Pazar, Mayıs 19, 2024
No menu items!
Ana SayfaAntakyaDikmece Halkı 2.kez hak arıyor

Dikmece Halkı 2.kez hak arıyor

Antakya ilçesi  Dikmece mahallesi sakinleri, tarım arazileri ve zeytinlikleri üzerine yapılacak olan TOKİ konutları için yapılan acele kamulaştırma ve el koyma kararlarına karşı mahkemeye başvuruda bulundu.

Bugün Hatay 3. İdare Mahkemesi’nde gerçekleşen ilk duruşmada Dikmeceliler, kararın iptali ve yürütmenin durdurulması taleplerini mahkemeye sundular. Mahkeme, daha önce 6 Kasım 2023 tarihinde yürütmeyi durdurma kararı vermiş, ancak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın savunmasını aldıktan sonra bu kararı reddetmişti.

Dikmece köylülerinin avukatı Ecevit Alkan, mahkemeden, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin Anayasa Mahkemesi’ne taşınmasını talep etti. 7452 sayılı olağanüstü hal kapsamında yerleşme ve yapılaşmaya ilişkin kararın Anayasa’ya aykırılığına dikkat çeken Alkan, adaletin sağlanması için mücadeleye devam edeceklerini belirtti.

Projeye karşı çıkan Dikmeceli bir vatandaş, ekolojik yıkım ve demografik değişikliklerin yanı sıra zeytin ağaçlarına yönelik kundaklama girişimleri olduğunu iddia etti. Dikmeceli Hasan Özgün, “Devlet, zeminin uygun olmadığı ve sıvılaşma olduğu gerekçesiyle yıllardır imar izni vermiyor. Ancak şimdi aynı yerde binlerce konut yapmak isteniyor. Bu durum köylülerimizi başka yerlere göç etmeye zorluyor” dedi.

Dikmeceliler, mahkemenin daha önce iki kez yürütmeyi durdurduğunu hatırlatarak, projenin iptal edilmesini talep ediyor. Ayrıca, zeytinliklere yönelik gerçekleşen kundaklama girişimlerine rağmen güvenlik birimlerinin herhangi bir işlemde bulunmaması, köylülerin endişe ve öfkesini arttırmış durumda.

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER