle çok önemli bir tarımsal potansiyele sahip olduğuna dikkat çeken TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Hatay Şube Başkanı Ahmet Sever, bu avantajların değerlendirilmemekte ve Türk insanının yeterli gıdaya ulaşamama sorunuyla karşı karşıya geldiğini bildirdi.

Gıda enflasyonundaki artışa dikkat çeken Başkan Sever, “Son bir yıl içinde yaşanan ekonomik krizle beraber özellikle gıda enflasyonu artmış, döviz fiyatları yükselmiş, işsizlik artmış ve kişi başına düşen milli gelir tekrardan on bin doların altına düşerek, halkımızın alım gücünü önemli ölçüde zayıflatmıştır. Gıda fiyatlarını düşürmek ve tüketiciye daha ucuza gıda teminini sağlamak için uygulanan tanzim satış çadırları ve gıda maddeleri ithalatı ise herhangi bir sorunu çözememiş, halkımızın gıdaya kolayca ve güvenilir olarak ulaşımını sağlayamamıştır. Ülkemizde yeterli ve etkili bir gıda denetim hizmeti yapılamıyor. Gıda üreten veya paketleyen İşletmelerde konu uzmanı göre Ziraat, Gıda ve Kimya Mühendisi bulundurma zorunluluğunun çeşitli nedenlerden denetlenmemesi yanında Kamu denetçilerinin yetersiz olması ile Yeterli gıda denetim hizmetlerinin verilmemesi, üretici ve tüketicinin bilinçlendirilmesi gibi yapılabilinecek zorunlu kamu spotlarının yapılmaması gibi çok kolay tedbirlerle çözülebilecek sorunlar, bunlar yapılmadığı ya da eksik yapıldığı için önemli sağlık sorunlarına yol açabilmektedir. Her yıl artan sağlık harcamaları maalesef sorunun çözümünün başka yerde arandığını göstermektedir” sözlerini kaydetti.

Diğer güncel İskenderun haberleri için: İskenderun Haber
Diğer güncel Hatay haberleri için: Hatay Haber

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER