Cumartesi, Nisan 27, 2024
No menu items!
Ana SayfaGenelDünyanın 5. Büyük Arıtma Tesisi…

Dünyanın 5. Büyük Arıtma Tesisi…

DCIM100MEDIADJI_0038.JPG


Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, açılışını yaptıkları Antakya Serinyol Atıksu Arıtma Tesisinin Türkiye’nin en büyük, Avrupa’nın ikinci, dünyanın da beşinci tesisi olduğunu söyledi.
Hatay Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü(HATSU), “Sağlıklı Yaşam ve Temiz Çevre” anlayışıyla yaptığı 8 yeni atıksu arıtma tesisinden biri olan Antakya (Serinyol) Atıksu Arıtma Tesisi’ni gerçekleştirdiği açılışla hizmete sundu.
Proje maliyeti 8 milyon 600 bin TL olan tesisin açılışına Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, HATSU Genel Müdürü Mehmet Çaparali, Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) İl Başkanı Servet Mullaoğlu, Hatay Muhtarlar Derneği ve Akdeniz Muhtarlar Federasyonu Başkanı Mahmut Gülcü, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Halit Ergin, mahalle muhtarları, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, siyasi parti temsilcileri, Daire Başkanları, şube müdürleri ve çok sayıda vatandaş katılım gösterdi.
İçmesuyu çalışmaları sırasında çıkarılan ve Eski Antakya Arkeoloji Müzesi önünde sergilenen paslı burulara işaret eden Başkan Savaş, “Eğer o borulardan su içtiğinizi yıllar öncesinde bilseydiniz, hiç su içmezdiniz. Hemşehrilerimizin sağlığı için bu hatlar yenileniyor. Ovada buradaki atıksular bütün yaz mikrop üretiyordu. Şimdi bu tesisi yapıp bitirdik ve hizmete sunuyoruz” dedi.
Ovada bütün bir yaz mevcut suyun mikrop ürettiğine vurgu yapan HBB Başkanı Savaş “Şimdi bitti açıyoruz. Türkiye’de iki tane küçük vardı, bu hizmete aldığımız Türkiye’de en büyük olanı. Avrupa’da ikinci, dünyada beşinci büyüklükte. Dereye akan su %90 daha temizlenmiş olarak arıtıllıyor.” diye konuştu.
TESİS 36 BİN KİŞİYE HİTAP EDECEK
HATSU Genel Müdürü Mehmet Çaparali, Tesisin Serinyol, Zülüflühan Mahallesi ve Mustafa Kemal Üniversitesi’nden gelen evsel atıksuları arıtacağını belirterek, 36 bin kişiye hitap edecek olan tesiste atık suların “Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği” kriterlerine uygun yaklaşık yüzde 90 arıtım verimi ile arıtılarak Asi Nehrine açılan Çaputlu Deresi’ne deşarjı sağlanacağını bildirdi.
Serinyol Atıksu Arıtma Tesisi ile birlikte Samandağ, Kırıkhan, Reyhanlı, Dörtyol, Erzin ve İskenderun (Denizciler) Atıksu Arıtma tesisleri tamamlanarak işletmeye başlandığını ifade eden Çaparali, aynı zamanda Küçükdalyan-Narlıca Membran Biyoreaktör Sistemli Atıksu Arıtma Tesisi inşaatının yapımına devam ettiklerini kaydetti.
Konuşmaların ardından protokol mensupları ve vatandaşlar kurdeleyi keserek Antakya’ya hizmet verecek olan Serinyol Atıksu Arıtma Tesisi’nin açılışını gerçekleştirildi.

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER