Perşembe, Mart 28, 2024
No menu items!
Ana SayfaSağlıkDünya Sağlık Örgütü'nden umutsuz sözler:"Hiçbir zaman bulunamayabilir"

Dünya Sağlık Örgütü’nden umutsuz sözler:”Hiçbir zaman bulunamayabilir”

Dünya Sağlık Örgütü, 165 aşı çalışmasına rağmen, koronavirüs salgınını tamamen bitirecek “sihirli silahın” hiçbir zaman olmayabileceğini ve “normalliğe” giden yolun uzun olacağı konusunda uyarıda bulundu.

Dünya Sağlık Örgütü, Covid-19 aşısı için umut olduğunu ancak hiçbir zaman bulunamama olasılığı da bulunduğunu açıkladı. Kurumun başkanı Doktor Tedros Adhanom Ghebreyesus tarafından yapılan basın toplantısında konuyla ilgili “sorunu çözecek sihirli anahtar henüz yok belki de hiçbir zaman olmayacak” ifadelerini kullandı.

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus ve DSÖ Acil Durum Birimi Başkanı Mike Ryan yaptıkları ortak basın açıklamasında “maske takma, sosyal mesafenin korunması, el yıkama ve test sayısı” konusunda bütün ülkelere çağrıda bulundu.

“Maske bir dayanışma sembolü olmalı”

Maskelerinin dünya çapında “bir dayanışma sembolü” olması gerektiğini ifade eden Ghebreyesus, “İnsanlara ve hükümetlere mesajımız açık. Salgını kontrol edebilmek için gereken her şeyi yapın” dedi.

“Kesin çözüm olmayabilir”

Bazı aşıların klinik deneme aşamasında üçüncü fazda olduğunun altını çizen Ghebreyesus, “Hepimizi enfeksiyondan koruyabilecek aşılar geliştiriliyor ama kesin bir çözüm olmayabilir” dedi.

Öte yandan Ghebreyesus, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada ise, koronavirüs salgını nedeniyle gelecekte eski normale geri dönüşün asla mümkün olmayacağını söylemişti.

 Türkiye’nin de olduğu ondan fazla ülkede toplam 165 aşı çalışması

Dünyada şu anda temel olarak iki farklı aşı çalışması yürütülüyor. Birinci kategoride, virüsün genetik kodu üzerinden aşı üretilmesi amaçlanıyor. Diğerinde ise zayıflatılmış veya etkisizleştirilmiş virüs üzerinden çalışma yürütülüyor. Uzmanlar farklı aşı çalışmalarının başarılı olmasının da önemini vurguluyor. Olası aşıların, farklı insan grupları üzerinde enfeksiyon oluşumunu önleme görevi görebileceği değerlendiriliyor.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre Kovid-19 için 24 Temmuz 2020 tarihi itibarıyla aralarında Türkiye’nin de olduğu ondan fazla ülkede toplam 165 aşı çalışması devam ediyor.

Türkiye’den Boğaziçi, Ege, Ankara, Ortadoğu Teknik, 9 Eylül, Selçuk, Acıbadem, Erciyes ve Bezmialem Vakıf üniversiteleri de aşı geliştirme yarışına dahil olan kurumlardan.

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER