Pazar, Haziran 2, 2024
No menu items!
Ana SayfaİskenderunFEYEZAN İÇİN DÜĞMEYE BASILDI

FEYEZAN İÇİN DÜĞMEYE BASILDI

DSİ (Devlet Su İşleri) Genel Müdürü Lütfi Akca, İskenderun Feyezan Kanalı’nın rehabilitasyonu için ne gerekiyorsa yapılacağını, HATSU’nun da, kanala akan atı su meselesine çözüm bulması gerektiğini söyledi.

Milletvekilleri Abdulkadir Özel, Hüseyin Yayman, İskenderun Belediye Başkanı Fatih Tosyalı ve Belen Belediye Başkanı İbrahim Gül, DSİ Genel Müdürü Lütfi Akca Feyezan Kanalında incelemelerde bulundu.

HER AN ÇOK BÜYÜK BİR SEL GELEBİLİR

Kanalın su toplama alanından denize kadar olan bölgeyi inceleyen DSİ Genel Müdürü Lütfi Akca “Küresel iklim değişikliğinin şu anda ortaya çıkardığı ama gelecekte de etkisini şiddetini çok daha artıracak çok önemli bir risk. Burada şimdi sellerin gelmiyor olması bizi yanıltmasın, her an çok büyük bir sel gelebilir” uyarısı yaptı.

SU TOPLAMA ALANI GÖLE DÖNÜŞTÜRÜLECEK

Kanalın denizden yukarıda su toplama alanına kadarki bölgeyi milletvekilleriyle birlikte geldiklerini aktaran Genel Müdür Akca “Genel müdürlük olarak buraya çok güzel taşkın koruma tesisi yapmışız ve buraya kadar gelmişiz. Göl levhasının bulunduğu alanda selle birlikte buraya taşınacak olan taş toprak maddeleri burada tutup, şehre denize ulaşmasını ya da kanalı şişirip tıkayıp sel oluşmasını da önleyecek aynı zamanda buraya gelenleri bir miktar bekletip akımı yavaşlatacak, ilerde trafiği tıkanmasını önleyecek bir yapı. Buranın temizlenmiş göl halini korumuş ve gelecek yağışları yağmur suyunu burada tutacak takviye sahip olması gerekiyor. inşallah biz rehabilitasyon projesiyle burayı eski haline getireceğiz” diye konuştu.

HATSU KANALİZASYON DEŞARJINI ÖNEMELİ

Taşkın projesinin iyileştirilmesi gerektiğini, oradaki çevrenin çok kötü olduğunu, böyle kalamayacağını vurgulayan DSİ Genel Müdürü Akca “Oranın mutlaka tertemiz hale getirilmesi lazım, denizden bir miktar su pompalanarak burada bir akıntın sağlanması fakat bu da yereli değil; HATSU da bu derelere yapılan kanalizyon deşarjını önlemesi lazım, şart. Bu aslında halk sağlığı açısından da ciddi bir tehdit, bu düzenlemeler yapılırsa deniz suyu, orası tertemiz hale gelirse burada ciddi bir cazibe alanı oluşur. Milletvekilinin projeleri oradaki dönüşümle yeşil alanla sosyal tesisler gerekirse biz ait arazilerden de zaten gerekli desteği yapacağız” dedi.

FEYEZAN İÇİN DÜĞMEYE BASILDI

Feyezan kanalının İskenderun’un kanayan bir yarası olduğuna vurgu yapan Belediye Başkanı Fatih Tosyalı da “Çok güzel bir proje yapıyoruz, hem çevre düzenlemeleriyle, aydınlatmalarıyla İskenderun’umuzun 16 mahallesini ilgilendiren yaklaşık 7 km uzunluğu olan bir yer. Burada bulunduğumuz noktadan yelken kulübüne kadar giden alanın çevre düzenlemesi aydınlatmasıyla yürüyüş yollarıyla deniz suyunun belli yere kadar basılmasıyla İskenderun artık kanal çevresine değer katan çevresini değerlendiren bir hale gelmesi bakımından biz önemsiyoruz. İşin sonuna geldik, önümüzdeki Ağustos ayı içerisinde projemizi elimize alıp ihaleye çıkacak duruma getireceğiz” şeklinde konuştu.

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER