Perşembe, Mayıs 23, 2024
No menu items!
Ana SayfaHatayDikmece Köylüleri TBMM'de

Dikmece Köylüleri TBMM’de

 

Hatay’ın Dikmece köylüleri bugün Ankara’ya giderek sorunlarını Meclis’te milletvekillerine anlattı.

Yeşil Sol Parti milletvekilleriyle görüşen köylülerden Hasan Özgün, “Biz de depremzedeyiz. Devlet tabii ki toplu konutlar yapacaktır. Bizler de tez zamanda toplu konut yapılmasını istiyoruz. Ama birilerine toplu konutlar yaparken birilerini ateşe atamayız. O ateşe atılan biz Dikmece halkıyız. Konut yapıyoruz ama biz konuttan da olmuşuz. Arazimizden zeytinliğimizden olmuşuz. Bir köyün yüzde 80’nin kamulaştırılması demek bir zulümdür” dedi.

Hatay’ın Dikmece köylüleri depremden sonra yeni konut yapımı için tarım arazileri ve zeytinlikleri için verilen kamulaştırma kararına karşı seslerini duyurmak için bugün Ankara’ya geldi. Dikmece’den Ankara’ya gelen köylüler Makine Mühendisleri Odası Kültür Merkezi’nde yaptıkları basın açıklamasının ardından Meclis’e giderek Yeşil Sol Parti Milletvekilleri ile görüştü.

Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü İbrahim Akın ve Çiğdem Kılıçgün Uçar, Yeşil Sol Parti Mersin Milletvekili Perihan Koca ve Tülay Hatimoğulları köylüleri kabul ederek sorunlarını dinledi.

“YÜZBİNLERCE ASIRLIK ZEYTİN AĞAÇLARI KESİLECEK”

Dikmeceli köylüler arazileriyle ilgili yaşadıklarını şöyle aktardı:

“Hasan Özgün: Yaşadığımız sıkıntıları katmerleştirecek yeni bir uygulama ile karşı karşıyayız. Evlerimiz, işyerlerimiz yıkıldı. Yakınlarımızı, şehrimizi kaybettik. Bu depremden sonra ayakta dimdik duran bizim asırlık zeytinliklerimiz var. Şimdi o zeytinlikleri de yok ederek ve köydeki evleri istimlak eden bir uygulama aile karşı karşıyayız. Sadece Dikmece köyünde yüzbinlerce asırlık zeytin ağacı kesilecek uygulama ile şirketlere peşkeş çekilen bir uygulama ile karşı karşıyayız. Her yanıyla usulsüz, her yanıyla yasa dışı bir uygulamayla  Acele kamulaştırma ile 15 Mayıs’ta ihale edildi bizim arazilerimiz. Ancak bunun yasası 15 Temmuz’da çıktı. Önce ihalesini yaptılar yandaş şirketlere, şimdi de yasasını çıkardılar. Alelacele dozerleri, kepçeleri askerler eşliğinde arazilere sokmaya çalışıyorlar. Biz zeytinliklerimizi korumaya kararlıyız.

 

“BİR KÖYÜN YÜZDE 80’NİN KAMULAŞTIRILMASI ZULÜMDÜR”

Ali Esmer: Biz de depremzedeyiz. Devlet tabii ki toplu konutlar yapacaktır. Bizler de tez zamanda toplu konut yapılmasını istiyoruz. Ama birilerine toplu konutlar yaparken birilerini ateşe atamayız. O ateşe atılan biz Dikmece halkıyız. Konut yapıyoruz ama biz konuttan da olmuşuz. Arazimizden zeytinliğimizden olmuşuz. Bir köyün yüzde 80’nin kamulaştırılması demek bir zulümdür.

“İNATLA DİKMECE OVASINI KAMULAŞTIRIYORLAR”

Cafer Tümer: Birinci etabın yüzde 95’i asırlık zeytinlik. Bizim zeytinimizin kalitesi birinci derecedir. Haksız bir kamulaştırma kamulaştırılan yerlerin yüzde 65’i zeytinlik orman vasfını kaybedecek bir sürü arazi var orada. Hazine arazisi. Ama ne yazık ki inatla bizim Dikmece ovasını kamulaştırmaya başladılar ve tapular köylülerin üzerinden düşmeye başladı.”

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER