Pazartesi, Mayıs 20, 2024
No menu items!
Ana SayfaGenel"Diyanet, okul ve çocuklardan elini çekmeli"

“Diyanet, okul ve çocuklardan elini çekmeli”

Hatay Eğitim İş, müftülüklerce, 4-6 yaş arası çocukların Kur’an kurslarına gönderilmesi uygulamasını yargıya taşıdı. Eğitim İş’e göre, Diyanet’in, okul ve çocuklardan elini çekmesi gerekiyor.
Hatay Eğitim İş Yönetim Kurulu adına bu konuda yapılan açıklamada şöyle denildi:
“Milli Eğitim Bakanlığı, son yıllarda eğitim-öğretim sürecini, kendine yakın gördüğü taşeronlara havale etmeye devam etmektedir. Bu taşeronların bir ayağı gerici dernek ve vakıflar iken, son ve en önemli ayağı da Diyanet İşleri Başkanlığı’dır.
Bütün yargı kararlarında, devletin, eğitim öğretim işlerini hiçbir şekilde devredemeyeceği yer aldığı halde, bu ısrar ve inattan vazgeçilmemektedir. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın asli görevi olmayan, Anayasa’da yer alan laik ve sosyal hukuk devleti ilkesine aykırı olan en önemli uygulamalarından biri de, 4-6 yaş grubu çocukların Kur’an kursu eğitimi adı altında yürüttüğü faaliyetlerdir. Bu faaliyetler, Anayasa’ya, yasalara ve yargı kararlarına aykırı olmakla beraber, geleceğimiz olan çocuklarımızı, yani geleceğimizi ipotek altına alacak niteliktedir.
Buna asla izin vermemesi gereken Milli Eğitim Bakanlığı, bırakın karşı çıkmayı, destekler bir tavır sergilemektedir. 4-6 yaş grubu çocuklarımız, okul öncesi eğitim çağında; laik, bilimsel, demokratik eğitim ilkelerine uygun eğitim görmeleri gerekirken ve bu görev devlet adına Milli Eğitim Bakanlığı’nın iken, bu görevi devredercesine hareket etmesi kabul edilemez. Bu uygulama, Tevhid-i Tedrisat’a, Anayasa’ya ve yasalara aykırı olup, hiçbir kurum ya da kuruluş MEB’in görevi olan öğretim programı hazırlama ya da uygulama yetkisine sahip değildir.
Diyanet İşleri Başkanlığı’na yaptığımız ‘bu eğitimlerden vazgeçmesi, bu eğitimleri iptal etmesi, öğretim programını kaldırması yönündeki başvurumuza’ kayıtsız kalınması nedeniyle, 4-6 yaş grubu çocuklar için Diyanet İşleri Başkanlığı’nca düzenlenen öğretim programının öncelikle yürütmesinin durdurulması, ardından iptal edilmesi için Danıştay nezdinde dava açtık. Ayrıca son günlerde gündeme gelen, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okulların Diyanet İşleri Başkanlığı’nca ‘hafızlık eğitimi’ adı altında kullanılmasına yönelik protokolün iptali için hukuki süreci başlatıyoruz.
Gerici dernek ve vakıflar okullarımızdan ayrılıncaya kadar, Diyanet İşleri Başkanlığı, okul ve öğrencilerimizden elini çekinceye kadar; laik, bilimsel, demokratik, kamusal ve parasız eğitim için mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğiz.” –

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER