Pazartesi, Mayıs 20, 2024
No menu items!
Ana SayfaÜlke GündemiEnerji Kimlik Belgesi için Geri Sayım Başladı

Enerji Kimlik Belgesi için Geri Sayım Başladı

Türkiye‘de bulunan yaklaşık 9,5 milyon bina için Enerji Kimlik Belgesi uygulaması, 1 Ocak 2020’den itibaren zorunlu hale getirilecek. Söz konusu belgeyi bulundurmayan binaların kiralanması, satılması ve yahut alınması gerçekleştirilemeyecek.

Enerji Kimlik Belgesi için Geri Sayım Başladı

Binalarda 5627 Sayılı Enerji Verimliliği Kanunu ve buna bağlı olarak çıkartılan Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliğine göre “binalarda enerjinin ve enerji kaynaklarının etkin ve verimli kullanılmasını, enerji israfının önlenmesini ve çevrenin korunmasını sağlamak için asgari olarak binanın enerji ihtiyacı ve enerji tüketim sınıflandırması, sera gazı salımı seviyesi, yalıtım özellikleri ve ısıtma, soğutma sistemlerinin verimi ile ilgili bilgileri içeren belgedir. Daha basit bir ifade ile buzdolapları, çamaşır makineleri gibi beyaz eşyalardaki ya da klimalardaki enerji performans sınıflandırmaları” geçerli olacak.

Enerji Kimlik Belgesi Nereden Alınır?

Enerji kimlik belgesi vermeye yetkili kuruluşlar (Binalarda Enerji Performansı yönetmeliği madde 26/A) Yeni yapılan ve yapılmakta olan binalar için; “Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliğine (TMMOB) bağlı ilgili meslek odası tarafından, adına düzenlenmiş serbest mühendislik ve müşavirlik hizmetleri belgesi ile enerji kimlik belgesi düzenleme eğitimini başarı ile tamamlayan personel bulunduran gerçek veya tüzel kişilere Bakanlıkça” verilir.

Enerji Kimlik Belgesi Alınmazsa Ne Olur?

2011 yılında Enerji kimlik belgesi(EKB) alma zorunluluğu yeni yapılacak ve yapılmakta olan binalar için başlamıştı. 2 mayıs 2017 tarihi olarak belirlenen mevcut binaların Enerji kimlik belgesi(EKB) bulundurma zorunluluğu ise 1 Ocak 2020 tarihine ertelendi.

Türkiye’deki yaklaşık 9,5 milyon bina için 1 Ocak 2020 tarihi itibarıyla Enerji Kimlik Belgesi bulundurulması zorunlu hale gelecek. EKB bulundurmaya ise binalarda alım, satım ve kiralama yapılamayacak. Yasaya göre “Yeni yapılacak veya yapılmakta olan binaların enerji kimlik belgesi sınıfı en düşük C sınıfında olacak şekilde tasarlanmalı ve inşaa edilmelidir. C sınıfından daha düşük seviyede çıkan yeni yapılacak veya yapılmakta olan binalar kanunen iskan ruhsatı alamamaktadır. Mevcut binalar için enerji kimlik belgesi asgari sınıflandırma seviyesi koşulu yoktur. Mevcut binalar halihazırdaki ısı yalıtımı, pencerelerin ısı yalıtımı, ısıtma-soğutma ekipmanları verimi, aydınlatma armatürleri verimliliği gibi parametrelerine bağlı olarak A sınıfından G sınıfına kadar her sınıf Enerji Kimlik Belgesi alabilmektedir.”

Diğer güncel İskenderun haberleri için: İskenderun Haber
Diğer güncel Hatay haberleri için: Hatay Haber

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER