Cumartesi, Mayıs 18, 2024
No menu items!
Ana SayfaHatay HaberEmekli-Sen: "Emeklilerin İndirimli Toplu Taşıma Hakkı Kısıtlanmak İsteniyor"

Emekli-Sen: “Emeklilerin İndirimli Toplu Taşıma Hakkı Kısıtlanmak İsteniyor”

Emekli-Sen Hatay Şube Başkanı Meryem Kılıç, 60 yaş ve üzeri kişilere indirimli, 65 yaş ve üzeri kişilere ücretsiz olan toplu taşıma hakkının kısıtlanmak istediğini öne sürdü.

Emekli-Sen: “Emeklilerin İndirimli Toplu Taşıma Hakkı Kısıtlanmak İsteniyor”

Şehirlerdeki toplu taşıma araçlarının kullanım yoğunluğu öne sürüldüğünü belirten Kılıç, sendika üyeleri başta olmak üzere önemli bir emekli çoğunluğunun kullandığı bu hakkın kullanımını daraltmaya yönelik çabaların kabul edilemez olduğunu ifade etti.

“Bu Hakkın Daraltılması Kabul Edilemez”

Emekli-Sen Hatay Şube Başkanı Meryem Kılıç, “60 yaş ve üzeri kişilere indirimli, 65 yaş ve üzeri kişilere ücretsiz olan, kamuya ait araçlardan şehir içi ulaşımında yararlanma hakkına kısıtlama getirilmek isteniyor. Basında yaygın bir şekilde yer alan ve yalanlanmayan haberlere göre, AKP’nin yasalaşmak üzere hazırladığı taslak metninde emlak vergilerine, suya, çevre temizlik vergisine, konut sigortasına, motorlu taşıtlar vergisine zamlar öngörülüyor. Bunların yanı sıra 60 yaş ve üzeri kişilere indirimli, 65 yaş ve üzeri kişilere ücretsiz olan, kamuya ait araçlardan şehir içi ulaşımında yararlanma hakkına kısıtlama getirilmek isteniyor. Aile ve sosyal politikalar bakanlığının, 812002 tarihli 4736 sayılı kanuna dayanarak ücretsiz veya indirimli seyahat kartları yönetmeliğinin 6.maddesinin 3. fıkrasında, ‘’kişiler gerekli belgeleri ibraz etmek suretiyle toplu taşıma araçlarından ücretsiz veya indirimli yararlandırılır. Toplu taşıma hizmetini sunan kurum ve kuruluşlar ile belediyeler, ücretsiz veya indirimli seyahat hakkının kullanılması ile ilgili kolaylaştırıcı tedbirler alır’’ denmektedir. Açıktır ki; kolaylaştırıcı tedbirleri almakla görevlendirilen idarenin, şimdi toplu taşıma araçlarındaki yoğunluk ve sıkışıklığı bahane ederek, Tüm emekliler sendikamızın üyelerinin önemli çoğunluğunun kullandığı bu hakkın kullanımını daraltmaya yönelmesi kabul edilemez.”


“Emeklilikte Yaşa Takılanları da Kapsayacak Şekilde Olmalı”

“Ülke nüfusunun büyük çoğunluğunun toplu taşımayı kullanması daha fazla teşvik edilmelidir, yani var olan uygulamayı sınırlandırmak değil, tüm emeklileri ve emeklilikte yaşa takılanları da kapsayacak şekilde yaygınlaştırmak esas olmalıdır. Bu hakkın yaygınlaşması sağlandığında, ulaşımda dışa bağımlılığı pekiştiren otomobil sahipliği gereksinimi azalacak, çevreye, doğaya daha az zararlı bir yöntem tercih edilmiş olacaktır. Sizin göreviniz, hak kısıtlamak değil, lastikli araçların ve otobüslerin yerine raylı sistemleri çoğaltmak, bunları en geniş nüfusun hizmetine en ucuz şekilde sunmaktır. İndirimli ve ücretsiz ulaşım, lütuf değil haktır, insanlar bunu nasıl kullanacaklarını emin olun ki, sizden daha iyi planlamaktadırlar.” dedi.

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER