Antakya Çevre Koruma Derneği 22 Nisan’da kutlanan Dünya Günü dolayısıyla basın açıklaması yaptı. Dernek Başkanı Nilgün Karasu imzasıyla yayımlanan açıklamada, doğaya yönelik tehditlerin giderek arttığına vurgu yapılarak, özellikle Hatay’ın karşı karşıya olduğu çevresel sorunlara dikkat çekildi.

Açıklamada, Dünya Günü’nün yalnızca sembolik bir gün olmadığı, aynı zamanda insanlığın gezegene karşı sorumluluğunu hatırlaması için önemli bir fırsat olduğu ifade edildi. Ancak Türkiye genelinde doğanın ciddi tahribatlarla karşı karşıya olduğu belirtilerek; ormanların madencilik faaliyetleriyle parçalandığı, tarım alanlarının imara açıldığı, su kaynaklarının kirlendiği ve İklim Krizi etkilerinin her geçen gün daha sert hissedildiği kaydedildi.
Hatay özelinde ise çevresel tehditlerin daha görünür hale geldiği vurgulandı. Açıklamada, Asi Nehri’ndeki kirliliğin arttığı, verimli tarım arazilerinin kaybedildiği ve kontrolsüz betonlaşmanın bölgenin doğal zenginliğini tehdit ettiği ifade edildi.
Öte yandan, 6 Şubat Depremlerinin yalnızca fiziksel yıkıma değil, aynı zamanda yanlış kentleşme politikalarının ve doğaya müdahalenin sonuçlarına da işaret ettiği belirtildi. Depremin, doğayla uyumlu ve dirençli yaşam alanlarının önemini bir kez daha ortaya koyduğu ifade edilerek, yeniden inşa sürecinin geçmiş hataların tekrarlanmaması adına bir fırsat olduğu vurgulandı.
Açıklamada, Hatay’ın yeniden ayağa kalkmasının ancak doğaya saygılı, bilimsel ve şeffaf bir anlayışla mümkün olacağı belirtilirken, su, toprak ve yaşam alanlarının korunmasının hayati önemde olduğu dile getirildi.
Dernek, yetkililere yönelik çağrısında ise şu talepleri sıraladı:
- Rant odaklı politikaların terk edilmesi,
- Bilimsel, şeffaf ve katılımcı çevre politikalarının uygulanması,
- Afetlere dirençli ve doğayla uyumlu kentlerin inşa edilmesi,
- Su, toprak ve hava gibi temel yaşam kaynaklarının korunması.
Karasu, 22 Nisan’ın bir anma günü olmanın ötesinde bir sorumluluk çağrısı olduğuna dikkat çekerek, “Doğaya sahip çıkmak, Hatay’ın geleceğine sahip çıkmaktır. Doğaya sahip çık, geleceğe umut ol” mesajını paylaştı.
