Çarşamba, Mayıs 15, 2024
No menu items!
Ana SayfaDünyadan HaberlerEvde Dezenfektan ve Temizlik Mendili Nasıl Yapılır?

Evde Dezenfektan ve Temizlik Mendili Nasıl Yapılır?

Business Insider, William Paterson Üniversitesi biyoloji bölümünde profesörlük görevini sürdüren ve “Mikroplarla Dolu Bir Dünyada Hayatta Kalma El Kitapçığı” [“The Hand Book: Surviving in a Germ-Filled World] adlı kitabın yazarı Miryam Wahrman ile yapılan röportajda, evde dezenfektanın ve temizlik mendilinin nasıl yapılacağı belirtildi.

Evde Dezenfektan ve Temizlik Mendili Nasıl Yapılır?

Dezenfektanda “İzopropil Alkol veya Alkollü İçecekler Ana Madde”

“Kendi el dezenfektanınızı yapmanız için ihtiyacınız olan tek şey ispirto üretiminde kullanılan izopropil alkol veya bira, şarap ve diğer alkollü içeceklerin yapımında kullanılan etil alkoldür.

“Burada önemli olan, el dezenfektanı yapımında alkolün aktif bir madde olması. Cildinizin daha az yanmasını sağlamak için, alkol kuruduktan sonra cildinizi nemlendirebilirsiniz. Ayrıca izopropil alkole birkaç damla aloe vera da ekleyebilirsiniz. Ancak alkolün etkisini çok fazla azaltmamak için elde ettiğiniz sıvının yüzde 60’ın üzerinde alkol oranına sahip olduğundan da emin olmanızda fayda var. Alkol oranı yüzde 60’ın altına düşmesi halinde dezenfektanın etkisinin oldukça azalacak.”

“El Dezenfektanları Ölü Mikropları Cildinizden Atıyor”

“El dezenfektanlarının çoğu mikrobu öldürmekle beraber, bu ölü mikropları cildinizden atmamaktadır. Bu nedenle dezenfektan kullanıyor olsanız bile en önemli adım, ellerinizi yıkamak ve bunu yapmaktan çekinmemektir.”

Alkol Oranı En Az Yüzde 60 Olmalı

Kendi dezenfekte edici mendilinizi yapmak için bir kağıt havlu veya mendil almanız, izopropil alkole (veya alkol oranı en az yüzde 60 oran herhangi bir çözeltiye) batırmanız ve temizlemek istediğiniz yüzeyi silmeniz yeterlidir.

Koronavirüs salgını öncesinde bile bu işlemi günlük olarak telefonuma ve seyahat ettiğim zamanlarda elime geçen uzaktan kumandalara uyguluyordum. Telefonumu alkolle nemlendirilmiş bir bezle temizledikten sonra güzel ve tertemiz görünüyor. Böylece yol boyunca bulaşan mikropların çoğunun öldüğünü veya bir şekilde yok olduğunu biliyorum.”

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER