Çarşamba, Nisan 24, 2024
No menu items!
Ana SayfaTanıtım YazısıHaberciliğin unsurları nelerdir?

Haberciliğin unsurları nelerdir?

Haberciliğin unsurları nelerdir?

Haberciliğin unsurları gazetecilerin haber yazarken ve toplama bilgi aktarırken mutlaka uyulması gereken temel prensiplerden oluşur. İnternet haberciliği günümüzde dijital platformların yaygın olması ve basılı medya unsurlarını olan yöneliminin azalması nedeniyle ortaya çıkan yeni bir habercilik dalıdır.

Genel anlamda gazete ve dergiler geçmişe dair haberleri saat farkı ve zaman farkı ile vatandaşlara ulaştırmak da iken internet haberciliğinde dijital dünyanın hızı dikkate alınarak dakika dakika gelişmeler aktarılır. Bu nedenle günümüzde internet haberciliği özellikle de basılı medya unsurlarını geride bırakmıştır. Habercilik öncelikle haber değeri taşıyan son dakika olayları toplama yansıtmayı ihtiva eder. Aynı zamanda bir haberde 5N 1K sorularının yanıtları mutlaka yer almalıdır. Gerek ekonomi gerek magazin gerekse politika ile ilgili olsun tüm haberlerin tarafsız olması da haberciliğin temel unsurlarından biridir.

Topluma haberlerin objektif yansıtılması internet haberciliğinin vazgeçilmezidir

Haber alma özgürlüğü anayasa ile garanti altına alınmış olan ve bireye sıkı sıkıya bağlı olan haklar arasında yer alır. Gazetecilerde en temel manası ile bireylerin haber alma özgürlüğüne dair çalışmalar yürüttükleri için son derece kutsal bir mesleği icra ederler. Gazetecilerin bu kutsal mesleği icra ederken öncelikle tarafsız ilkeli ve objektif bir duruş sergilemeleri gerekir. Özellikle de internet platformlarının bilgi kirliliği göz önünde bulundurulduğu zaman günümüzde internet haberciliği yapan bireylerin olmazsa olmaz özelliklerinden biri de tarafsızlıktır.

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER