Cumartesi, Mayıs 4, 2024
No menu items!
Ana SayfaHatay HaberGastronomi şehri Hatay'da Nazan Savaş'tan Keşir Dolması

Gastronomi şehri Hatay’da Nazan Savaş’tan Keşir Dolması

Gastronomi şehri Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş’ın eşi Nazan Savaş, Hatay mutfağının özel lezzetlerinden biri olan keşir dolmasının yapımını anlattı. Brezilya’nın Paraty şehrinde düzenlenen gastronomi festivalinde izlenen keşir dolması videosu büyük ilgi gördü.

Tornacıda oyulan havuçların birbirinden lezzetli kıyma ve sebzelerle harmanlanmasından oluşan keşür dolması için mutlaka bir tornacıya uğramakta fayda var. İşte keşür dolmasının yapılışı:

Adım adım Unesco Gastoronomi şehri Hatay’da geleneksel yöntemlerle yapılan geleneksel yemeklerimizden birini tanıtacağız. Keşür dolması. Keşür dolması bir diğer adıyla kırmızı havuç dolması yapımında gelenksel yöntemler kullanılıyor. Bu yöntem de havucun tornacıda oyulması. Bu nedenle Antakya’nın demirciler çarşısına geldik. Bir çıkrıkçı ustasının yanına gidiyoruz. Evde oyulmayan havucu biz burada tornada oyuyoruz. Bazı yörelerde siyah havuç olarak da adlandırılan bu havuçtan şalgam suyu da yapılıyor. Koyu renkli, bordo ya da mürdüm rengi olarak gördüğümüz bu havuç aslında antikansorejen özelliği bulunan bir havuç, çok güçlü bir besin kaynağı. Havuçlarımızı hazırlattık ve kesir dolmamızı yapmak üzere gastronomi evimize gidiyoruz. Şimdi kapımızı çalıyoruz. Kesir dolması için havularımızı oydurduk. Gastronomi evi logolu önlüğümü usta bana giydiriyor.

 

 

Öncelikle kesirimizin kabuklarını soyuyoruz. Bu tür havucun besin değeri çok yüksek. Bu renkte olan sebze meyveler kansere karşı bire bir koruyor, çünkü antioksidan özelliği var. Soğan, kırmızı soğan, bol miktarda sarımsak, bol yağlı kıyma, iki yemek kaşığı tuz, bir yemek kaşığı karabiber, bol baharatlı”

 

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER