Cuma, Mayıs 3, 2024
No menu items!
Ana SayfaGenelDuvar resimleriyle mesaj...

Duvar resimleriyle mesaj…


İskenderun Güney Kampüs Metin Kanmaz Koleji’nin 205 m2’ lik duvar alanına çeşitli temaların işlendiği resim çalışması ile renklendirildi. Duvar resimleri çalışması düzenlenen kokteylle konuklara tanıtıldı.

İskenderun Güney Kampüs Metin Kanmaz Koleji’nde Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek okul duvarlarına 8 resimden 5’inde eleştirel duvar resminde “sistem, ekonomi, savaşlar, çevre katliam” içerikli çalışmalarla anlatıldı.

Sokak duvar resimlerinin amaçlarından birinin, galeri dışında direkt halka hitap eden, bugünde ağırlıklı olarak “sistem, ekonomi, savaşlar, çevre katliamı” ele alınan kavramları eleştirel veya protesto edilerek yapılan çalışmaları halk ile paylaşarak mesajları iletmek olduğu belirtildi.

Tasarımları ve duvar resmi uygulama yönetmeni Sümbül Sümbültepe ile yardımcısı resim öğretmeni Gülcan Doğruel, yaklaşık 20-25 günde tamamladıkları resim çalışmasını, İskenderun Güney Kampüs Metin Kanmaz Koleji bahçesinde düzenlenen kokteylli törenle konuklara tanıtımını yaptılar. Kokteyle Okul kurucuları Mehmet Yazar, Derviş Cihat Recep Yıldırım ve kalabalık konuklar katıldı.

Okul kurucularından Recep Yıldırım çalışma ile ilgili yaptığı açıklamada, sanatın her zaman boşluğu doldurduğunu belirterek “Kimisi sözcükle, kimisi resimle, renklerle seslerle ve müzikle doldurur. Burada da okulumuzda bomboş bir tuval vardı. Bunu da gerçekten doldurabilecek insana teslim etek istedik. Sayın Sümbültepe bu anlamda son derece değerli bir seçim bence. Öğrenciler duvara baktıklarında gerçekten çok şey düşünecekler, birçok çağrışım gelecek ve hayata başka gözlerle bakabilecek veya hayatta karşılaşabilecekleri bazı şeylere değişik anlamlar yükleyebilecekler düşüncesiyle bu çalışmayı başlattık” dedi.

Hataylı ressam Sümbül Sümbültepe da, 1998 yılından buyana duvar resimleri çizdiğini belirterek “Duvar resimlerindeki amacım aslında galerinin dışına çıkmak, her kesime hitap edebilecek çalışmaları sokaklarda uygulamak. Buradaki amacımızın tek şeyi, biraz da eleştirel olmasıdır asılında. Doğada manzara resmi yapmaktansa, sistem çirkefliğini, çelişkilisini, birçok ironi yaşıyoruz bu hayatta; o ironileri az da olsa kendi çapımızda biraz mesaj vermek insanlara. Duvarlar dikkatimi çekti, önceden hazırladığım tasarımlar vardı ve tam da buraya uygundu aslında. Hocalarıma güzel bir sunum yaptım, eskizleri çıkardım. Burada ilkokul, ortaokul yok ve özellikle fen lisesi; ileride mimar, mühendis, doktor olacak çocuklar, onlara farkındalık yaratmak istedik. Öğrenciler yaptığımız bu çalışmalardaki kuraklığı, betonlaşmayı görsünler” diye konuştu.

Sümbül Sümbültepe ile birlikte projeyi gerçekleştiren resim öğretmeni Gülcan Doğruel de şunları söyledi: “Bu projede yer almaktan çok mutluyum. 205 Metrekarelik duvar üzerinde 8 tablo var, onlardan iki tanesi bana ait. Daha önce de duvar resimleri deneyimlerim olmuştu ama bu şekilde değil. Okul duvarlarına, kreş duvarlarına çalışmalar yaptım. Burada çalışmaların çoğunda çok fazla mesaj var. biz burada lise öğrencilerinin dikkatini çekmek istedik. Sadece duvarları güzelleştirmek değil, burada amaç insanların algısını değiştirebilmek, topluma bir şeyler katmak”

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER