Pazar, Nisan 28, 2024
No menu items!
Ana SayfaGenelDiyanet'ten Açıklama "Bayram Namazı Evde Kılınabilir Mi"?

Diyanet’ten Açıklama “Bayram Namazı Evde Kılınabilir Mi”?

Bayram namazına saatler kaldı, vatandaşların en merak ettiği soruladan biri ise bayram namazının nasıl kılınacağı .16 Mart tarihinden bu yana camilerde cemaatle namaz kılınamıyor. Bu durum bayram namazında da geçerli olacak mı sorusuna. Vatandaşlar için Diyanet’ten ‘bayram namazı’ ile ilgili açıklama geldi.

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş koronavirüsü tedbirleri kapsamında 16 Mart’ta Türkiye genelinde camilerde cemaatle namaz kılınmayacağını bildirmişti. Geçtiğimiz günlerde Başkan Ali Erbaş, katıldığı bir televizyon programında yaklaşan Ramazan Bayramı’na ilişkin açıklamalarda bulundu. Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanvekili Zeki Sayar, bayram namazının cuma namazı gibi camide cemaatle kılınan bir namaz olduğunu ve evde kılınamayacağını söyledi. Sayar, “Müslüman kardeşlerimize tavsiyemiz; bayram namazının kılınma vakti girince evlerinde 2 rekat veya 4 rekat Allah rızası için ‘duha namazı’ kılarlar. Böylece bayramı ihya etmiş olurlar” dedi.

 

Diyanet’ten Açıklama “Bayram Namazı Evde Kılınabilir Mi”?

BAYRAM NAMAZI CAMİDE KILINACAK MI?

Camilerin 12 Haziran’da açılacağını duyurdu fakat Erbaş, 24 Mayıs’ta vatandaşların camilerde Bayram Namazı’nı eda edemeyeceklerini açıkladı. Yani vatandaşlar Cuma namazındaki gibi Bayram Namazını kılamayacak.

Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanvekili Zeki Sayar, salgın gölgesinde yapılacak bayramlaşma ve bayram namazına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

‘BAYRAMI KISITLAMALARLA YAŞAYACAĞIZ’

Sayar, koronavirüs salgının  nedeniyle camilerde cuma ve teravih namazlarının kılınamadığını hatırlatarak, “Bayramlar hem dini hayatımızda hem toplumsal hayatımızda çok önemli yeri olan, paylaşmanın, bölüşmenin, sevginin, kardeşliğin, dayanışmanın yaşandığı, dostların birbirleriyle görüştüğü, dargınların barıştığı çok önemli zaman dilimleri. Bunları yine yaşamaya çalışacağız; ama bazı kısıtlamalarla yaşayacağız” dedi.

‘BİR ARAYA GELMEKTEN KAÇINALIM’

İslam dininin insan hayatını ve insan sağlığını her şeyin önüne koyduğunu vurgulayan Sayar şunları söyledi:

* Bilim insanları bu salgının bir an önce ortadan kalkması için uyulması gereken temel kuralları söylüyorlar. Maske takmak, sosyal mesafeyi korumak, hijyenik şartlara dikkat etmek. Bunlar aynı şekilde dinimizin de emirleridir.

* Bayramda evvela bunlara dikkat etmeliyiz. Bayramlaşmalar, sıla-i rahim çok önemlidir; ama mümkünse bu yıl bunları uzaktan telefonla veya başka vasıtalarla dostlarımızı, yakınlarımızı, büyüklerimizi böyle ziyaret edelim.

* Komşularımızla hakeza aynı şekilde. Bayramı böyle geçirmeye çalışalım. Yani bayramda bir araya gelmek, ziyafet vermek, hakikaten bunlardan kaçınalım.

* Hazreti Peygamber bir Müslümanı tarif ederken ‘diğer insanların elinden, dilinden emniyette olduğu insandır’ der. Buna dikkat etmeliyiz

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER