Pazartesi, Mayıs 20, 2024
No menu items!
Ana SayfaGenelENGELLİLERİN DENİZE ERİŞİMİ SAĞLANMALI

ENGELLİLERİN DENİZE ERİŞİMİ SAĞLANMALI

İnsan Hakları Derneği Hatay Şubesi Eş Başkan Servet Üstün Akbaba engelli bireylerin kullanabilmesi için hala Hatay’da özel denize erişim tesislerinin oluşturulmadığına dikkat çekti.

İnsan Hakları Derneği Hatay Şubesi Eş Başkan Servet Üstün Akbaba, Hatay Down Sendromu Engelliler Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkan Yardımcısı Deniz Doğan ile dernek üyesi İkan Alkan ile Hatay’da yaşayan engellilerin kent yaşamında karşılaştığı erişim sorunları üzerine görüşme gerçekleştirdi. Konuyla ilgili bir değerlendirme yapan İnsan Hakları Derneği Hatay Şubesi Eş Başkan Servet Üstün Akbaba, Engelli bireylerin kullanabilmesi için hala Hatay ilinde özel denize erişim tesisleri oluşturulmadığını belirterek “Erişim sorunları olmayan insanlara göre planlanıyor ve tasarlanıyor. Engellilerin denize erişimini sağlayacak bir tesis ve ona bağlı yürüyüş platformu, özel şezlonglar ve özel soyunma kabinleri yok” dedi.

Eş Başkan Servet Üstün Akbaba, Samandağ, Arsuz, İskenderun sahili sınırları içinde denize engelsiz erişilebilecek yerlere engelliler için denizle buluşmasını sağlayacak tesisin kurulmasının insani bir hak olduğunu vurgulayarak “Ülkemizde imar yönetmelikleri yeşil alanlar, spor ve oyun alanları, sosyal ve kültürel tesis alanları, ibadet yerleri gibi sosyal ve kültürel altyapı alanlarında yapılacak tüm yapı, tesis ve açık alan düzenlemelerinin, engellilerin de ulaşmasını ve kullanmasını sağlayacak şekilde Türk Standardları Enstitüsü standartlarına uygun olarak yapılmasını zorunlu kılıyor. Plajların da bu alanlardan olduğu yadsınamaz. Bir çok ilde erişebilir plajlar olmakla birlikte, Hatay ilimizde bu düzeyde erişilebilir plajlar açısından hâlâ bir çalışma yürütülmemektedir” diye konuştu.

Tesislerin erişebilirliğinin ne yazık ki halen sadece binaların rampaları ve tuvaletler açısından ölçüldüğüne dikkat çeken Servet Üstün Akbaba “Hatay’da tek kolay erişebilinir yer Uluslararası Hava Limanı. Engelli bireylerin denize girebilmesi için kumda ve denizde kullanılabilen engelli şezlongu, denizin içine kadar iniş rampası, kıyıdan denize engelli iniş asansörü gibi düzenlemeler yapılabilinir. Sahil şeridinde uygun olan yerde engelliler için şezlong ve şemsiye ayrılması, engelli araçları için otopark ve bu olanakları gösteren yönlendirme işaretleri yapılması kentimize ayrı demokratik öz katacaktık. Yerel yöneticiler engelli insanlarımızın önündeki tüm engelleri kaldıracak sosyal projeler geliştirmelidir” şeklinde konuştu.

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER