Salı, Mayıs 7, 2024
No menu items!
Ana SayfaGenel“Egemen güçler Ortadoğu’dan ellerini çeksin!”

“Egemen güçler Ortadoğu’dan ellerini çeksin!”

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Bölgede sorunların egemen güçlere ihale edilmesiyle vekâlet savaşları yapıldığını savunarak Ortadoğu’da barış ve huzur için egemen güçlerin bölgeden ellerini çekmesini istedi.

Hatay’ın Merkez İlçesi Antakya Savan Otel’de işadamları ve partililerle bir araya gelen CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu insanların yüzyıllardır barış içinde yaşadıkları kentte olmaktan mutluluk duyduğunu ifade etti.

Yayladağı ve Cilvegözü sınır kapısının açılması istenmesine vurgu yaparak “Suriye’de savaş, iç savaş bitmediği sürece, bu sınır kapıların bugünden yarına açılacağını söylemek doğru değil. Suriye’de iç savaşın bitip bitmeyeceğini bana sorarsanız biter. Kavga biter mi, bana göre biter. Peki bunun için ne yapmak lazım? 2013’de söyledim; Suriye’deki tarafları, artı İran’ı, artı Avrupa Birliğini, artı Arap Birliğini, artı Amerika ve Rusya’nın katılımıyla Türkiye’de bir Ortadoğu konferansı yapalım. Burada bir sorun var, bu sorunun çözülmesi lazım, kabul edilmedi bu, olabilir” dedi.

KİMYASAL SİLAH KULLANMAK İNSANLIK SUÇU

Bu sabah kalktıklarında, yeni bir olayla karşılaştıklarının altını çizen CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu “Suriye’ye karşı bir saldırı var, kimyasal silah kullanıldığı gerekçesiyle! Kim olursa olsun, hangi devlet olursa olsun kimyasal silah kullanmak bir insanlık suçudur. Bunu bir sefer yazıp bir tarafa koyalım. Kimyasal silah olmaz. Masum çocukları tabiatı hiç kimsenin yok etmeye hakkı, böyle bir hukuk da yok. ama kimyasal silah kullanılıp kullanılmadığı konusunda tereddütler var. ne yapmak lazım; Birleşmiş Milletlerden bir uzman heyet gelir, bakarlar kimyasal silah kullanıldı mı kullanılmadı mı? Kullanılmışsa bu kimyasal silah, hangi ülkede üretilmiş gayet açık ve net tespit edilebilir. Yapsınlar bunu itirazım yok. Ama bunlar yapılmadan, bölgeyi daha da kritik bir sürecin içine sokacak bir savaşı asla doğru bulmuyorum. Akan kimin kanı? Orada yaşayan Müslümanların, Arapların, Ezedilerin, orada yaşayan değişik mezheplere mensup Müslümanların kanı…” diye konuştu.

KİMİN SİLAHLARI KULLANILIYOR?

Rusya ile Amerika’nın karşılıklı güç savaşı yaptıklarını vurgulayan Kılıçdaroğlu “Kendi ülkelerinde yapmıyorlar, başka ülkelerde de yapmıyorlar, Ortadoğu’da yapıyorlar. Ölenler kimin silahlarını kullanıyor, ya Amerikan’ının ya da Rusya’nın silahlarını! Ölenler kim bölgenin insanı, artık bu bölgenin Türkiye de dahil, bu bölgedeki bütün devletlerin oturup bir karar vermeleri lazım. Türkiye, İran, Irak Suriye’nin yetkilileri bir araya gelsinler, oturup konuşsunlar. Bu bölgede dört ülkenin yaşadığı sorunu, bu dört ülkenin çözme kapasitesi yok mu? Türkiye, İran, Irak Suriye kendi dörtlerini çözemezler mi? kendi dertlerini çözmek için illa egemen güçlere mi ihale etmek lazım. Dört devletin yetkilileri oturun, bir araya gelen bu sorunu çözelim” şeklinde konuştu.

PETROL VE DOĞAL GAZ BURANIN BELASI OLDU

Ortadoğu’da sorunların egemen güçlere ihale edildiğini de sözlerine ekleyen Kılıçdaroğlu şunları kaydetti: “Bugün vekalet savaşları yapılıyor Ortadoğu’da zararı kim görüyor, biz görüyoruz, Suriye, Irak, İran herkes görüyor. Diğerleri silah satıyor, onların keyfi yerinde zaten. Bir dertleri yok ki onların, oturuyorlar 50,30, 100 kilometreden düğmeye basıyor, bombayı atıyor. Adam mı öldü, çocuk mu öldü, kadın mı öldü? Ne olacak umurunda değil! Bölge insanının, bölgeyi yönetin siyasilerin oturup bir karar vermeleri lazım. Biz kendi sorunumuzu çözebilecek kapasitedeyiz demeleri lazım. Ben kendi sorunumu çözemiyorsam, egemen güçlere ihale ediyorsam, o zaman siz devlet değilsiniz. Barış ve huzur kadar değerli bir şey yoktur. Egemen güçler bölgeden ellerini çeksinler. Petrol ve doğal gaz buranın belası oldu, egemen güçler petrol ve doğal gazı kontrol etmek için her türlü çatışmaya ortam hazırlıyorlar. Artık 21. Yüzyılda insanların, bölge halkının uyanması lazım…”
Kılıçdaroğlu’ndan Şehit Ailelerine Ziyaret

 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Hatay’ın Kırıkhan ilçesinde yaşayan, şehit Piyade Sözleşmeli Er Ömer Küçük ile şehit Piyade Uzman Çavuş Ahmet Bayram’ın ailelerini ziyaret etti.

Kılıçdaroğlu, programı kapsamında gittiği Kırıkhan ilçesinde Hatay Büyükşehir Belediyesinin mehteran takımı tarafından karşılandı.

Vatandaşları selamlayan Kılıçdaroğlu, mehter takımının çaldığı 10. Yıl Marşı’nı dinledi.

Kılıçdaroğlu, ardından, 3 Kasım 2017’de Hakkari’nin Şemdinli ilçesinde güvenlik güçleri ile terör örgütü mensupları arasında çıkan çatışmada şehit düşen Piyade Sözleşmeli Er Ömer Küçük’ün Kurtlusoğuksu Mahallesi’nde bulunan babaevini ziyaret etti.

Burada baba Cuma ve anne Ayfer Küçük’e başsağlığı dileyen Kılıçdaroğlu, şehit ailesine Türk bayrağı hediye etti.

Kur’an-ı Kerim okunan ziyaretin ardından Kılıçdaroğlu, Zeytin Dalı Harekatı sırasında, 3 Şubat’ta terör örgütü YPG/ PKK tarafından Suriye’nin Afrin bölgesinden Kilis hudut bölgesine düzenlenen saldırıda şehit düşen Piyade Uzman Çavuş Ahmet Bayram’ın ailesinin Aktutan Mahallesi’ndeki evine geçti.

Kılıçdaroğlu, burada da aile yakınlarına başsağlığı dileyip, Türk bayrağı verdi.

Daha sonra Hassa ilçesine hareket eden Kılıçdaroğlu, burada ise 25 Ocak’ta İzmir’in Foça ilçesinde geçirdiği kalp krizi nedeniyle kaldırıldığı hastanede hayatını kaybeden Astsubay Kıdemli Çavuş Rıdvan Metin’in Aktepe Mezarlığı’ndaki kabrini ziyaret etti.

Kılıçdaroğlu, oğlunun kabri başındaki baba Cemal Metin’e başsağlığı diledi.

Hatay’daki programı kapsamında Hassa ilçesine gelen Kılıçdaroğlu, burada sınırda bulunan Sakız Hudut Karakolunu ziyaret etti.

Karakoldaki askerlerle görüşen Kılıçdaroğlu’nun basına kapalı ziyareti yaklaşık 1 saat sürdü.

Kılıçdaroğlu, ziyaret sonrası gazetecilere yaptığı açıklamada, görüştükleri komutan ve askerlerin morallerinin iyi olduğunu söyledi.

Kahraman Türk ordusunun sadece Türkiye’nin değil aslında bölgenin güvenliğini sağlayan bir ordu olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:

“Sadece Türkiye’ye değil, bölgeye güven veren bir ordu, Türkiye Cumhuriyeti devletinin caydırıcılığını bölgede hissettiren kahraman ordumuzdur. Onlarla beraber olmak, onlarla birlikte çay içmek, pasta yemek, bize baklava ikram ettiler… Bu nedenle kendilerine yürekten teşekkür ediyoruz. Gönlümüz, yüreğimiz her zaman onlarla beraber. Onlar bizim gurur kaynağımız.”

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER