Cuma, Nisan 26, 2024
No menu items!
Ana SayfaGenelGazeteciler Sordu Lutfü Savaş Yanıtladı

Gazeteciler Sordu Lutfü Savaş Yanıtladı

 

 

 

 

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, HRT’de yayınlanan Yeni Bir Gün adlı programın canlı yayın konuğu oldu. Can Bedros Çapar’ın moderatörlüğünü üstlendiği programda gündemi değerlendiren Başkan Savaş, gazetecilerin sorularını yanıtlayarak Hatay’ın geleceğine dair önemli açıklamalarda bulundu.

Yakın zaman önce yurt dışına gerçekleştirdiği seyahatin amacını anlatarak sözlerine başlayan Başkan Savaş, “Rusya ziyareti bir turizm ziyaretinden öte bir davet üzerine gerçekleştirdiğimiz bir ziyaretti. Bu yıl Türkiye-Rusya kültür ve turizm yılı. Her iki ülkede de kültürel ve sanatsal çalışmalar yapılıyordu. Son programa bizi onur konuğu olarak davet ettiler. Toplantı Petersburg’taydı. Hatay’ı anlattım. Hatay’ı kimse bilmiyordu. Ruslara Türkiye’yi sorduğumuzda yalnızca Antalya ve Alanya’yı biliyorlar. Ama Hatay hakkında bir fikirleri yoktu. Orada bir Türk gecesi yaptık. Misafirlerimize Türk yemekleri yedirdik. Programın sonunda turizmle ilgilenen gazetecilerle de sohbet ettik. Mart ayı içerisinde habercileri Müze Otel’de misafir edeceğiz. Biz Rus gazetecileri burada misafir edeceğiz, onlar da bizim turizm ile ilgilenen gazetecilerimizi orada misafir edecekler” şeklinde konuştu.

“EXPO DA HEDEF 1 MİLYON TURİST”

Başkan Savaş, Hatay’da otellerin doluluk oranının yüksek olduğunun altını çizerek EXPO 2021’e doğru 1 milyon turiste ulaşmayı hedeflediklerini belirtti. Kültür turizminin dünya çapında ivme kazandığını belirterek, Hatay’ın deniz turizminin yanı sıra kültür turizmini de hedeflediğini ifade etti.

Kente yapılacak yatırımların önünü açmak için büyük bir emek ve çaba harcadıklarının altını çizen Başkan Savaş, teknolojinin geliştiği bir dünyada belediyecilik çıtasının da yükselmesi gerektiğini vurguladı.

EXPO 2021’de, Hristiyanlığın hac merkezi ve Hristiyan kelimesinin ilk telaffuz edildiği yer olan Hatay’a Papa Francesco’nun gelmesini istediklerini ve bu konuda girişimlerde bulunduklarını belirten Başkan Savaş, Hatay’ın inanç turizmi potansiyeline dikkat çekti.

EXPO hazırlıklarında son durumun ne olduğuna ilişkin yöneltilen soruyu yanıtlayan Başkan Savaş, ”EXPO için ihalelerimizi tamamladık. İskenderun’daki kısmın 6-7 ayda bitmesini planlıyoruz. Dünya mutfağını İskenderun’a taşımayı hedefliyoruz. İskenderun’u gastronomi merkezi yapmayı planlıyoruz. UNESCO tarafından gastronomi şehri seçilen tüm illeri bekliyoruz. Hatay İpek Yolu’nun başlangıcındaki ülke ve bu sebeple Çin’e kadar olan İpek Yolu üzerindeki ülkeleri de bekliyoruz. Antakya ve Defne’nin üst kısmındaki bölgede Hatay yemeklerini ön plana çıkartacağız. Bu alanlarda kültür sanat etkinliklerimiz de olacak. Bizans dönemine ait önemli bir şapeli bulduk ve onu sergileyeceğiz. Bilim, kültür, sanat, eğitim, eğlence ve botanik konusunda hayat boyu yaşayacak bir alan hazırlıyoruz. EXPO 6 ay sonra kapanacak bir yer değil. Bu alana 3 bin 500 kişilik bir amfi tiyatro yapacağız. Amfi tiyatroda önemli sanatçıları izleyeceğiz. İskenderun’da aynı şekilde 175 dönüm arazi içerisinde spor kompleksi de yapacağız. Faaliyetlerimiz ileriye yönelik umut veren sportif ve kültürel faaliyetler.”

“KIRSAL KESİMİN KALKINMASINA KATKI SAĞLAYACAĞIZ”

Kırsal kalkınmaya katkı sağlayacak adımlar atıldığının altını çizen Başkan Savaş, “EXPO ile birlikte kırsal kalkınmayı da güçlendireceğiz. Şu an organik ve geleneksel tarım ölmüş durumda. Zeytinyağı, defne sabunu, nar ekşisi gibi geleneksel ürünler markalaştırılmadığı için satış oranları oldukça düşük. Biz bu satışların önünü açacak çalışmalar yapacağız. Kırsaldaki insanlarımızın üretimine katkı sağlayacağız. Adem-i merkeziyetçilik anlayışıyla şehrimizi güçlendireceğiz” açıklamalarında bulundu.

Gazetecilerin dikkat çektiği fabrika bacalarına filtre takılması tartışmalarına ilişkin açıklamalarda bulunarak fabrika bacalarına filtre takılması gerektiğini önemle vurgulayan Başkan Savaş, İskenderun’da kanser vakalarındaki artışa dikkat çekti.

Yapılması planlanan Amanos Tüneli’nin çok faydalı bir proje olduğunu belirten Başkan Savaş, bu tünelin yapılmasının ardından tünelin yakınlarına lojistik merkezlerinin kurulması ile önemli ticari ve ekonomik ilerlemeler kaydedileceğinin altını çizdi. Tünelin yapılmasının ve İskenderun’un serbest bölge ilan edilmesinin kentteki işsizliği de büyük ölçüde azaltacağını belirtti.

Uğur Mumcu’da gerçekleştirilen battı çıktı çalışmalarına değinen Başkan Savaş, “Eğer ben bilim adamı olmasaydım orası 10 yılda bitmezdi. Bu konuda Anıtlar Kurulu ve Kültür Müdürlüğü’müze teşekkür ediyorum. Onların desteğiyle oradan çıkan eserleri EXPO alanındaki arkeoparkta sergileyeceğiz. Bu işleri bu ülkede başarmak kolay değil. Biz samimiyetle çalışıyoruz. Samimiyetle bu şehri kalkındırmaya çalışıyoruz” açıklamalarına yer verdi.

Başkan Savaş’ın her ilçeye eşit hizmet etmesinin takdiri hak ettiğini ifade eden gazeteciler Başkan Savaş’ın hem altyapı hem de üst yapı çalışmalarıyla tüm ilçelerin koşullarını iyileştirmek amacıyla gayret sarf ettiğini ifade ettiler. Başkan Savaş, “Böyle renkli bir şehri yönetmek kolay değil. Bu bayrağın altında mutlu hisseden, yönü Ankara’ya dönük herkese hizmet ederim” açıklamalarında bulundu.

Gazeteci Mehmet Ali Solak, İzzettin Yılmaz’ın “Kurtuluş Caddesi’nde yapılacak düzenlemeler için meclisten 100 milyon bütçe ayırdık Bu paranın akıbeti ne oldu?” ifadelerini hatırlattı. Kurtuluş Caddesi’nin yeniden canlandırılması projesinin detaylarına ilişkin açıklamalarda bulunan Başkan Savaş, “Bizim 5 yıllık bir çalışmamız var. Bağrıyanık Mahallesi’nden St. Pierre Kilisesi’ne kadar olan 37 hektarlık bir alan. Zenginler Mahallesi’nde restorasyon çalışmalarımız devam ediyor. Narlıca’nın hemen bitişiğindeki askeri alan yakınlarında bir mera vardı. Orada kentsel dönüşüm çalışmaları başlatmak istedik. Bakanlıktan onay bekliyoruz. İktidarın milletvekillerinin ve belediye başkanlarının istediği şey; Kurtuluş Caddesi’ne paralel bir yol açılması bu yol için de 100 milyon para harcanması. Milletin parasını harcamak öyle kolay değil. 100 milyon da az bir para değil. Biz bu parayı almadık da yemedik de. Böyle bir yanlış anlaşılma olmasın. O parayı yalnızca yol açmak için kullanırsak Hatay’ın ekonomisine ihanet etmiş oluruz. Bu paranın 3-4 katı ile kentsel dönüşüm projesi başlatılabilir. Hem o bölgenin insanların yaşam şartlarını güzelleştirirsiniz. Hem 3-4 katlı evler inşa edersiniz. Hem de Kurtuluş Caddesi’ni rahatlatırsınız. Belki de caddeye bir nostaljik tramvay koyabilirsiniz. Bahsettikleri 100 milyonu almadık ama alırsak da yalnızca yol açmak için kullanıp kullanmamamız gerektiğini ben Antakya halkına soracağım. Meclisteki destek için teşekkür ediyorum ama o parayı nasıl akılcı kullanırız ben bunu düşünüyorum” ifadelerine yer verdi.

Teleferik çalışmalarının yaz aylarına kadar tamamlanacağını müjdeleyen Başkan Savaş, yazın teleferik seferinin yapılabileceğini duyurdu.

“KAMU BANKALARI ZOR DURUMDA”

Başkan Savaş, “Kamu bankaları belediyelere borç verecek kişi limitini aşmış durumda. İktidar belediyelerinin de bu durumda borç almadığını düşünüyorum. Burada empati yapmak lazım. Kamu bankaları zor durumda.  İller Bankası bize borçlanmak için izin veriyor. Daha çok yurt dışı finans kuruluşlarının egemen olduğu özel bankalardan borç alıyoruz” dedi.

“ANA MUHALEFET DÂHİL OLMAK ÜZERE BİRLİKTE PLAN YAPARAK HAREKET ETMEK LAZIM”

Türkiye’deki siyasi ve ekonomik durumu değerlendiren Başkan Savaş, “Türkiye’nin hem siyasal anlamda hem de ekonomik anlamda milli birlik ve beraberlik içerisinde olması lazım.Bu konuda en önemli görev Cumhurbaşkanımıza düşmekte.  Ana muhalefet de dâhil olmak üzere birlikte plan yaparak hareket etmek lazım” ifadelerini kullandı.

Hatay’da gerçekleştirilmesi planlanan birçok proje hakkında bilgiler veren Başkan Savaş, kentsel dönüşüm projeleri hakkında da önemli detaylar paylaştı.

“HATSU ÇOK BÜYÜK BİR KAMBURLA DOĞDU”

HATSU’nun son durumu hakkında bilgiler veren Başkan Savaş, “HATSU çok büyük bir kamburla doğdu. 1997 yılında borçlanan belediye başkanının borcunu 2017’de biz ödedik. HATSU’nun geliri yetmediği için borçları bizden kesiliyor. Biz her ay 10 milyon finanse ediyoruz. HATSU’nun elektrik faturası 13-14 milyona çıktı” dedi.

“BİZ VİCDANEN HER ZAMAN RAHATIZ”

Borçlanma konusunda birçok büyükşehir belediyesinin zor durumda olduğunun da altını çizen Başkan Savaş, “Birçok büyükşehir belediyesi çok zor durumda.  Bizim hesap sıkıntımız olsaydı bize kayyum atarlardı. Biz vicdanen her zaman rahatız. Kayyumu hangi belediyelere atayacakları belli. Şu anda iktidar belediyelerine lüzumsuz destek çıkıldığından dolayı daha zor durumdalar. Maaş veremeyen ilçe belediyelerimiz de var” dedi.

Altyapı konusunda en çok yatırım yapan büyükşehir belediyesi olduklarını de belirten Başkan Savaş, Asi Nehri’nde gerçekleştirdiği projenin olumlu yönde sonuçlandığını belirtti.

Başkan Savaş, Türk bayrağı altında mutlu olan, yönü Ankara’ya dönük ve vatandaşlık görevini yapan herkese hizmet ettiklerini belirterek iktidar partisine oy verenlere de hizmet ettiklerinin altını çizdi.

“ SU FİYATLARINDA 30 BÜYÜKŞEHİR ARASINDA 28’İNCİ SIRADAYIZ”

Başkan Savaş, “ 30 büyükşehir arasında su fiyatlarında 28’inci sıradayız. Devlet kanunlarına göre kamu kuruluşu ürettiği ürünü zararına satamaz. Kurumların ortalama kar koyarak ayakta kalması ve yatırım yapabilir durumda olması lazım” dedi.

“ELEKTRİK FATURASINI DÜŞÜRMEK VE ENERJİ ÜRETİMİ İÇİN ÇALIŞMALARIMIZ VAR”

Harbiye’de yapılacak çöp merkezi hakkında çıkan iddiaları yanıtlayan Başkan Savaş, “Biz bütün kurum ve kuruluşlar ile istişare ederek çalışmalar gerçekleştiriyoruz.  Orada kesinlikle su kaynağı veya su yolu yok. Çöpten daha fazla enerji nasıl elde edilebilir onun çalışmalarını yapmaktayız. Elektrik faturasını düşürmek ve enerji üretimi için çalışmalarımız var. Son teknoloji ile barışık bir konseptle çalışmalar yapıyoruz. Eğer hızlanırsak ve onaylanırsa yakma değil de kurutma yöntemi kullanmayı düşünüyoruz” ifadelerine yer verdi.

“HATAYSPOR BENİM DEĞİL HATAY HALKININ TAKIMI”

Hatayspor hakkında önemli açıklamalarda bulunan Başkan Savaş, “Her ne kadar mütevazı görünsek de ruhumuzda liderlik var. Liderlik ruhu olan bir insan lider bir takım ister. Bütün isteğimiz Hatayspor’un 1.Lig’i bitirmesi ve Süper Lig’e adım atması. Çalışmalarımız bu konuda devam ediyor. Hatayspor benim değil Hatay halkının takımı. Bizim bu emeklerimizi görmezden gelmesinler. Esnafımız takıma her zaman sahip çıkmakta ama şu an ekonomik açıdan ilgi biraz az olabilir. En kısa zamanda ekonominin canlanması

“BİR ÜLKE SEVGİ, SAYGI VE SADAKATLE BİRBİRİNE BARIŞIK OLARAK KALKINABİLİR”

Hatay Deniz Otobüsü projesi hakkında da düşüncelerini paylaşan Lütfü Savaş, “HADO için Sayın Valimizle anlaştık. Ocak ve Haziran aylarında 1 Milyon TL vereceğiz. Madenli’de hem yaz sporları, hem yat limanı, hem de HADO olacak. Serinyol’dan Madenli’ye bir ham yol var. Önümüzdeki günlerde o yolu üç şeritli yapmayı düşünüyoruz. Çünkü biz Hatay’ı kalkındırmak istiyoruz. Bir ülke sevgi, saygı ve sadakatle, birbirine barışık olarak kalkınabilir. Bunu Gazi Mustafa Kemal Atatürk böyle yapmış. Biz onun yolunda giderken samimiyetimizi ve sevgimizi birbirimizden esirgemeyelim. Ülkesine, devletine, milletine, insanına sadakatle sarılan hiçbir insan başarısız olmaz. Açık yüreklilikle güzelliklerimizi toplumla paylaşıyoruz. İnşallah şehrimiz ve ülkemiz daha huzurlu, daha müreffeh ve sevgiyle dolu bir dünyada yaşama imkanı bulur. Bunun için biz de elimizden gelen katkıyı sunarız” açıklamalarında bulundu.

.

 

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER