Salı, Nisan 23, 2024
No menu items!
Ana SayfaEkonomiEnerjide Kamu Yararı Gözetilmiyor!

Enerjide Kamu Yararı Gözetilmiyor!

Elektrik Mühendisleri Odası Hatay İl Temsilciliği adına yapılan açıklamada, enerjide, %14.99’luk yeni zammın uygulamaya girdiği hatırlatılarak, geçmişte yapılan zamlarla, enerjide şirketlerin yüksek kazanç hırsı ile hareket etmelerinin bu sonucu doğurduğu savunuldu ve enerji politikasında “kamu yararı” gözetilerek hareket edilmesi gerekliliği dile getirildi.
EMO Hatay İl Temsilciliği adına Başkan Cem Hüzmeli imzalı açıklamada, son düzenlemelerle, 4 kişilik bir ailenin aylık asgari elektrik tüketiminin 230 kilovatsaat ve karşılığı 163 TL’ye çıktığı kaydedilerek şöyle denildi:
“EPDK, zamma gerekçe olarak, Elektrik Üretim A.Ş.`nin (EÜAŞ) toptan satış tarifelerindeki değişimi göstermiştir. Kamu toptan elektrik alım satış şirketi olan TETAŞ`ın kaldırılması nedeniyle, kamunun piyasa fiyatlarını düzenleme işlevi zayıflatılmıştır. Bakanlığın açıkladığı maliyet bazlı enerji politikalarının sonucu olan bu zamların, önümüzdeki dönemde de devam etmesi beklenmektedir. EPDK`nin faturalarda dağıtım bedelini ayrı bir kalem olarak göstermemesi, kamuoyundan bazı bilgilerin saklandığı anlamına gelmektedir. EMO, EPDK`nın şeffaflıktan uzak bu kararına karşı yargı yoluna başvuracaktır.
Yıllardır uygulanan özelleştirme ve piyasalaştırmaya dayalı enerji politikalarının ülkeyi getirdiği nokta, elektrikte sürekli yükselen fiyatlar ve bunun tüm sektörleri doğrudan etkilemesiyle iğneden ipliğe her ürüne zam gelmesidir. 1990`lı yıllarda başlayan ‘yap-işlet ve yap-işlet-devret’ modeli üretim santrallerinin satın alma garantileri nedeniyle fiyatların yükseldiği ve halen yeni yatırımlarda da bu garantilerin verilmesi sonucu artan enerji maliyetlerinin yine zam olarak yansıyacağı açıktır. Özelleştirmenin acı reçetesi herkes tarafından görülmüştür.
Temel bir insan hakkı olan enerji hizmeti; ucuz, kesintisiz ve kaliteli bir şekilde kamu tarafından sunulmalıdır. Ancak dağıtım şirketlerinin, bu yükümlülüğünü yerine getirdiği söylenemez. Özellikle ilimizde hala elektrik kesintilerinin sıklığı, hayatı olumsuz bir şekilde etkilemeye devam etmektedir. Bir yandan dünyanın en pahalı elektriğini kullanırken, diğer yandan en kötü elektriği kullanmaya devam ediyoruz. Başta ilimizde de dağıtım görevini yerine getiren EnerjiSA dahil, bütün dağıtım firmaları daha kaliteli ve kesintisiz elektrik vermesi gerekirken, gözlerini kar hırsı bürümüş olarak ‘daha fazla nasıl kar edebilirim’ düşüncesi içerisindedirler. Yapılan bu zamlar, hayatın her alanında karşımıza yeni zamlar olarak karşımıza çıkacaktır.”
Elektrik Mühendisleri Odası Hatay İl Temsilciliği açıklamasının son bölümünde şu önemli mesaj verildi:
“Tekrar söylüyoruz. Temel bir insan hakkı olan enerji hizmeti; ucuz, kesintisiz ve kaliteli bir şekilde kamu tarafından sunulmalıdır. Bunu sağlamanın tek yolu ise, enerji alanının, şirketlerin kar hırsı ile değil, kamu yararını hedef alan politikalarla yönetilmesidir. Ülkemizin daha büyük açmazlarla karşılaşmaması için özelleştirme uygulamalarına son verilerek, acilen yeniden kamulaştırmalar yapılmalıdır.

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER