Cumartesi, Mayıs 18, 2024
No menu items!
Ana Sayfaİskenderun" Gadir-i hum etkinliği yapmıyoruz"

” Gadir-i hum etkinliği yapmıyoruz”

 

İskenderun’da bulunan Alevi Kültürünü Araştırma Derneği(AKAD) Yönetim kurulu yazılı bir açıklama yaparak Alevi Camiasının en önemli dini bayramı olan GADİR-İ HUM BAYRAMI etkinliğini, bu yıl yapmama kararı aldıklarını açıkladı

AKAD Yayınladığı açıklamada şu görüşleri kamuoyu ile paylaştı:

Ülkemizin büyük bir bölümünde yaşanan yıkıcı depremin özellikle HATAYIMIZDAKİ yıkım ve yaşattığı acı kayıpların etkisinde kalan hemşerilerimizin deprem endişe ve korkusu, onarılması zor bir travma nedenidir. Gerek kapalı mekan gerekse toplu olarak bir arada bulunmanın toplum psikolojisi gereği kitlede yaratacağı olumsuz etkiyi dikkate alarak her yıl geleneksel olarak kutladığımız Alevi Camiasının en önemli dini bayramı olan GADİR-İ HUM BAYRAMI etkinliğini, AKAD olarak bu yıl yapmama kararı yönetim kurulunca alınmıştır.
Değerli kardeşlerim ; Gadir-i HUM bayramı veda haccından beri kutlanan en büyük İslami bayramdır. Biz ülkemizde bu bayramı ancak 2013 ‘ ten beri kutlama imkanı bulabildik. Bu bayramın tüm insanlığa barış ve kardeşliğe vesile olmasını diliyoruz.
Bu bayram günü insanlık tarihi ve en önemlisi İslam tarihi için önemli bir gündür. İslam bu günü İmam Hz. Ali‘ye velayetin verilmesi ile tamama erdiği ve müstakim yolun ilan edildiği gündür.
Bu gün; İslam tarihinin ve dolayısıyla tüm insanlık tarihinin seyrini değiştirecek olayın yaşandığı gündür.
Bu gün; hak ve batılın doğru ile yanlışın seçildiği gündür.
Bu gün bayram günüdür. Gadir-i HUM Bayramı‘nın hepimize kutlu olmasını diliyoruz. Başta ülkemize, İslam alemine, dünya barışına ve huzura vesile olmasını diliyoruz.
Gadir biatı; Dinin tamamlanması adına son biat, Veda Haccı ve biat olayı ile Hz. Muhammed‘in hitabı Gadir HUM bayramının en önemli olaylarıdır. Veda haccı dönüşü Medine, Mısır, Şam ve Iraklıların yol ayrımı olan Gadir-i HUM‘a ulaştıklarında, Cebrail şu ayeti indirdi ‘’ Ey Peygember, Rabbi‘inden sana indirileni tebliğ et. Eğer (BU GÖREVİNİ) yapamayacak olursan, O‘nun elçiliğini tebliğ etmemiş olursun. Allah seni insanlardan koruyacaktır.(Maide suresi 67. Ayet)
Resulullah bu ayete uygun olarak veda Hacı dönüşü tüm hac kafilesine hitaben; Allah-u Teala benim mevlamdır. Ben de Mü ‘ minlerin mevlasıyım; ben onlara kendilerinden daha evlayım. Öyleyse ben kimin mevlası isem, Ali de onun mevlasıdır.
Resulullah bu cümleyi üç defa tekrarladı.(Hanbeli‘lerin İmamı Ahmet B. Hambel‘e göre, dört defa tekrarlanmıştır.) Daha sonra şöyle buyurdu:
‘’Allah‘ım , O nunla dost olana dost, O‘na düşman olana düşman ol, O‘nu seveni sev, O ‘ na buğuz edene buğzet . O‘ a yardım edene yardım et, O‘ndan yardımını esirgeyenden yardımını esirge, O nereye dönerse hakkı O‘nunla döndür. Bilin ki, bu sözleri hazır olanlar hazır olmayanlara bildirmelidirler…
Halk henüz dağılmadan Allah-u Teala şu ayeti indirdi: Bu gün dininizi KEMALE erdirdim, nimetimi size tamamladım ve din olarak İSLAM’I size seçtim.(Maide 3. Ayet)
Biz diyoruz ki: GADİR GÜNÜ HZ. PEYGAMBERİN DAVETİNE İCABET EDİLSEYDİ; ADALET, HAKKANİYET, EVRENSEL DEĞERLER, ÖZGÜRLÜKLER VE BUNA BENZER DEĞERLER BU GÜNDEN ÇOK DAHA İYİ YERDE OLACAKTI.
PAYLAŞIM, EMEĞE SAYGI, KİŞİLİK HAKLARI, EĞİTİM, HUKUK DAHA İYİ OLACAKTI.
TÜM HALKIMIZIN BAYRAMINI KUTLUYOR BARIŞ VE KARDEŞİLİĞE VESİLE OLMASINI DİLİYORUZ”

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER