Pazar, Mayıs 19, 2024
No menu items!
Ana Sayfaİskenderun HaberDr Kırmızıoğlu uyarılarını bu kez yerel lehce ile yaptı

Dr Kırmızıoğlu uyarılarını bu kez yerel lehce ile yaptı

kardeşiniz, evladınız
Dr. Riyat Kırmızıoğlu’dan

lehce ve dil ile korona dan korunma yolları

Ellerimizi, ağız, burun, göz yani kısaca yüzümüze sürmekten kaçınmalıyız.
Kış günü malum sokun “ceybinize” ellerinizi sıcak kalsın.
İlla elleşecekseniz öncesinde ve sonrasında -Hassa Altınözü Yayladağı zeytinlerinden özünü almış gar(defne) sabunu ile – yıkamadan asla bunu yapmamalıyız.
Evler sık sık havalandırılmalı.
Cereyanda kalmamaya da dikkat edin, aman üşütmeyesiniz.
Temizlik, alkol içeren malzemelerle yoksa kolonya (hani misafire kullandığınız Arsuz’umuzun “leymun çiceği” kolonyası) ile yapılmalı.
Dışarıdan geldikten sonra temas edilen bütün yüzeylerin enfekte olduğu varsayılarak eller yine o mis gibi kokan Anteke‘nin gar (defne) sabunuyla yıkanmalı.
Dışarıdan geldikten sonra kıyafetler havalandırılmalı malum güzel Hatay’ımızda balkonsuz ev yoktur.
Alışveriş yapıldıysa ambalajlar da- bizim yöreye mahsus “çokrak”lı suyla (10 litreye yarım çay bardağı) temizlenip öyle yerleştirilmeli.
Hasta insanlarla temastan kaçınılmalı. Özellikle hasta insanlarla veya çevreleriyle doğrudan temas ettikten sonra eller sık sık temizlenmeli.(mis gibi kokan gar sabunuyla)
Zordur bilirim ama konu-komşuyu hısım akrabayı hasta diye ziyaret etmeyip, bir çorba- neyin gönderin kapıdan daha makbule geçer, bundan kelli böyle.
Mümkün olduğunca evlerden çıkılmaması da gerekiyor.
Öyle kapı önünde tavla oynamayıverin, mahalledeki tandıra biberli yapmaya komşuyla gitmeyiverin zaten Affanda kahvehaneler de kapalı gitmeyiverin biraz daha.
Çünkü hasta hissetmemek, etrafta dolaşmanın güvenli olduğu anlamına gelmiyor.
Mümkünse kalabalık yerlere girilmemeli, girmek zorunda kalınıyorsa ağız ve burun kapatılmalı, maske kullanılmalı yoksa hasta olursunuz “ya şıhhare”
Yani tovuk-künefe yemeye Harbiye’ye gitmeyin evde yapın ailenizle yiyin, eltiyi görümceyi de çağırmayın çatlasınlar kele
Toplu halde bulunulan yerlerde maske takılması önemli
Çiftlikler, canlı hayvan pazarları ve hayvanların kesilebileceği alanlar gibi genel enfeksiyonlar açısından yüksek riskli alanlardan kaçınılmalı.
Kırıkhan’da ciğer yiyecekseniz hayvanı kesmenize gerek yok cigerci ‘den eve söyleyin getirsinler.
Yine market, toplu taşıma araçları gibi yerlerde sosyal mesafe en az 1 metre olacak şekilde iyi ayarlanmalı.
Siz en iyisi mahalledeki bakkal ammodan alışveriş yapın hem Erzin’mizin, Dörtyol’umuzun C vitamini deposu narenciyesi Samandağ’ımızın biberi Karaağaç’ımızın bağdunesi ,göbekli marulu en taze oradadır he vallaha.
Hapşırırken ya da öksürürken ağız ve burun, peçeteyle kapatılmalı. Kullanılmış peçeteler mutlaka atılmalı. Yanımızda peçete yoksa kolumuzun iç kısmını kullanabiliriz.
Bir de çok yaşayasın “bre keni” demeyi de unutmayın, ama yaklaşmadan kirvem.

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER