Cuma, Mart 29, 2024
No menu items!
Ana SayfaHatayEXPO Gönüllüleri 'Yenebilir Otlar'ı İnceledi

EXPO Gönüllüleri ‘Yenebilir Otlar’ı İnceledi

EXPO 2021 gönüllüleri birbirinden nitelikli etkinliklere imza atıyor.

EXPO 2021 Hatay Genel Sekreterliği Akademi Direktörlüğü Botanik Akademisi’nin yeni etkinliği “Yenebilir Otlar” oldu. Expo gönüllüleri, geçmişten günümüze dünyanın ve Türkiye’nin her yerinde doğada kendiliğinden yetişerek sofralardaki yerini alan çeşitli yenebilir otlar ile ilgili bir farkındalık etkinliği yaptı.

Expo seralarında buluşan gönüllüler, bilimsel bir sohbetin ardından çevredeki yenebilir doğal otları topladı. Etkinlikte, çok eski ve oldukça sağlıklı bir gelenek olan yenilebilir doğal otların yemeklerde kullanımı, bugüne taşınması konusunda farkındalık oluşturmak için toplanan bu otlar ile yemek yapıldı.

BU OTLARDA TARIM İLACI KALINTISI YOK

Herhangi bir tarım ilacına maruz kalmaksızın doğada kendiliğinden yetişen bu otların tüketilmesinin insan sağlığına olumlu etkileri olduğunu ifade eden Expo gönüllüsü diyetisyen Lale Nesil, “Zirai ilaç kullanımı olmadan yetişen bu bitkilerin kullanımı günümüzde unutulmuştur. Biz bugün burada bu geleneği geçmişten bugüne taşımak için bulunuyoruz. Bugün Expo seralarında buluşup bilimsel bir sohbetin ardından çevreden otlarımızı topladık. Bu sayede otları tanıma fırsatımız oldu” ifadelerine yer verdi.

SAĞLIKLI YAŞAM İÇİN SAĞLIKLI GIDA

EXPO 2021 Hatay Peyzaj ve Bahçe İşleri Direktörü Biyolog Dr. Samim Kayıkçı etkinlikle ilgili şöyle konuştu: “Unutulmaya yüz tutmuş geleneksel bilgiyi gençlere öğretmek ve bu bilgiyi unutturmamak için çaba harcıyoruz. Bu otlar gelecekte alternatif tarım ürünleri olarak da öne çıkacaklar. Expo’nun alt teması ‘sağlıklı yaşam için sağlıklı gıda’dır. Bu etkinlik de bu amaca hizmet etmektedir.”

Çobandeğneği, yabani hardal, misliken, sarı çiçek,  deve tabanı, ekşilik, ebegümeci, Arap könceği gibi otlara hem sofrasında yer veren hem de bu otları satarak gelir elde eden Ayşe Hocaoğlu da atalarından öğrendiği bu lezzetli otları gözleme, kavurma gibi tatlara dönüşebilen sağlıklı otlar olarak tanımladı.

Bu ve benzeri etkinliklere devam edeceklerini belirten yetkililer, katılmak isteyen herkesin hataygonulluleri.org adresi üzerinden kayıt yaptırarak katılabileceğini duyurdu.

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER