Pazartesi, Mayıs 20, 2024
No menu items!
Ana SayfaTanıtım YazısıE-Ticaret Yazılımı Geliştirme Süreci

E-Ticaret Yazılımı Geliştirme Süreci

E- Ticaret yazılımı geliştirme, E-ticaretle uğraşan insanlar için oldukça zorlu bir süreç olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu yazılımı oluşturmak birçok açıdan zor olmakla beraber güvenlik açıklarının hiç olmaması, ödeme sistemlerinin düzenli olması, sitenin hızlı çalışması ve diğer tüm prosedürlere uygun olması gerekmektedir. E ticaret, bakıldığında ticaretin dijitale dökülmesi gibi görünse de aslında bununla sınırlı değildir. Tıpkı dijital pazarlamanın yalnızca pazarlama faaliyetlerinin dijitale dönmek demek olmadığı gibi. Bu disiplinler geleneksel yöntemlerden ayrılınca ister istemez yeni yetkinlikleri doğurmuştur. Örneğin gelenekselde ilerleyen bir pazarlamacı dijitale adım attığında dijital pazarlama uzmanı olamaz. Bunun için dijital alanda birçok farklı yetkinliğe sahip olması gerekmektedir. Özellikle yazılım hakkında fikir sahibi olmalıdır. SEO alanında yetkinliğe sahip olmalıdır. Bu liste çok şekilde uzayabilir. Aynı şeyi E- ticaret için de söyleyebiliriz. Geleneksel hayatta ticaretle ilgilenen bir kişi dijitale girdiğinde E- ticaret uzmanı olamaz. Bu ticaret faaliyetini dijitalde yürütmeye karar veren yöneticinin 2 seçeneği vardır:

  • Kendini uzun uğraşlar sonucu tüm dijital yetkinliklere eriştirmek
  • Bir E- ticaret uzmanından yardım almak

Durum bu şekildedir çünkü bir web sitesinin birden çok alanda bakıma ihtiyacı vardır. Sosyal medya yöneticisi, SEO uzmanı, yazılım geliştiricisi, siber güvenlik uzmanı… Bunlar dijitalde ön planda olmak isteyen bir markanın ihtiyaç duyduğu işleri yapacak meslek gruplarıdır. İçlerinden en önemlisi ve ilk adımı elbette yazılım geliştirmektir.

Bu noktada E- ticaret yazılımı geliştirmek farklı bir boyuttur. Diğer yazılımlardan ayrı tutulmalıdır çünkü yukarda da belirttiğimiz gibi işin ödeme sistemi, güvenlik boyutu bulunmaktadır. E ticaret yapmak isteyen bir marka özel yazılım satın alma fikrine sıcak bakabilir. Seçeneklerden en mantıklısı da bu olacaktır. Neden en mantıklı seçeneğin özel yazılım olduğunu sorarsanız sektörden verilen bir örnek oldukça yeterli olacaktır: Şu an birçok ajans markaların yazılım çözümleri için WordPress adı verilen hazır yazılım üzerinde iyileştirmeler yapmaktadır. E ticaret siteleri için de WordPress desteği olsa da bu yeterli gelmemektedir. En önemli özet budur. E- ticaret ciddi bir iştir ve hazır siteler ile sağlıklı bir proje yürütülemez. İddialı bir cümle olacağının farkında olsak da E- ticaret siteleri için özel yazılım şarttır.

Serious handsome young Asian IT-engineer in casual shirt sitting at table in office and making notes in paper while using computer

E- Ticaret Yazılımı Hazırlanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

 

E- ticaret yazılımı geliştirmek herkesin yapabileceği bir iş değildir.  Oldukça dikkatli olunmalıdır. Bu alanda birçok E- ticaret yazılım firmaları bulunmaktadır. Bunlardan yardım alınabilir. E- ticaret yazılımı geliştirme için bazı uygulamalar da bulunmaktadır. E- ticaret yazılımları ücretsiz olarak da sunulabilmektedir. Bu yazılımlara dikkat etmek gerekmektedir. E- ticaret geliştirme ücretsiz olduğunda markalar ister istemez şüphelenmektedir. Bu şüpheler bazen doğru bazen yanlış çıkabilmektedir. Bu konuda dijital alanın her aşamasında olması gerektiği gibi dikkatli olmalı ve iyi şekilde araştırmalar yapılmalıdır.

E ticaret için en mantıklı yol özel yazılım teknolojisinden yararlanmaktır. Öyle ki son yıllarda özel yazılım mühendisliği adında bir meslek grubu da bulunmuştur.

Şimdi E- ticaret yazılımı geliştirme işlemleri yapılırken dikkat edilmesi gereken noktalara göz atalım.

 

·         E-Ticaret Sitesi Tasarımı Uygun Olmalıdır

Bir kullanıcı site hakkında yorumunu siteye girdiği ilk 3 saniye içerisinde vermektedir denilmektedir. Bu düşünüldüğünde doğruluk payı yüksek bir bilgidir. Bir site UI (User Interface) türkçesi ile kullanıcı arayüzü açısından kusursuz olmalıdır. Burada bazı önemli maddeler bulunmaktadır. Sitedeki renkler birbirleri ile uyumlu olmalı, göz yoracak şeyler olmamalı , sitenin genel durumu ile resimler alakalı olmalıdır. Yazı fontları uygun olmalı site kullanıcının gözüne hoş gelmeli, belli bir düzen hâkim olmalıdır. E ticaret sitesi tasarımı uygun olmalıdır başlığının altına UX (User Experience) yani kullanıcı deneyimi açısından kusursuz olmalıdır özelliğini de ekleyebiliriz. Bir siteye girildiğinde kullanıcı o sitede kendini rahat hissetmelidir. Site hızlı açılmalı, butonlar ile verilen linkler bağlantılı olmalı, Kullanıcı yanlış bir yere girdiğinde bunu rahatlıkla geri alabilmelidir. Bulunduğu sayfaya nasıl geldiğini gösteren, hangi sayfada olduğunu gösteren bilgilendirmeler bulunmalıdır. Kullanıcı kritik biri işlem yaptığında önüne uyarı sayfası çıkabilmeli ve “Bu işlemi yapacağınızdan emin misiniz?” gibi ifadeler yer almalıdır. Tüm bu süreçlere hâkim olan özel yazılım geliştirme dalı sizin kurtarıcınız olabilir.

 

·         Sitenin Güvenlik Önlemleri Alınmış Olmalıdır

Bir E ticaret sitesi oluşturulma aşamasında en önemli kısım budur diyebiliriz. Çünkü E- ticaret sitesine kullanıcılar güvenerek sipariş oluşturur, ödeme bilgilerini girer. Markanın bu bilgileri güvenli şekilde saklaması, gerekli sözleşmeleri hazırlamış olması gerekmektedir. Bu madde için de yine özel yazılım geliştirme ekibine ihtiyaç olduğu açıktır.

·         Sipariş Yönetimi İyi Planlanmış Olmalıdır

Sipariş yönetimi gelenekselden ayrılmakta ve tuşlarla, bir dolu bilgilendirmeyle, elektronik arşiv faturalarının elektronik maillere iletilmesi ile gerçekleşmektedir. Bu sistem düzenli şekilde ayarlanmalı müşterinin mağduriyeti söz konusu olmamalıdır. Sipariş alındığında “Sipariş alındı” bilgisinin müşterinin bu bilgiyi almayı istediği platformlar üzerinden gönderilmesi, abonelik sisteminin eklenme ve bu sistemlerden çıkışın kolay ve diretilmeden yapılması gibi birçok önemli husus bulunmaktadır.

 

·         Müşteri İlişkileri Yönetimi Kuvvetli Olmalıdır

Müşteri ilişkileri yönetimi özellikle E- ticaret sistemi için çok önemlidir. Müşteri çok iyi şekilde tanınmalıdır. Kalıcı müşteriler kazanmak için müşteriye değer şarttır. Özel gün kutlamaları, indirimler, hediyeler gibi birçok şey bu sistemin etrafında dönmektedir. Müşteri ilişkileri yönetimi sistemi için özel yazılımlar sizin işinizi oldukça görecektir.

 

E- Ticaret Yazılımı Geliştirme Süreci

 

E- ticaret yazılımı geliştirme süreci maalesef yazılımın yapılması ile bitmemektedir. Bu süreç oldu bitti mantığı ile de işlememektedir. Tüm bu işlemin sonunda ortaya bir web sitesi çıktıktan sonra dijitalde yükselmek için diğer işlemlere devam edilmelidir. Örneğin E- ticaret web sitesi çıktıktan sonra Google’ da ilk sıralara çıkmak için SEO çalışmalarına ihtiyaç vardır. Bu durumda SEO çalışmaları özel yazılımı bulunabilmektedir. Web sitesinin kurulmasının ardından markanın desteğe ihtiyaç duyduğu diğer bir şey sosyal medyada öne çıkmaktır. Bunun için yine işlerin profesyonel yürümesi açısından sosyal medya yönetim özel yazılımına ihtiyaç duyabilir. Bunun yanında müşteri ilişkileri yönetiminin kusursuz olması için geliştirilen müşteri ilişkileri sistemi özel yazılımı bulunmaktadır. Daha nicesinin bulunduğu özel yazılımlar vardır. Tüm bunları içeren E- ticaret özel yazılım paketi almak da oldukça mantıklı bir tercih olabilmektedir.

E- Ticaret yazılımı geliştirmek sanılanın aksine bir bitiş değil bir başlangıçtır. Markanızı dijitale doğru kaydırmaya niyetlendiyseniz bunun devamını getirmemek yanlış bir hamle olur ve sizi diğer rakiplerinizin önüne geçme fırsatına ket vurmaktadır. Markalar her saniye ilgilenilmesi gereken, her bir detayıyla uğraşılması gereken işletmelerin görünen yüzüdür. Bir markanızın özel yazılım geliştirme sürecine başlatmanız sizin için oldukça avantajlı olmakla beraber markanızın özel yazılım geliştirme sürecinden sonra olumlu sonuçlarını görmeye başlamanız kesindir. Bu süreç sizin için ve markanız için birçok olumlu süreci doğuracaktır. Online alışverişin tüm dünyaya yayıldığı zamanda geleneksel yöntemlerden uzaklaşmışken rekabet dijitalde fazlasıyla dönmektedir. Bu rekabette güçlü konumda olmak için özel olan markanıza özel yazılımlar kullanarak gücünüze güç katabilirsiniz.

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER